ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ταξιδιωτική τάση για το 2025
Viral έχουν γίνει βίντεο στο TikTok με συμβουλές προς τους εργαζόμενους για το πώς να μετατρέπουν δύο ημέρες από την ετήσια άδειά τους σε πενθήμερες διακοπές ή να κρύβουν ότι βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια των meetings, ώστε να δώσουν διάρκεια στην άδεια και τα ταξίδια τους.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο τουρισμός ανέκαμψε μετά την εποχή του κορωνοϊού, αλλά σε περιπτώσεις απέκτησε αρνητικό πρόσημο λόγω του υπερτουρισμού και της κακής συμπεριφοράς ταξιδιωτών.
Το νέο έτος, ο κόσμος φαίνεται να στρέφεται σε άλλου είδους διακοπές, σχεδιάζοντας περισσότερες διαμονές σε έναν προορισμό, ψάχνοντας τρόπους να «τεντώσει» τον χρόνο μακριά από το σπίτι και τη δουλειά.
Σύμφωνα με την έκθεση 2025 Travel Outlook της Skift Research, οι ταξιδιωτικές εταιρείες αναμένουν αύξηση 24% στον αριθμό των ταξιδιών σε σύγκριση με το 2024. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μακρινά ταξίδια αναψυχής ξεχωρίζουν ως ο πιο δημοφιλής τύπος ταξιδιού σε σχέση με τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και τα οδικά ταξίδια, με την έκθεση της Skift να χαρακτηρίζει το 2025 σαν «έτος των μακρινών αποδράσεων». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Κίνα, την Ινδία και τη Γερμανία. Στις ΗΠΑ, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει να κάνει μεγάλες διακοπές σε άλλες χώρες ή ακόμα και ηπείρους φέτος, αν και ελαφρώς περισσότεροι αναμένουν να κάνουν μικρότερα ταξίδια.
«Οι ταξιδιώτες έχουν ξεπεράσει τη φρενίτιδα του να βγάζουν φωτογραφίες σε ασφυκτικά γεμάτα τουριστικά αξιοθέατα ή εμβληματικά ξενοδοχεία μόνο και μόνο για να πουν ότι έχουν πάει εκεί», εξήγησε η Julia Carter, ιδρύτρια της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Craft Travel. «Αντ’ αυτού, αναγνωρίζουν πλέον όλο και περισσότερο ότι όταν πρόκειται για ταξίδια, ένας προορισμός ζωντανεύει πραγματικά μόνο όταν επιβραδύνεις τα πράγματα», τόνισε.
Αυτή η επιβράδυνση εκτείνεται σε μια μέση διάρκεια ταξιδιού κοντά στις δύο εβδομάδες για τους ταξιδιώτες πολυτελείας, σύμφωνα με την έκθεση Luxury Travel Report της Zicasso, μιας άλλης εταιρείας σχεδιασμού ταξιδιών υψηλών προδιαγραφών. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Brian Tan δήλωσε στο BBC ότι παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της μέσης διάρκειας του ταξιδιού στις 13,5 ημέρες, καθώς και ότι περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν ένα εξατομικευμένο ταξίδι με έναν προορισμό, όπου μπορούν να εξερευνήσουν βαθύτερα έναν πολιτισμό, αντί για ταξίδια πολλών χωρών.
Καθώς πολλοί ψάχνουν ένα ήσυχο καφέ ή μια φωτογενή θέα ανάμεσα στα meetings, η έκθεση του Skift χαιρετίζει επίσης την αύξηση των «μεικτών ταξιδιών», των ταξιδιών που περιλαμβάνουν τόσο την εργασία όσο και την αναψυχή, τα οποία κατά καιρούς αναφέρονται με το συνθετικό «bleisure».
Μακράν οι περισσότεροι ερωτηθέντες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται στην Ινδία (92%) και ακολουθεί η Κίνα (84%), η Γερμανία (79%) και οι ΗΠΑ και η Βρετανία (και οι δύο με 72%).
Όσον αφορά τα ταξίδια γενικά, οι κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί στη λίστα των ταξιδιωτών των ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με το Skift, περιλαμβάνουν την Αγγλία, την Ιαπωνία, το Παρίσι, την Ιταλία και το Μεξικό. Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζουν να επισκεφθούν το Ντουμπάι, το Παρίσι, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Ο στρατηγικός προγραμματισμός διακοπών ώστε να συνδυαστούν ημέρες άδειες με επίσημες αργίες αποτελεί τελευταία μια τάση στα social media, όπου βίντεο εξηγούν τις καλύτερες ημέρες για να ταξιδέψει ένας εργαζόμενος το 2025, ώστε να μεγιστοποιήσει τη διάρκεια του ταξιδιού χωρίς να «χρεωθεί» πολλές μέρες άδειας. Στην Ελλάδα βέβαια, κάτι τέτοιο ισχύει σε βάθος δεκαετιών…
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ
Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ
Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)
Συζητήσαμε για :
• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

