#exAformis
Ανακοίνωση Δημοσκόπησης: Η Πολιτική Κατάσταση στην Κύπρο μέσα από τα Μάτια των Πολιτών
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης που αποτυπώνει τις απόψεις των πολιτών για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά, με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 1.500 άτομα, προσφέροντας μια εκτενή και αντιπροσωπευτική εικόνα των πολιτικών τάσεων και προβληματισμών στη χώρα μας.
Μέθοδος και Αξιοπιστία
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και την ακρίβεια στις απαντήσεις. Το μεγάλο δείγμα των συμμετεχόντων ενισχύει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, προσφέροντας μια πλούσια βάση δεδομένων για την ανάλυση της κοινής γνώμης.
Ανάλυση και Σχολιασμός
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν σε ειδική εκπομπή και σχολιάστηκαν από τον Χάρη Θεραπή και τον πολιτικό αναλυτή Πέτρο Ζαρούνα σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή.
Συμπέρασμα
Η δημοσκόπηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση των προβληματισμών και των προσδοκιών των πολιτών.
Μπορείτε να δείτε ξανά την ειδική τηλεοπτική εκπομπή για μια αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση. Η φωνή των πολιτών είναι σημαντική και αξίζει να ακουστεί!
#exAformis
Ο κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής
του Χάρη Θεραπή
Η κυπριακή κοινωνία είναι πράγματι απογοητευμένη. Κουράστηκε από τα λάθη, την αλαζονεία και την ανικανότητα εκείνων που κυβερνούσαν για χρόνια. Και έχει κάθε δικαίωμα. Αλλά εδώ αρχίζει το πραγματικό πρόβλημα: ενώ τα παλιά κόμματα έχασαν το μέτρο και την επαφή με την πραγματικότητα, η απάντηση που γεννιέται απέναντί τους είναι μια πολιτική πρόταση χωρίς πρόγραμμα, χωρίς δομές και χωρίς στοιχειώδη κατανόηση του πώς λειτουργεί η Πολιτεία.
Το σύνθημα «θα ψηφίζετε από το app και θα εφαρμόζουμε ό,τι βγει» δείχνει ξεκάθαρα την ευκολία με την οποία κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος. Δεν είναι δημοκρατία αυτό. Είναι ψηφιακός εντυπωσιασμός. Ο κρατικός προϋπολογισμός — ένα τεχνικό, νομικό και οικονομικό κείμενο χιλίων σελίδων — δεν αποφασίζεται με ένα “ναι” ή “όχι” στο κινητό. Τα νομοσχέδια για ενέργεια, ασφάλεια, φορολογία, ψηφιακές υποδομές δεν λύνονται σαν quiz στα stories. Και φυσικά, η «Άμεση Δημοκρατία» που ευαγγελίζονται δεν προβλέπεται καν στο Σύνταγμα. Είναι ανέφικτη.
Το μεγαλύτερο όμως οξύμωρο: δηλώνουν «αντισυστημικοί», ενώ επιδιώκουν να μπουν στο σύστημα — στη Βουλή, στο Εθνικό Συμβούλιο, στις επιτροπές. Θέλουν να γίνουν αυτοί που θα κληθούν να κάνουν αυτό που οι ίδιοι καταγγέλλουν. Αντισυστημικός μέσα στο σύστημα; Πολύ απλά, δεν γίνεται. Κάπου τελειώνουν τα συνθήματα και αρχίζει η πραγματικότητα.
Όμως ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό το κενό που εκμεταλλεύονται, δεν προέκυψε τυχαία. Το δημιούργησαν τα ίδια τα πολιτικά κόμματα. Κόμματα εγκλωβισμένα στον μικροκομματισμό, διαλυμένα οργανωτικά, χωρίς παραγωγή πολιτικής, χωρίς όραμα και χωρίς καμία αίσθηση του τι ζει καθημερινά ο πολίτης. Απέτυχαν να δώσουν λύσεις σε στέγαση, σε υγεία, σε ακρίβεια, σε διαφθορά, σε παιδεία. Απέτυχαν να ακούσουν, να διαμορφώσουν προτάσεις, να παράξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Δεν διάβασαν τα σημεία των καιρών και τώρα πληρώνουν το τίμημα.
Και ανάμεσα στις δύο αυτές αποτυχίες — την κόπωση του παλιού και την ευκολία του νέου — μένει ο πολίτης. Μόνος, εξαπατημένος από τη μια, κολακευμένος από την άλλη, χωρίς πραγματική πολιτική πρόταση μπροστά του.
Η Κύπρος δεν χρειάζεται ούτε το παλιό που ξεθώριασε από την αλαζονεία, ούτε το “νέο” που στηρίζεται στην άγνοια και στο θέαμα. Χρειάζεται πολιτική με σχέδιο. Με πρόγραμμα. Με διαφάνεια, λογοδοσία και θεσμική σοβαρότητα. Χρειάζεται κόμματα που θα παράγουν πολιτικές, όχι memes. Πολιτικούς που θα δίνουν λύσεις, όχι υποσχέσεις. Και μια νέα γενιά που θα συνδέει την ενέργεια με τη γνώση — όχι με τα views.
Η χώρα δεν κυβερνιέται με likes. Η χώρα κυβερνιέται με ευθύνη. Και αυτό, προς το παρόν, λείπει και από τους δύο πόλους: και από όσους απέτυχαν για χρόνια, και από όσους τώρα εμφανίζονται με άδεια χέρια και μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Ώρα να τελειώσει το θέατρο — από όλες τις πλευρές.
*Ο Χάρης Θεραπής είναι ο Διευθυντής του Vouli.TV
#exAformis
#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
Στην εκπομπή «Εξ Αφορμής» της 21ης Νοεμβρίου, ο Χάρης Θεραπής και ο Στέλιος Ξιούρης σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα και τις εξελίξεις που απασχολούν την κοινή γνώμη.
🟦 Τα θέματα που σχολιάζουν στην εκπομπή:
-
Σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών
-
Μαλλιά κουβάρια στον ΔΗΣΥ για την Υγεία
-
Πυρ ομαδόν κατά Ταλιαδώρου για σεξισμό
-
Η πολιτική γίνεται show: Το “σήριαλ” Χασαπόπουλου
📺 Δείτε την εκπομπή αποκλειστικά στο Vouli.TV.
#exAformis
#exaformis – Κυπριακό 2025: Νέα Δεδομένα, Παλιά Διλήμματα | Κυριακή 16/11 στις 7μμ
Στην εκπομπή #exaformis με τον Χάρη Θεραπή, καλεσμένοι είναι ο Πέτρος Ζαρούνας, διεθνολόγος, και ο Νίκος Στελγιάς, δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής. Μια αποκαλυπτική συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα γύρω από το Κυπριακό, και τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις.
🔹 Η αρχιτεκτονική άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει
🔹 Η εκλογή Ερχιουρμάν και τα νέα δεδομένα για την περιοχή
🔹 Η διαχρονική στάση της Τουρκίας και οι επιπτώσεις στο Κυπριακό
📺 Δείτε την εκπομπή αποκλειστικά στο Vouli.TV την Κυριακή 16/11 στις 7 μ.μ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Off the Record2 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis4 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis4 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΗ «Γαλάζια Πατρίδα» συναντά την πραγματικότητα: Κύπρος και Λίβανος λένε «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας, οριοθετώντας κοινή ΑΟΖ

