ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναζητούνται ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στη Βουλή
Τέσσερις υπουργοί θα βρεθούν ενώπιον της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο συμπολίτες μας και προκάλεσε την καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών.
Υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις τοπικές αρχές, λόγω ενδείξεων καθυστερημένης κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, συγκαλούνται την Τρίτη οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Σκοπός των συνεδριάσεων είναι η διερεύνηση ευθυνών και η χάραξη άμεσων διορθωτικών παρεμβάσεων.
Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί οι Υπουργοί Γεωργίας, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης, συνοδευόμενοι από τους Γενικούς τους Διευθυντές, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Θήρας, οι έπαρχοι, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής, ο Διοικητής της ΕΜΑΚ, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ και τοπικές δημοτικές και κοινοτικές αρχές.
Ανεπαρκής αντίδραση;
Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο από τα κόμματα όσο και από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, οι οποίοι έκαναν λόγο για καθυστερημένη επέμβαση και ανεπαρκή συντονισμό, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς εξαιτίας του καύσωνα.
Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρέθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, μετά τη δήλωσή του πως «πέραν από το ατυχές περιστατικό των δύο συνανθρώπων μας, δεν είχαμε καμία απολύτως απώλεια ζωής». Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τον Υπουργό να αναγκάζεται να επαναδιατυπώσει τη θέση του λίγες ώρες αργότερα.
Ιδιαίτερα στοχοποιήθηκαν και η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, οι οποίοι προ μηνών δήλωναν με βεβαιότητα ότι η Κύπρος ήταν σε καλύτερη ετοιμότητα από ποτέ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.
Εσωτερικές αναταράξεις στη συγκυβέρνηση
Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν ακόμη και εντός των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Σόλωμου, δήλωσε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τον Μάριο Χαρτσιώτη, τη Μαρία Παναγιώτου, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, λόγω προηγούμενων δηλώσεών τους περί επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Παράλληλα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μιχάλης Γιακουμής, με επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματός του, Μάριο Καρογιάν, εισηγήθηκε την αποχώρηση της ΔΗΠΑ από την κυβέρνηση, παραθέτοντας συγκεκριμένους λόγους. Ωστόσο, η πρότασή του δεν υιοθετήθηκε.
Τι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος
Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αναμένεται να είναι μαραθώνια, καθώς θα απαιτηθούν πολλαπλές συνεδριάσεις για την αναλυτική εξέταση όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν από τη φονική πυρκαγιά.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται:
-
Οι επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών και τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης
-
Η επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών
-
Η ανάγκη για άμεση αποζημίωση και επανένταξη των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων
-
Οι περιβαλλοντικές συνέπειες των πυρκαγιών και η ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων για αναδασώσεις
-
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Τμήματος Δασών και τα προκατασταλτικά μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
-
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία παράνομων σκυβαλότοπων και οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπισή τους
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
-
Off the Record6 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

