Ανεβαίνει το προεκλογικό «θερμόμετρο» ενόψει των ευρωεκλογών με τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, να ανταλλάζουν μεταξύ τους «πυρά» με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού και τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου. Υπενθυμίζεται ότι, στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στα «δύο άκρα», «χρωματίζοντας» και ταυτίζοντας το ΑΚΕΛ με το ΕΛΑΜ, λέγοντας συγκεκριμένα πως επέστρεψαν με «την προβιά του φιλοευρωπαίου».

«Αφού δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν, την πολεμούν από μέσα. Προσπαθούν να τη διαλύσουν με το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον διχασμό.

Και πόσο ταυτίζονται σε αντιευρωπαϊσμό οι πολιτικές τους:

Στην οικονομία, ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ φλερτάρουν με την επιβολή φορολογιών στις επιχειρήσεις, που αργά ή γρήγορα θα τις πληρώσουν οι πολίτες, με αυξημένο πληθωρισμό. Η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη φορολογία των τραπεζών μιμείται κατά γράμμα την αντίστοιχη ιταλική απόπειρα που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σε μερικές μέρες.

Στο μεταναστευτικό, τα δύο άκρα συναγωνίζονται σε παραλογισμό και λαϊκισμό. Το ΕΛΑΜ θέλει να μοιράσει διαβατήρια στους μετανάστες ή να τους πετάξει στη θάλασσα, ενώ το ΑΚΕΛ ευαγγελίζεται ανοικτά σύνορα και ασφαλείς διαδρόμους. Και οι δυο είναι συνταγές καταστροφής.

Ανάμεσα στην ανεξέλεγκτη Ευρώπη των ανοικτών συνόρων του ΑΚΕΛ και την αυταρχική Ευρώπη των περιχαρακωμένων κρατών του ΕΛΑΜ εμείς επιλέγουμε τη δημοκρατική και αποφασιστική Ευρώπη των αρχών και αξιών», είπε στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου.

Σ. Στεφάνου: Σαρξ εκ της σαρκός του Συναγερμού είναι το ΕΛΑΜ

«Το χθεσινό παραλήρημα της Προέδρου του ΔΗΣΥ εξηγείται εύκολα. Κόντεψαν οι εκλογές, θυμήθηκαν ότι είναι υποτίθεται στην αντιπολίτευση και ότι τάχα έχουν μεγάλες διαφορές με το ΕΛΑΜ. Αν όμως επικρατεί πανικός στην Πινδάρου κι αν αδυνατούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, αυτό δεν τους επιτρέπει να αναπαράγουν τη χυδαία θεωρία των δύο άκρων ή να αποδίδουν θέσεις στο ΑΚΕΛ που ουδέποτε υποστήριξε. Όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός περί «ανοιχτών συνόρων», ο οποίος είναι βεβαίως ένα κραυγαλέο ψέμα», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στα όσα ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Το χθεσινό παραλήρημα της Προέδρου του ΔΗΣΥ εξηγείται εύκολα. Κόντεψαν οι εκλογές, θυμήθηκαν ότι είναι υποτίθεται στην αντιπολίτευση και ότι τάχα έχουν μεγάλες διαφορές με το ΕΛΑΜ. Αν όμως επικρατεί πανικός στην Πινδάρου κι αν αδυνατούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, αυτό δεν τους επιτρέπει να αναπαράγουν τη χυδαία θεωρία των δύο άκρων ή να αποδίδουν θέσεις στο ΑΚΕΛ που ουδέποτε υποστήριξε. Όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός περί «ανοιχτών συνόρων», ο οποίος είναι βεβαίως ένα κραυγαλέο ψέμα.

Όλη η Κύπρος γνωρίζει ότι το ΕΛΑΜ λειτουργεί ως εφεδρεία του Συναγερμού αφού είναι σαρξ εκ της σαρκός του. Άλλωστε, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου αναδείχθηκαν στα αξιώματά τους με τις ψήφους του ακροδεξιού μορφώματος. Πρωτοκλασάτα στελέχη του Συναγερμού παραδέχθηκαν δημόσια ότι η κα Δημητρίου βρέθηκε στην Προεδρία της Βουλής με ανταλλάγματα που δόθηκαν στο ΕΛΑΜ. Το πιο θλιβερό βέβαια είναι ότι μέχρι σήμερα ο Συναγερμός και η ηγεσία του αρνούνται να αντιληφθούν πως το πρόβλημα με την ακροδεξιά δεν είναι ότι τους κλέβει ψήφους και στελέχη, αλλά το γεγονός ότι είναι δύναμη εκτός της δημοκρατίας και απέναντι στη δημοκρατία, με μισάνθρωπη ιδεολογία και ρητορική. Πώς θα μπορούσαν να το αντιληφθούν όμως, αφού κάθε μέρα μοιάζουν περισσότερο ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πολιτικές οικογένειες του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ ετοιμάζονται για συνεργασία;

Το δίλημμα είναι σαφές. Απέναντι στο τρίγωνο Προεδρικού-Συναγερμού και ΕΛΑΜ υπάρχει ο μεγάλος πόλος της δημοκρατίας και της προόδου, το ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία. Μια ισχυρή και πρωταγωνιστική Αριστερά, για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα λάβουν.

Αννίτα: Έχουν θράσος, σε αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό ταυτίζονται με ΕΛΑΜ

Έχουν θράσος να μιλούν για δημοκρατία και Ευρώπη, όταν σε αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό ταυτίζονται με το ΕΛΑΜ. Με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πρόσφατη καταψήφιση του Συμφώνου για την αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού, απαντά η Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος είχε δηλώσει πως όλη η Κύπρος γνωρίζει ότι το ΕΛΑΜ λειτουργεί ως εφεδρεία του Συναγερμού αφού είναι σαρξ εκ της σαρκός του».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Οι διαφορές μας με το ΑΚΕΛ δεν έχουν να κάνουν με τις εκλογές, αλλά με τα βαθιά μας πιστεύω σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η πολιτική δύναμη που πρωτοστάτησε και άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη. Το ΑΚΕΛ τότε ήταν απέναντι. Είναι απέναντι και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να κρύψει τον αντιευρωπαϊσμό του, δεν τα καταφέρνει.

Ακόμη και σήμερα κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι φέρνει τη φτωχοποίηση.

Όταν είναι οι δικές τους πολιτικές που μας οδήγησαν εκεί. Και το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά. Έχουν θράσος να μιλούν για δημοκρατία και Ευρώπη, όταν σε αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό ταυτίζονται με το ΕΛΑΜ. Με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πρόσφατη καταψήφιση του Συμφώνου για την αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού.

Το στοίχημα για τη χώρα μας είναι τεράστιο. Είναι μια μάχη που θα κρίνει καθοριστικά αν η Κύπρος μας θα έχει δυνατή φωνή και ρόλο στην Ευρώπη σε μια εποχή που τη χρειάζεται όσο ποτέ.

Κάθε ψήφος στο ΑΚΕΛ είναι ψήφος ενάντια στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας μας. Είναι ανοικτή πρόσκληση για ακόμη περισσότερους μετανάστες. Είναι δικαίωση της πολιτικής της χρεοκοπίας. Και αυτό φαίνεται από τις πολιτικές τους πράξεις και όχι από τα λόγια.

Γι’ αυτό ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί αυτό συμφέρει την Κύπρο μας και τους πολίτες.

Στεφάνου σε Αννίτα: Πώς συμβιβάζεται η δημοκρατία με τα θλιβερά αλισβερίσια του με το ΕΛΑΜ

«Η επιχείρηση συσπείρωσης του κόμματός της στην οποία επιδίδεται η Πρόεδρος του Συναγερμού θα ήταν απλώς φιλότιμη, αν δεν περιλάμβανε συστηματική διαστρέβλωση θέσεων του ΑΚΕΛ. Ενδεχομένως βέβαια αυτό να οφείλεται σε άγνοια για σημαντικά ζητήματα της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Για παράδειγμα, όπως όλοι γνωρίζουν, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ στηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», αναφέρει σε ανακοίνωση «απάντηση» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Προσθέτει ακόμη πως, «όσο δε για τα μαθήματα δημοκρατίας, μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση αν είναι σίγουρη η ηγεσία του ΔΗΣΥ ότι θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Αλλά θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν βρει απάντηση στο πώς συμβιβάζεται η δημοκρατία με τα θλιβερά αλισβερίσια τους με το ΕΛΑΜ».

Επανέρχεται η Αννίτα: Ο αντιευρωπαϊσμός του ΑΚΕΛ είναι καλά γνωστός

Με νέα ανακοίνωση επανήλθε η Αννίτα Δημητρίου στην οποία αναφέρει ότι «ο αντιευρωπαϊσμός του ΑΚΕΛ είναι καλά γνωστός», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μιλήσουμε για τη Δημοκρατία. Αυτό πρεσβεύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είναι το ΑΚΕΛ που πρέπει να μας επεξηγήσει πως συνάδει η ιδεολογία του με τη Δημοκρατία».

Αναλυτικά

Ο αντιευρωπαϊσμός του ΑΚΕΛ είναι καλά γνωστός στους πολίτες. Όσο και αν προσπαθεί να το αποκρύψει λόγω εκλογών.

Οι θέσεις τους ήταν και είναι ενάντια σε κάθε Συνθήκη για περισσότερη Ευρώπη, ενάντια στις πολιτικές για ισχυρότερη αμυντική συνεργασία και κοινή εξωτερική πολιτική, είναι ενάντια σε βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, ενάντια στην κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων. Αυτά όμως, είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Πέραν από δογματικές αντιλήψεις, το συμφέρον της Κύπρου μας είναι πάνω από όλα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την ιστορία. Ας μην μας ειρωνεύεται ο κ. Στεφάνου. Παρά τα προσκόμματα και τις αιτιάσεις που έβαζε το ΑΚΕΛ για την ενταξιακή μας πορεία, είναι γεγονός ότι λύγισε μπροστά στην σχεδόν καθολική απαίτηση του λαού μας να γίνουμε μέλος της μεγαλύτερης συμμαχίας κρατών.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μιλήσουμε για τη Δημοκρατία. Αυτό πρεσβεύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είναι το ΑΚΕΛ που πρέπει να μας επεξηγήσει πως συνάδει η ιδεολογία του με τη Δημοκρατία.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.