Δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τους τρόπους που έδρασε η Πολιτεία, τις προηγούμενες δεκαπέντε ημέρες, οι δάσκαλοι, με αποτέλεσμα η ΠΟΕΔ να προχωρά κανονικά με την στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει στις 20 Ιανουαρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης των δασκάλων είχε συγκληθεί το πρωί, με στόχο την αξιολόγηση των ενεργειών τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο χρονικό περιθώριο των δύο εβδομάδων, το οποίο είχαν δώσει ως προθεσμία, με τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα.

«Τη Δευτέρα προχωράμε σε στάση εργασίας,  από τις 7:30-8:20 το πρωί και θα δώσουμε πάλι ένα χρονικό περιθώριο, δύο εβδομάδων στην Πολιτεία, ώστε να τροχιοδρομήσει λύσεις, για τα σημαντικά αιτήματα που έχουμε», εξήγησε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης.

Τα αιτήματα των δασκάλων, για τα οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν στην στάση εργασίας, κυμαίνονται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι η πλήρης στελέχωση των σχολείων και σε περίπτωση που χρειαστεί να είναι άμεση η αναπλήρωση και αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που θα απουσιάζουν, ο δεύτερος είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, σε νηπιαγωγεία, προδημοτικές και ειδικά σχολεία και ο τρίτος είναι η ανακοίνωση πολιτικών αποφάσεων και χρονοδιαγραμμάτων, για επίλυση τεχνικών προβλημάτων στα σχολεία, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, όπως είναι οι εγκαταστάσεις συστημάτων εξαερισμού.

«Τα αιτήματά μας δεν είναι συνδικαλιστικά. Αφορούν θέματα που θα μείνουν στα σχολεία, για την καλύτερη και υγιή λειτουργία των μονάδων. Ζητούμε να υπάρχει αναπλήρωση μόλις χρειαστεί, να υπάρχει ένα μέτρο ελέγχου, τουλάχιστον μία φορά στα νηπιαγωγεία και τις προδημοτικές. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Στα νηπιαγωγεία, με βάση το πρωτόκολλο, όταν βρεθεί ένα κρούσμα, στενές επαφές είναι τα παιδιά που κάθονται στον σταυρό. Εμείς δεν θέλουμε να κλείνουν οι τάξεις. Θέλουμε να προστατευτεί ο κόσμος».

Ο κ. Σκουρουπάτης τόνισε, δε, ότι η εφαρμογή του Test to stay έχει επιφορτίσει τα σχολεία με επιπρόσθετα καθήκοντα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σωστά και ομαλά, ενώ σε αυτό συμβάλλει και η υποστελέχωση που παρατηρείται. Την ίδια ώρα, υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Πρέπει να ξέρουμε πότε κλείνει μία τάξη. Υπήρχε περίπτωση, που με ένα μαθητή μέσα στην τάξη κάναμε μάθημα. Με βάση τα πρωτόκολλα, στενές επαφές είναι τα παιδιά που κάθονται σε σχήμα σταυρού. Έχουμε βρει αρκετές περιπτώσεις παιδιών που είναι θετικά, που δεν ήταν στον σταυρό. Όλη η τάξη πρέπει να θεωρείται επαφή».

Σε δύο εβδομάδες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ θα επαναξιολογήσει την κατάσταση και  ενώπιον της, όπως και σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρία σενάρια. Η επανάληψη των μέτρων, η κλιμάκωσή τους και η άρση των μέτρων στην ολότητά τους.

ΠΗΓΗ : Reporter.com.cy

Vouli TV