Καυκαλιάς: Επιβάλλεται διάλογος με κοινωνικούς εταίρους και συμβουλευτικές επιτροπές

Δεν σηκώνει καμία συζήτηση η κυβέρνηση αναφορικά με την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με τον υπουργό να ξεκαθαρίζει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Ο Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι «το εμπορικό περιβάλλον που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία δεν είναι σωστό να διαφοροποιηθεί. Οι παλινδρομήσεις δημιουργούν προβλήματα, αναπτυξιακή και επενδυτική ανασφάλεια. Χρειάζεται να ξέρουν όλοι ποιοι είναι οι κανόνες και να λειτουργούν με βάση αυτούς», σημείωσε, λέγοντας ότι αν υπάρχει η εντύπωση της ρευστότητας ή επίφαση προσωρινότητας, θα είναι προβληματικό για οικονομία.

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με επιδράσεις που προκύπτουν, χρειάζεται να στηριχθούν περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι τα υπουργεία με τη σχετική αρμοδιότητα διαμορφώνουν και προωθούν τέτοιες πολιτικές.

Ανέφερε ακόμη ότι όπως διαμορφώθηκε το εμπορικό περιβάλλον χρήζει κωδικοποίησης, για να μπορεί να λειτουργεί μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ότι αποτελεί προτεραιότητα η τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, υπέδειξε ότι «η θέση μας είναι ότι μια διαφοροποίηση στους κανόνες της αγοράς θα αποτελεί παλινδρόμηση, πισωγύρισμα. Ο κόσμος προχωρά». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συζήτηση του θέματος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή, «απλώς δημιουργεί κατασκευασμένη εντύπωση ότι όλα είναι ρευστά και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άντρος Καυκαλιάς, δήλωσε πως «είναι τουλάχιστον ατυχές να δηλώνει ο υπουργός ότι το θέμα είναι άνευ αντικειμένου, τη στιγμή μάλιστα που διαπιστώνεται νομικό κενό σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του συγκεκριμένου ωραρίου». Επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές συνιστά μια προβληματική ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να αλλάξει και γι’ αυτό επιβάλλεται η διεξαγωγή διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και με τις διά του νόμου καθορισμένες συμβουλευτικές επιτροπές.

Επεσήμανε ότι υπάρχει νομικό κενό και ζήτησε από την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία αλλά και να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τους όρους απασχόλησης των εργαζόμενων και ενδυνάμωση της θέσης τους μέσα από τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ υπεραμύνθηκαν της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη δική τους διακυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, η Φ. Τσιρίδου είπε ότι «ο ΔΗΣΥ έπραξε ορθά και έχουμε απτά αποτελέσματα» και ο Δ. Δημητρίου είπε ότι το περιβάλλον εξελίσσεται συνεχώς. «Στεναχωριέμαι όταν βλέπω μικρή επιχείρηση να κλείνει επειδή δυσκολεύεται τις Κυριακές. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε σήμερα αυτό το περιβάλλον. Το να συζητήσουμε για επιστροφή δεν είναι κάτι που θεωρώ δόκιμο», πρόσθεσε.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.