Στην Δημοσκόπηση για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκε από την prime consulting και προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 6/12, στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, πλαισιώθηκε η εκπομπή «Αρχιεπισκοπικές Εκλογές – Ο δρόμος προς τον Θρόνο» με τον Χάρη Θεραπή.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, οι πολιτικοί αναλυτές Πετρος Ζαρούνας και Γιάννος Κατσουρίδης.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έψαξε να βρει και τα ποιοτικά στοιχεία που θα ήθελαν οι πολίτες για τον νέο αρχιεπίσκοπο. Το χαρακτηριστικό που επικράτησε ήταν η εντιμότητα και ο λόγος είναι «επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της εκκλησίας», δήλωσε ο κ. Κυριακού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της δημοσκόπησης το ενδιαφέρον για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές αγγίζει το 59% γεγονός που δείχνει σύμφωνα με τον κ. Κυριακού ότι «δούλεψε η προβολή αλλά ρόλο παίζει και το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι ισόβιο». Σε συνέχεια του σχολίου του, τόνισε ότι δεν περιμένει προσέλευση της τάξης του 60% αλλά του 40%.

Ο Πέτρος Ζαρούνας, έκανε τα σχόλια του με πολιτική ματιά.

«Η ίδια η Σύνοδος βοήθησε στο ενδιαφέρον του κόσμου. Έδωσε το αίσθημα ότι δεν είναι στημένα τα πράγματα και ότι οι διαδικασίες είναι ελεγχόμενες. Ότι οι επερχόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές θα έχουν αξιοπιστία.»

Στην συνέχεια της εκπομπής σχολιάστηκε η ερώτηση της Δημοσκόπησης «Εικόνα των υποψηφίων» η οποία αφορούσε, τα σημεία στα οποία υπερτερεί ο κάθε ιεράρχης.

Σύμφωνα με τα σχόλια που ακούστηκαν στην εκπομπή πιθανόν να μην ήταν και τόσο αντιπροσωπευτικά εφόσον εκείνοι που είναι ταγμένοι σε έναν ιεράρχη θα βάλουν όλα τα θετικά στον ίδιο, με την απουσία αντικειμενικότητας.

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι ο Αθανάσιος είναι Μητροπολίτης μιας μεγάλης πόλης γεγονός που τον ευνοεί σε σχέση με τους υπόλοιπους, όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι για 2η φορά υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και ο κόσμος τον γνωρίζει ήδη.

Σε άρθρο του κ. Ζαρούνα αναφέρθηκε ο κ. Θεραπής, «Ποιο είναι το διακύβευμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών» στο οποίο παρουσιάζονται τρεις τάσεις.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ζαρούνας αναφέρθηκε στις τρείς τάσεις και έδωσε μάλιστα και παραδείγματά ιεραρχών στην κάθε τάση.

Η πρώτη τάση αφορά τον συντηρητισμό – τον ορθόδοξο φονταμενταλισμό στην οποία κατέταξε τον Μητροπολίτη Λεμεσού, κ. Αθανάσιο. Η δεύτερη τάση αφορά την συντήρηση και διατήρηση της παρούσας κατάστασης. Την τάση αυτή ακολουθεί ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος μάλιστα έστειλε το μήνυμα ότι θα είναι συνεχιστής των προηγούμενων Αρχιεπισκόπων. Στο ίδιο περίπου πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Ζαρούνα κατατάσσεται και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Η Τρίτη τάση αφορά την μεταρρύθμιση και σε αυτήν κατέταξε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

Σε ερώτηση του κ. Θεραπή, αν θεωρεί ότι η συγκυρία ευνοεί την Εκκλησία της Κύπρου για να κάνει βαθιές τομές και να έρθει κοντά στο σήμερα, κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Ζαρούνας.

«Έχει μια ευκαιρία εάν το επιθυμεί να εκλέξει έναν εκ των υποψηφίων ο οποίος έχει και τις απόψεις και τις ικανότητες και τον χρόνο λόγο ηλικίας να το κάνει. Γιατί χρειάζεται χρόνο για να κάνεις αλλαγές. Πριν αποφασίσουμε πρέπει να σκεφτούμε τί θέλουμε να κάνει ο συγκεκριμένος Αρχιεπίσκοπος.»

Η εκπομπή έκλεισε με ερώτηση απευθυνόμενη στον κ. Κατσουρίδη. «Τι είναι εκείνο που θα παρακινήσει τα 2/3 του εκλογικού σώματος να πάει να ψηφίσει;»

Ο κ. Κατσουρίδης, απάντησε ότι δεν πρόκειται για ένα πράγμα, αλλά αν θα έπρεπε να διαλέξει κάποιο θα διάλεγε τα κοσμικά θέματα αλλά και τον βαθμό στον οποίο κάποιος θέλει να αλλάξει τον οργανισμό.

Vouli TV