Πραγματοποίηθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Η συμφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο. Από τα Ίμια στη Μαδρίτη» των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στην Δημοσιογραφική Εστια Λευκωσίας. Η διοργάνωση έγινε απο τις Εκδόσεις “Πεδίο” και τα βιβλιοπωλεία “Πάργα”.

Στην παρουσίαση μίλησαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Βενιζέλος, Μιχάλης Παυλίδης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Κέντας και οι δύο συγγραφείς, Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτη.

Την εκδήλωση συντόνισε η Στάλω Γρηγορίου, αρχισυντάκτρια στο OMEGA.

Ο ένας εκ των δύο συγγραφέων, Μιχάλης Ιγνατίου δηλώνει πως “Αυτό το βιβλίο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν επέμενε ο Νίκος Μελέτης να ερευνήσουμε αυτή την πτυχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας”

Ο Νίκος Μελέτης, επίσης συγγραφέας του βιβλίου αυτού, με την σειρά του εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο με αγαπητούς φίλους που μοιραζόμαστε τις αγωνίες για την Ελλάδα και την Κύπρο. “Πιστέυω αρκάδαντα ότι υπάρχει αυτή η ενότητα του χώρου, που δεν είναι για λόγους μόνο εθνικούς αλλά και για γεωπολιτικούς σε μια γραμμή ασφάλειας”.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,  Γιώργος Κέντας ανέφερε για το βιβλίο πως “Πίσω απο όλη την συμφωνία της Μανδρίτης, απο αυτήν την κρίση των Ιμίων, βρισκόταν μια συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού“.

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος αναφέρει επίσης για το βιβλίο πως “Είναι μια ακόμη μεγάλη έρευνα που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας όλα τα απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών, που απο την επόμενη ακριβώς μέρα των επεισοδίων στα Ιμια, άρχισαν να εργάζοντια πυρετωδώς για κατάληξη σε συμφωνία για αποφυγή σύγκρουσεις Ελλάδας – Τουρκίας που θα ήταν καταστροφική για τα Αμερικάνικα συμφέροντα”.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει περιγραφικά ότι “Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όμως το ραντεβού είχε κανονιστεί ημέρες πριν, με παρέμβαση των Αμερικανών, και είχε κρατηθεί μυστικό. Στις 8 Ιουλίου, υπογραφόταν, παρουσίο των δύο ηγετών, η Διακήρυξη της Μαδρίτης, ένα κείμενο που είχαν «προ-μαγειρέψει» οι Αμερικανοί, και είχαν δουλέψει γι’ αυτόν τον σκοπό από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων. Μέσα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών ξεδιπλώνεται όλος ο σχεδιασμός, καθώς και οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα παζάρια που οδήγησαν στη Μαδρίτη και όσα ακολούθησαν κατά την επίμονη προσπάθεια των Αμερικανών να διασώσουν αυτή τη Συμφωνία. Μια Συμφωνία που σφράγισε από τότε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αναγνώριση των «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και με τη δέσμευση για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», η οποία τηρήθηκε ως αποφυγή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια Συμφωνία που προετοίμασε το έδαφος για την ακύρωση της μεταφοράς των S-300 στην Κύπρο. Το επεισόδιο των Ιμίων δεν αρκούσε για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Χρειάστηκε και η Συμφωνία της Μαδρίτης…