Το 2015, ο Ρένος Γάβρης παρουσίασε την μικρού μήκους ταινία με τίτλο Λιτότητα/Austerity. Με βατήρα εκκίνησης την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, η ταινία του Γάβρη παρουσιάζει τις κοινωνικές συνέπειες της επιβαλλόμενης λιτότητας στην Ελλάδα.

Ο Χριστούλας αφαίρεσε τη ζωή του δίπλα σε ένα δέντρο της πλατείας Συντάγματος στις 4 Απριλίου 2012. Πέντε χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης διέθεσε την ταινία στο διαδίκτυο.

«Η ημερομηνία που επέλεξα να αναρτηθεί η ταινία μου δημόσια στο διαδίκτυο είναι η μέρα που έφυγε από τη ζωή, το 2012, ο Δημήτρης Χριστούλας, ο άνθρωπος που ήταν αφορμή έμπνευσης του Austerity. Με την επιλογή μου αυτή πιο πολύ θέλω να φτάσει στο ευρύ κοινό η αξία της πολυσήμαντης πράξης του Χριστούλα και ο καθένας, με αφορμή την ταινία, να κάνει τις δικές του σκέψεις», σημειώνει ο σκηνοθέτης, η ταινία του οποίου διένυσε μια επιτυχημένη πορεία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ λαμβάνοντας επτά συνολικά βραβεία.

Το Austerity έχει προβληθεί μεταξύ άλλων στο Raindance Film Festival, στο Los Angeles International Short Film Festival και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Απέσπασε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο εθνικό διαγωνιστικό κομμάτι του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο London Greek Film Festival.

«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου», έγραφε ο αυτόχειρας Χριστούλας στο σημείωμα που άφησε πίσω του στις 4 Απριλίου 2012.

Ο σκηνοθέτης επιχειρεί μέσα από τη μυθοπλαστική, μικρού μήκους, ταινία του με τίτλο ‘Λιτότητα’ να μεταφέρει την επίγευση της επιβαλλόμενης λιτότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο Ρένος Γάβρης υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας. Πρωταγωνιστεί ο Αντώνης Κατσαρής. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Κώστας Σταμούλης.

Vouli TV