ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό στη Νέα Υόρκη: Οι πολιτικές αναγνώσεις των κομμάτων
Τη δική τους αποτίμηση για την πολυμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης στο Κυπριακό κάνουν τα πολιτικά κόμματα, προχωρώντας σε δηλώσεις και τοποθετήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις.
Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «η άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν οδήγησε στη διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό. Διατήρησε, ωστόσο, ζωντανή την προσπάθεια με την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών». Επισημαίνει ακόμη ότι το γεγονός πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και στα οδοφράγματα, υποδηλώνει τη μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει από τον στόχο επανέναρξης των συνομιλιών.
Το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει τη σημασία των ΜΟΕ, υπογραμμίζει όμως ότι η κύρια προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, με πλήρη διατήρηση των συγκλίσεων και διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες για τα εκκρεμούντα ζητήματα. Τονίζει ότι η σταθερή προσήλωση σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί απάντηση στις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και λύσης δύο κρατών — θέσεις που βρίσκονται εκτός των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για το μέλλον του κυπριακού λαού. Παράλληλα, το κόμμα υπογραμμίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και γενικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο, αναδεικνύοντας πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να λειτουργήσει επωφελώς για όλες τις πλευρές.
Από την πλευρά του, το ΕΛΑΜ χαρακτηρίζει την άτυπη πενταμερή «άκαρπη διαδικασία», στην οποία δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση επί της φύσης του Κυπριακού. Αντιθέτως, όπως αναφέρει, οι διαβουλεύσεις περιορίστηκαν σε ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα και χαμηλής διπλωματικής σημασίας, όπως η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, παρουσιάζοντας το Κυπριακό σαν πρόβλημα μετακίνησης και όχι ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Το κόμμα σχολιάζει επιπλέον πως «προκαλεί οργή το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένα οδοφράγματα, δήλωσε ότι πρέπει να λάβει οδηγίες από τον τουρκικό στρατό». Αυτό, κατά το ΕΛΑΜ, συνιστά ξεκάθαρη παραδοχή ότι το «ψευδοκράτος» αποτελεί απλώς μαριονέτα της Άγκυρας, καταρρίπτοντας το επιχείρημα περί δήθεν ανεξάρτητης τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Το ΕΛΑΜ προειδοποιεί πως τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναλογιστούν την επιζήμια πολιτική που ακολουθούν, σημειώνοντας ότι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς εξισώνει το νόμιμο κράτος με το παράνομο ψευδοκράτος και επιβραβεύει την τουρκική αδιαλλαξία. Καταλήγει τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απέχει από συνομιλίες που αλλοιώνουν την πραγματική φύση του προβλήματος και να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν δράση βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η απογοήτευση από την έλλειψη προόδου δεν πρέπει να οδηγήσει τον κυπριακό λαό σε εγκατάλειψη της προοπτικής λύσης, ούτε σε αποδοχή του σημερινού διχοτομικού στάτους κβο. Η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας παραμένουν απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον των επόμενων γενεών.
Η Δημοκρατική Παράταξη, από την πλευρά της, εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η άτυπη πενταμερής διατήρησε ζωντανή τη διαδικασία και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Χαρακτηρίζει, ωστόσο, αναμενόμενη την απουσία ουσιαστικής προόδου, αποδίδοντάς την στη στάση της Τουρκίας και του κ. Τατάρ, παρά την επίτευξη συμφωνιών σε επιμέρους ζητήματα χαμηλής πολιτικής και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επισημαίνει πως τέτοιες εξελίξεις είναι μεν ευπρόσδεκτες, δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν την ουσία του Κυπριακού και την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τη ΔΗΠΑ, θετική εξέλιξη αποτελεί η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο και νέα άτυπη πενταμερή πριν το τέλος του έτους, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του για πρόοδο. Τονίζει πως εξίσου σημαντική είναι η ανανεωμένη στήριξη των Ευρωπαϊκών Θεσμών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και του ίδιου του ΟΗΕ προς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η ΔΗΠΑ υπογραμμίζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργή εμπλοκή, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική του Προέδρου Χριστοδουλίδη για σύνδεση της πορείας του Κυπριακού με την πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η απευθείας επαφή του Προέδρου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, πέραν της πολιτικής σημειολογίας, προσφέρει πρακτικές δυνατότητες και ελπίδες για θετική συμβολή στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Όπως σημειώνει η ΔΗΠΑ, το Κυπριακό βρίσκεται για πρώτη φορά μετά το 2017 σε συνεχή τροχιά συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Αποδίδει εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες, τους χειρισμούς και το έργο των συνεργατών του, πριν και κατά τη διάρκεια των διασκέψεων στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη.
Η Δημοκρατική Παράταξη εκτιμά ότι οι παραπάνω ενέργειες απέτρεψαν ένα πρόωρο και οριστικό ναυάγιο στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και βοήθησαν στην αποφυγή εξελίξεων που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει την ανάγκη αξιοποίησης της παρούσας δυναμικής –με εξαίρεση τη στάση της Τουρκίας– ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος και επιστροφή σε διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνει, που θα πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά στο πλαίσιο των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Άρθρα Χάρη Θεραπή
ΑΚΕΛ: Στήνει το μέτωπο για το 2028 – Ποιοι χωρούν και ποιοι μένουν εκτός
Το ΑΚΕΛ ανοίγει τον δρόμο για το 2028: Πρώτα οι συμμαχίες, μετά το πρόσωπο
Το ΑΚΕΛ περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να οριστικοποιήσει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η πρόταση του κόμματος και, αμέσως μετά, ανοίγει ένας νέος κύκλος: οι επαφές για τη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται περισσότερο σε αυτό που δεν κάνει ακόμη το ΑΚΕΛ.
Δεν ξεκινά από το όνομα του υποψηφίου.
Ξεκινά από το πολιτικό πλαίσιο και επιχειρεί πρώτα να διαπιστώσει ποιοι μπορούν να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Μόνο τότε αναμένεται να περάσει στην εξίσωση του προσώπου που θα κληθεί να εκφράσει αυτή τη συνεργασία.
Τα βασικά σημεία
- Το ΑΚΕΛ οριστικοποιεί το πολιτικό του πλαίσιο για τις Προεδρικές του 2028.
- Επόμενο βήμα είναι οι επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις για πιθανές συνεργασίες.
- Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται το Κυπριακό, η κοινωνική πολιτική, η οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.
- ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών.
- Το ΑΛΜΑ, οι Οικολόγοι και άλλες δυνάμεις βρίσκονται στο ευρύτερο πεδίο των πιθανών συνομιλητών.
- Η συζήτηση για συγκεκριμένο υποψήφιο παραμένει για μεταγενέστερο στάδιο.
Πρώτα το πλαίσιο, μετά οι συμμαχίες
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporter, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει με στόχο να «κλειδώσει» το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες συζητήσεις.
Η διαδικασία δεν ξεκίνησε σήμερα. Προηγήθηκε συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, ενώ το κόμμα αναμένεται να επιστρέψει στη βάση και για τη συζήτηση γύρω από τα χαρακτηριστικά —και αργότερα τα ονόματα— του υποψηφίου.
Ο οδικός χάρτης, σύμφωνα και με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου στο Philenews, έχει τρία βασικά στάδια: πολιτικό πλαίσιο, αναζήτηση συνεργασιών και στη συνέχεια επιλογή υποψηφίου.
Η σειρά μόνο τυχαία δεν είναι.
Το ΑΚΕΛ επιχειρεί να αποφύγει μια διαδικασία στην οποία θα παρουσιάσει πρώτα ένα πρόσωπο και στη συνέχεια θα αναζητήσει κόμματα που θα το ακολουθήσουν. Η επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί πρώτα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης και μέσα από αυτό να προκύψει η συζήτηση για το πρόσωπο.
Ποια θα είναι η «προοδευτική αλλαγή»;
Η έννοια της «προοδευτικής αλλαγής» βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της Εζεκίας Παπαϊωάννου.
Στο πολιτικό πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες θέσεις για το Κυπριακό, με αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, καθώς και θέσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Το πολιτικό στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι σαφές: να παρουσιάσει την εκλογική μάχη του 2028 όχι ως μια απλή προσπάθεια επιστροφής του κόμματος στην εξουσία, αλλά ως μια ευρύτερη πρόταση συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις συγκλίσεις που θα προκύψουν στις επαφές που ακολουθούν.
Με ποιους μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι;
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών που περιγράφεται στα σημερινά δημοσιεύματα. Για το ΔΗΚΟ, η εικόνα είναι περισσότερο σύνθετη: τα ρεπορτάζ καταγράφουν σημαντικές πολιτικές διαφορές, μεταξύ άλλων σε οικονομία, εξωτερική πολιτική και σχέσεις με το Ισραήλ.
Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ΑΛΜΑ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούν να αναζητηθούν συγκλίσεις, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές αφετηρίες ως προς το πρόσωπο και τη μορφή μιας πιθανής κοινής υποψηφιότητας. Το Reporter σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το ενδεχόμενο Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν αποτελεί επιλογή για το ΑΛΜΑ, ενώ το ίδιο το κόμμα δεν αποκλείει αυτόνομη πορεία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Στο ευρύτερο κάδρο των συνομιλιών εμφανίζονται επίσης οι Οικολόγοι, ενώ διαφορετικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις ως πιθανούς συνομιλητές, ανάλογα και με τη δική τους πορεία μέχρι το 2028.
Και το όνομα;
Εδώ το ΑΚΕΛ κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά.
Παρά την ονοματολογία που ήδη αναπτύσσεται στη δημόσια συζήτηση, κομματικές πηγές που επικαλείται ο Reporter επιμένουν ότι είναι νωρίς για επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις. Η βάση του κόμματος αναμένεται να έχει λόγο και στην κατάθεση εισηγήσεων, ενώ η ουσιαστική συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα ενδέχεται να μεταφερθεί ακόμη και στο νέο έτος.
Και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της στρατηγικής.
Το ΑΚΕΛ θέλει αυτή τη φορά να βρει πρώτα τη συμμαχία και μετά τον άνθρωπο που μπορεί να τη στεγάσει πολιτικά.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι δυνητικοί σύμμαχοι μπορούν πράγματι να συμφωνήσουν σε κοινό πολιτικό πλαίσιο — και, κυρίως, αν όταν φτάσει η ώρα του ονόματος θα εξακολουθούν όλοι να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.
Οι Προεδρικές του 2028 μπορεί να απέχουν ακόμη, αλλά οι κινήσεις των κομμάτων δείχνουν ότι η πολιτική προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει.
*Διευθυντής του Vouli.TV
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Παμπορίδης βγάζει το «μαγικό ραβδί» και προειδοποιεί: «Θα ξηλωθεί το τρικό»
ΔΗΣΥ σε «άτακτη κατάσταση» και Παμπορίδης με… μαγικό ραβδί: «Η επιλογή μου λύνει τα προβλήματα»
- Ο Γιώργος Παμπορίδης περιγράφει την κατάσταση στον ΔΗΣΥ ως «άτακτη» και παρουσιάζει τη δική του υποψηφιότητα ως διέξοδο.
- Υποστηρίζει ότι η επιλογή του θα μπορούσε να λύσει «με έναν μαγικό τρόπο» προβλήματα που, όπως λέει, ταλανίζουν το κόμμα από το 2022.
- Αβέρωφ Νεοφύτου και Παμπορίδης βρίσκονται πλέον επισήμως απέναντι ο ένας στον άλλο για το χρίσμα ενόψει του 2028.
- Και μέσα σε όλα αυτά, ο Παμπορίδης σχολιάζει τις θέσεις Αβέρωφ για τη Ρωσία με την ατάκα ότι «στις εκλογές λέμε πελλάρες».
Ο ΔΗΣΥ ψάχνει ενότητα, ψάχνει κατεύθυνση και, αν κρίνουμε από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Γιώργου Παμπορίδη, ίσως χρειάζεται και κάτι ακόμη: λίγη… πολιτική μαγεία.
Ο διεκδικητής του χρίσματος δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα που ο ίδιος βλέπει στην Πινδάρου. Μίλησε για μια «άτακτη» κατάσταση και συνέδεσε τα σημερινά προβλήματα με όσα συμβαίνουν στο κόμμα από το 2022 και μετά.
Και κάπου εκεί ήρθε η φράση που δύσκολα περνά απαρατήρητη.
Ο Γιώργος Παμπορίδης υποστήριξε ότι η δική του επιλογή θα μπορούσε να λύσει «με ένα μαγικό τρόπο» τα ζητήματα που βασανίζουν τον ΔΗΣΥ, ώστε η παράταξη να στραφεί ξανά προς την κοινωνία και να επιχειρήσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της.
Μαγικός τρόπος λοιπόν.
Στην πολιτική, βέβαια, τα μαγικά ραβδιά συνήθως εμφανίζονται ευκολότερα πριν από τις κάλπες παρά μετά από αυτές.
Από το «μαγικό» στις… «πελλάρες»
Αν όμως το «μαγικό» ήταν η μία ατάκα της ημέρας, η άλλη ήταν ακόμη πιο χαρακτηριστική.
Ερωτηθείς για τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Παμπορίδης εξέφρασε σαφή διαφωνία, λέγοντας ότι μια τέτοια θέση βρίσκεται εκτός της λογικής του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Και ακολούθησε η ατάκα:
«Δείξετε λίγη κατανόηση γιατί στις εκλογές λέμε “πελλάρες”».
Μια φράση που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σε μια εσωκομματική αναμέτρηση που ήδη μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο ένας απέναντι στον άλλο — και η «ενότητα» στη μέση
Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης έχουν πλέον υποβάλει επίσημα τις υποψηφιότητές τους και η βάση του ΔΗΣΥ καλείται στις 28 Νοεμβρίου να επιλέξει ποιος θα πάρει το κομματικό χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028.
Την ίδια στιγμή, η συζήτηση περί ενότητας συνεχίζεται.
Οι δύο διεκδικητές βρέθηκαν μάλιστα πλάι-πλάι στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, σε μια εικόνα με εμφανή πολιτικό συμβολισμό, την ώρα που δημοσιεύματα περιγράφουν βαρύ κλίμα και συνεχιζόμενη εσωστρέφεια στο συναγερμικό στρατόπεδο.
Η αντίφαση είναι δύσκολο να αγνοηθεί: από τη μία, όλοι μιλούν για την ανάγκη ενότητας. Από την άλλη, η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.
Παμπορίδης: «Δεν είμαι μέρος της κρίσης»
Ο Γιώργος Παμπορίδης επιχείρησε παράλληλα να κρατήσει αποστάσεις από τις εσωκομματικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών.
Δήλωσε ότι δεν είχε ανάμειξη στην κρίση ενότητας του κόμματος και παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως επιλογή που μπορεί να βοηθήσει τον ΔΗΣΥ να αφήσει πίσω του τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
Αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα της δικής του υποψηφιότητας.
Απέναντί του, όμως, βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένας πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ που επιστρέφει στη μάχη διεκδικώντας το χρίσμα και επιχειρώντας να πείσει τη βάση ότι η δική του πολιτική πρόταση είναι εκείνη που πρέπει να εκπροσωπήσει την παράταξη στις προεδρικές εκλογές.
Η κάλπη θα λύσει το ένα πρόβλημα. Τα υπόλοιπα;
Στις 28 Νοεμβρίου ο ΔΗΣΥ θα γνωρίζει ποιος από τους δύο θα έχει πάρει το χρίσμα.
Αυτό είναι το εύκολο μέρος: κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει.
Το δυσκολότερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις 29 Νοεμβρίου.
Διότι η εσωκομματική κάλπη μπορεί να επιλέξει υποψήφιο για το 2028. Δεν μπορεί από μόνη της να εξαφανίσει τις διαφωνίες, τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά τραύματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.
Και κάπως έτσι, ο «μαγικός τρόπος» του Γιώργου Παμπορίδη αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.
Γιατί το πραγματικό στοίχημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.
Είναι εάν, όταν τελειώσει η μάχη για το χρίσμα, θα υπάρχει πράγματι τρόπος —μαγικός ή μη— να μπουν ξανά όλοι κάτω από την ίδια κομματική στέγη.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ
Η «ενότητα» στον Δημοκρατικό Συναγερμό φαίνεται να περνά μια ακόμη δύσκολη δοκιμασία. Και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν διαρροές, πηγαδάκια ή πολιτικοί χρησμοί. Ο Χάρης Γεωργιάδης το έγραψε, το υπέγραψε και το έστειλε στην Αννίτα Δημητρίου: αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου πάρει το χρίσμα για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην προεκλογική του εκστρατεία.
Και κάπως έτσι, η πολυσυζητημένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ένας ΔΗΣΥ που αφήνει πίσω του τις πληγές του 2023 αποκτά ένα μικρό… τεχνικό πρόβλημα.
Η πρίζα της «ενότητας» φαίνεται να βγήκε από τον τοίχο.
Το μήνυμα Χάρη δεν σηκώνει πολλές παρερμηνείες
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε επισήμως την πρόεδρο του κόμματος ότι, εάν η εσωκομματική διαδικασία αναδείξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία στήριξής του.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί.
Στην επιστολή του αποδίδει το πολιτικό σκηνικό που προηγήθηκε σε συνθήκες πίεσης και κάνει λόγο ακόμη και για «απροκάλυπτο πολιτικό εκβιασμό», συνδέοντας την εκτίμησή του με το ενδεχόμενο ανεξάρτητης υποψηφιότητας που, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρούσε ανοικτό ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται απλώς για:
«Δεν προτιμώ τον συγκεκριμένο υποψήφιο».
Πρόκειται για πολύ βαθύτερη πολιτική διαφοροποίηση.
Το καλύτερο; «Θα σεβαστώ την πλειοψηφία, αλλά…»
Και εδώ βρίσκεται ίσως το πολιτικά πιο ενδιαφέρον σημείο.
Ο Χάρης Γεωργιάδης αναγνωρίζει ότι ο Αβέρωφ μπορεί να αποτελέσει την επιλογή της πλειοψηφίας των μελών.
Αλλά ξεκαθαρίζει ότι, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος θεωρεί πολιτικό του καθήκον να διαφοροποιηθεί.
Δηλαδή:
Τα μέλη αποφασίζουν.
Το αποτέλεσμα γίνεται σεβαστό.
Αλλά η προεκλογική εκστρατεία… βλέπουμε.
Καλώς ήρθατε στην κυπριακή εκδοχή της κομματικής ενότητας.
Και τώρα, ποιος ακριβώς θα ενώσει ποιον;
Το πρόβλημα πλέον για την Πινδάρου δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.
Είναι τι θα υπάρχει την επόμενη μέρα.
Διότι αν ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος δηλώνει προκαταβολικά ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εκστρατεία ενός συγκεκριμένου υποψηφίου, τότε το πραγματικό ερώτημα ξεπερνά την προσωπική αντιπαράθεση.
Μπορεί ο ΔΗΣΥ να βγει από αυτή τη διαδικασία ως μία παράταξη ή θα βγει ως άθροισμα στρατοπέδων;
Ήδη οι αντιδράσεις είναι ενδεικτικές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση των μελών και ότι τέτοιες κινήσεις μεγαλώνουν την εσωστρέφεια.
Με απλά λόγια:
Πριν ακόμη επιλεγεί ο υποψήφιος, άρχισε η συζήτηση για το ποιοι θα αρνηθούν να τον στηρίξουν.
Εξαιρετική αφετηρία για μια παράταξη που θέλει να μιλά για συσπείρωση.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο λέγεται 2023
Και φυσικά υπάρχει κάτι που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.
Οι Προεδρικές του 2023.
Ο ΔΗΣΥ πέρασε τότε μια από τις σοβαρότερες εσωτερικές κρίσεις της ιστορίας του. Ο ίδιος ο Γεωργιάδης φροντίζει μάλιστα στην επιστολή του να υπενθυμίσει ότι τότε στήριξε πλήρως την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά τις δυσμενείς εκτιμήσεις που υπήρχαν για την εκλογική της προοπτική.
Γι’ αυτό και επιμένει ότι η σημερινή του διαφοροποίηση δεν αφορά την «εκλεξιμότητα» του Αβέρωφ.
Αφορά πολιτικές θέσεις, διαδικασίες και αρχές.
Αυτό κάνει τη σύγκρουση πολιτικά σοβαρότερη.
Διότι άλλο είναι να λες «δεν πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσει».
Και άλλο να λες ουσιαστικά:
«Ακόμη κι αν τον επιλέξει το κόμμα μου, εγώ δεν μπορώ να κάνω εκστρατεία για να εκλεγεί».
Και μέσα σε όλα αυτά… Γλαύκος Κληρίδης
Υπάρχει και η λεπτομέρεια με ιδιαίτερο συμβολισμό.
Ο Χάρης Γεωργιάδης έθεσε στη διάθεση της Αννίτας Δημητρίου την παραίτησή του από την προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αποστασιοποιείται από τον ΔΗΣΥ.
Άρα έχουμε ένα εξαιρετικά κυπριακό πολιτικό σχήμα:
Δεν φεύγω από το κόμμα.
Πιστεύω στο κόμμα.
Στηρίζω το κόμμα.
Αλλά εάν το κόμμα επιλέξει τον συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα τον στηρίξω στην προεκλογική.
Και, παρεμπιπτόντως, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας.
Αν αυτό δεν είναι πολιτικό μήνυμα με κεφαλαία γράμματα, τότε τι είναι;
Η μάχη πλέον δεν είναι μόνο Αβέρωφ – Παμπορίδη
Η εξέλιξη αλλάζει και την πολιτική διάσταση της εσωκομματικής διαδικασίας.
Με τις υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Παμπορίδη να βρίσκονται στο προσκήνιο, η συζήτηση δεν αφορά πλέον απλώς δύο πρόσωπα. Η δημόσια παρέμβαση Γεωργιάδη μεταφέρει τη σύγκρουση στο ερώτημα για την κατεύθυνση και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.
Και εκεί αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.
Γιατί οι εσωκομματικές εκλογές κάποτε τελειώνουν.
Οι δηλώσεις όμως μένουν.
Οι επιστολές επίσης.
Και όταν έρθει η ώρα της οικογενειακής φωτογραφίας με τον νικητή, κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει πώς ακριβώς θα χωρέσουν όλοι στο ίδιο κάδρο.
Η Πινδάρου ήθελε εκλογή υποψηφίου. Μπορεί να πάρει και ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Η παρέμβαση Χάρη Γεωργιάδη κάνει ένα πράγμα απολύτως σαφές:
Η διαδικασία επιλογής υποψηφίου του ΔΗΣΥ δεν είναι απλώς μια ψηφοφορία για το ποιος θα διεκδικήσει την Προεδρία το 2028.
Εξελίσσεται παράλληλα σε συζήτηση για το ποιος εκφράζει τον ΔΗΣΥ, ποια πολιτική γραμμή θεωρείται συνέχεια της παράδοσής του και –κυρίως– πόσο πραγματικά ενωμένη είναι η παράταξη μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων.
Ο Αβέρωφ ζητά την ψήφο της βάσης.
Ο Παμπορίδης διεκδικεί το χρίσμα.
Ο Χάρης βάζει κόκκινη γραμμή.
Η Αννίτα καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες.
Και η Πινδάρου;
Η Πινδάρου μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερο τραπέζι.
Γιατί μέχρι το 2028 θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον.
Και μετά βλέπουμε για την Προεδρία.
-
LIVE1 month ago1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΧρίστος Κληρίδης: Γιατί να παραμένουμε στη ΔΔΟ όταν η Τουρκία την έχει απορρίψει;
-
Off the Record1 month agoΌταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΑβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»
-
voulitv1 month ago66 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Ελληνικά F-16 στον ουρανό και διεθνής παρουσία με ισχυρούς συμβολισμούς
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΗ Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month ago«Αδούλωτη Κερύνεια»: Δεν ξεχνούμε, δεν συμβιβαζόμαστε – Η επιστροφή δεν είναι διαπραγματεύσιμη
-
Off the Record1 month agoΜε λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της Κίνας και του Moon Festival στην Κύπρο
-
Off the Record1 month agoΠοιος πληρώνει τον πόλεμο; Η Ευρώπη στενάζει και το Λονδίνο συνεχίζει να γράφει επιταγές για την Ουκρανία






