Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΠΑΪΝΤΕΝ | Αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων (video)

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κλείνοντας ένα κεφάλαιο άρνησης από την πλευρά των προηγούμενων ηγετών της Αμερικής να αναγνωρίσουν το τρομακτικό έγκλημα, που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μπάιντεν εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε στους Αρμένιους της Αμερικής στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Έτσι γίνεται ο πρώτος πρόεδρος από τότε που ο Ρόναλντ Ρέιγκαν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τις μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν κατά τον 20ο αιώνα στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ:

“Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Αρμενική Ημέρα Μνήμης

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στην Αρμενική Γενοκτονία στην Οθωμανική εποχή και δεσμεύουμε εκ νέου τους εαυτούς μας στο να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία.

Αρχής γενομένης την 24η Απριλίου του 1915, με την σύλληψη Αρμένιων διανοουμένων και μελών της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις Οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή πορεύτηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern ώστε η φρίκη όσων συνέβησαν να μην χαθεί ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε ώστε να παραμένουμε εσαεί σε επιφυλακή απέναντι στην διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες του τις μορφές.

Όσοι επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέες πατρίδες και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και σθένος, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ξανάχτισε την κοινότητά του. Με το πέρασμα των δεκαετιών οι Αρμένιοι μετανάστες εμπλούτισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες με αναρίθμητους τρόπους, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις όχθες μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτό τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για κατηγορήσουμε αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που επιθυμούμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Εναν κόσμο ακηλίδωτο από τους καθημερινούς δαίμονες της μισαλλοδοξίας και της μη ανεκτικότητας, όπου θα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά, και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ακολουθήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε να συμβούν μελλοντικές θηριωδίες οπουδήποτε στον κόσμο. Κι ας συνεχίσουμε να κλείνουμε πληγές και να ενισχύουμε την συμφιλίωση όλων των λαών του κόσμου.
Ο Αμερικανικός λαός τιμά όλους αυτούς τους Αρμένιους που χάθηκαν στην γενοκτονία που ξεκίνησε πριν 106 χρόνια σαν σήμερα.”

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading
Advertisement
Behind Politics23 hours ago

Behind Politics | Επεισόδιο 4: Γιώργος Παμπορίδης, Παρασκευή 27/03 στις 7μμ

#exAformis1 day ago

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Off the Record1 day ago

Ο Φειδίας, η ξεπερασμένη δημοσιογραφία και η Τσιτσιολίνα…

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα ο ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας για τον Μεσανατολικό πόλεμο

Off the Record1 day ago

Επειγόντως αλλαγή νοοτροπίας

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Τραμπ: Αναστέλλει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές Ιράν μέχρι 6 Απριλίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 days ago

Τα οκτώ μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Ξεπερνά τα €200 εκατομμύρια το συνολικό κόστος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 days ago

ΟΕΒ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά ανεπαρκής η στήριξη στον τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 days ago

Τουρισμός Κύπρου: Επιστρέφουν οι κρατήσεις – Μήνυμα αισιοδοξίας από Κουμή

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia