Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα φέρει την ευθύνη για το ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «θα επιστρέφουν στο σπίτι με σακούλες» εάν διατάξει μια νέα εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως απάντηση στον τελευταίο ελιγμό του Κρεμλίνου.

«Ο ρωσικός λαός δεν χρειάζεται έναν πόλεμο με την Ουκρανία», είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν χρειάζονται οι γιοι τους να έρχονται σπίτι με σακούλες. Δεν χρειάζονται άλλη ξένη περιπέτεια. Ελπίζουμε λοιπόν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για διπλωματία και θα ακούσει επίσης τις ανάγκες των δικών του ανθρώπων». Αυτή η αυστηρή προειδοποίηση ακολούθησε τη δημοσιοποίηση μιας πρότασης «σχεδίου συνθήκης» από τη Μόσχα που οι Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν ως λύση στην αντιπαράθεση, η οποία έχει ενταθεί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, το ρωσικό έγγραφο απαιτεί όχι μόνο την υπόσχεση του ΝΑΤΟ ότι δεν θα δεχτεί ποτέ την Ουκρανία στη συμμαχία, αλλά φτάνει επίσης στο σημείο να απαιτεί την απομάκρυνση των αμερικανικών και δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη – μια υποχώρηση που θα ισοδυναμούσε με μια πρακτική διάλυση του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι καν έγκυρο να το εξετάσουμε», είπε ένας αξιωματούχος της Βαλτικής στον Washington Examiner υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αν μια χώρα θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ, τότε, φυσικά, είναι μια κυρίαρχη απόφαση από οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα. … Δεν είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τη Ρωσία».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προέτρεψε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ «να λάβουν υπόψη τις ρωσικές προτάσεις με τη μέγιστη σοβαρότητα» για να μετριάσουν τον κίνδυνο βίας.

«Η παγκόσμια κατάσταση παραμένει μάλλον τεταμένη και είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε τρόπους να το επιλύσουμε», είπε, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Μας ενδιαφέρει η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Ρώσος πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν χρειαζόμαστε συγκρούσεις».

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως και το ΝΑΤΟ γενικότερα, υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης πηγάζει από τη Ρωσία. «Είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για τη μεγάλη και απρόκλητη ρωσική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. «Εάν υπάρξει περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα έχει υψηλό τίμημα».

Ο Πούτιν περιγράφει την ένταξη χωρών όπως η Πολωνία και η Εσθονία ως απειλή για την ασφάλεια και παραβίαση μιας υπόσχεσης δεκαετιών για μη επέκταση του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και τον πρώην πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αντιτίθενται σε κάθε περίπτωση ότι χώρες προσχωρούν στον οργανισμό ενάντια σε μια πιθανή ρωσική εισβολή.

“Αυτή η στάση δεν βοηθά”, είπε ο Ριάμπκοφ την Παρασκευή. “Καταθέσαμε προτάσεις, η άλλη πλευρά υποβάλλει τελεσίγραφα και επικίνδυνη δραστηριότητα συνεχίζεται με πρόσχημα αυτά τα τελεσίγραφα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα συμφέροντά μας για την ασφάλεια. Μπορούμε μην το ανεχτώ άλλο.»

Η τελευταία ρωσική πρόταση ζητά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης από πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ: «Η Ρωσική Ομοσπονδία και όλα τα Μέρη που ήταν κράτη μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης από τις 27 Μαΐου 1997, αντίστοιχα, δεν θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις και όπλα στο έδαφος οποιουδήποτε άλλου κράτους στην Ευρώπη επιπλέον των δυνάμεων που σταθμεύουν σε αυτό το έδαφος από τις 27 Μαΐου 1997.»

Αυτή η ημερομηνία, που σηματοδότησε την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, προϋπήρχε δύο γύρους επέκτασης του ΝΑΤΟ. Έτσι, η νέα ρωσική πρόταση θα στερούσε από 10 χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά την ανεξαρτησία από την έκπτωτη Σοβιετική Ένωση τη συμμαχική στρατιωτική παρουσία.

«Δεν υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος της Βαλτικής, του οποίου η χώρα ήταν μία από τις επτά που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 2004. «Αντιβαίνει τις αρχές του ΝΑΤΟ και πιθανώς ακόμη και τη συνθήκη του ΝΑΤΟ, επομένως δεν μπορεί να είναι ακόμη και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η ομάδα του Μπάιντεν επίσης υπαίτισε για μη σοβαρές προτάσεις. «Υπάρχουν κάποια πράγματα σε αυτά τα έγγραφα που οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι θα είναι απαράδεκτα», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. “Το ξέρουν αυτό. Αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα με τα οποία είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και που αξίζουν κάποια συζήτηση.”

πηγή Washington Examiner

 

Vouli TV