Με μέτρα ενάντια στην διαφθορά, τις θέσεις του στο Κυπριακό και στο θέμα της ταυτότητας και καλώντας τους πολίτες να αγωνιστούν για τις πεποιθήσεις τους, ο Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του ως ενεργός πολίτης και ανακοίνωσε ότι κατέρχεται ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Κατά την εξαγγελία του στη Λευκωσία, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά, ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε ότι η ατομική ευημερία χωρίς μια πολιτεία βασιζόμενη σε ήθος και αρχές δεν μπορεί να αντέξει. Κάποια στιγμή η κακοδαιμονία των πολλών θα καταπιεί και τα επιτεύγματα των ολίγων, πρόσθεσε.

«Πολλοί συζητώντας τα κακά που μας βρήκαν θα αναφερθούν στην εισβολή και την κατοχή. Εγώ θα πω: προφάσεις και δικαιολογίες. Δεν είναι αυτή η αιτία της παρακμής μας. Το ότι χάσαμε αυτά που χάσαμε το ’74 είναι τραγωδία. Το ότι διαχειριζόμαστε αυτό που μας έμεινε με τον τρόπο που το κάνουμε είναι έγκλημα» είπε.

Η διαφθορά στον τόπο ξεκίνησε με μικρά ρουσφέτια, είπε, από τότε όμως έχουν γίνει τεράστια άλματα. Ο κ. Κολοκασίδης αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και του ΣΑΠΑ. «Τελευταίο παράδειγμα το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να λέει ότι έχει θυματοποιηθεί. Αυτός έχει δίκαιο και η υπόλοιπη Ευρώπη άδικο» ανέφερε.

Με μικρές εξαιρέσεις κανείς δεν πλήρωσε για αυτά τα σκάνδαλα, πρόσθεσε. «Λάθος. Κάποιος πλήρωσε. Και αυτός είναι ο λαός, εμείς οι πολίτες αυτού του τόπου οι οποίοι αδιαμαρτύρητα κουβαλούμε το βάρος ενός ασήκωτου δημόσιου χρέους. Κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό που άφησε το αμαρτωλό σύστημα και συνοδοιπόροι επιχειρηματίες. Υπάρχουν δύο κόσμοι. Ο κόσμος των πολιτών και υπάρχει και ο κόσμος του συστήματος. Εκείνοι αυθαιρετούν και εμείς οι πολίτες πληρώνουμε τον λογαριασμό. Έτσι θέλουμε την πολιτεία μας;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι η Βουλή ασκεί ελάχιστο ελεγκτικό ρόλο και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει κάθαρση για την διαφθορά.

Πρέπει να ενισχυθεί, πρόσθεσε, ο περί κομμάτων νόμος ώστε να υπάρχει ισχυρή εποπτεία και λογοδοσία των κομμάτων και να θεσπιστεί μια σειρά νόμων που θα ενισχύσουν το πόθεν έσχες των πολιτικών, την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που είναι έτοιμοι να ανοίξουν και να καταδώσουν για θέματα διαφθοράς. «Πρέπει να προχωρήσει η Σύσταση και Λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς η οποία εκκρεμεί. Και να έχει αυτή η Αρχή δόντια αιχμηρά. Δεν νοείται να υπάρχει τέτοια ελαφρότητα ώστε πολιτικός να καταγράφει στη δήλωση πόθεν έσχες του οικογενειακό τάφο» ανέφερε.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό, ο Γιώργος Κολοκασίδης είπε ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε δεδομένα που όχι μόνο δεν διαφέρουν από το σχέδιο Ανάν αλλά συνιστούν και χειροτέρευση.

«Πολλοί εκφράζουν τη βαρεμάρα τους με το Κυπριακό. Δεν υπάρχει λύση άρα δεν τρέχει τίποτε. Πολύ επικίνδυνη αντίληψη» είπε. Για την λύση που συζητήθηκε στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε ότι ήταν λύση «με ξεδοντιασμένη κεντρική κυβέρνηση με λίγες αρμοδιότητες και ανύπαρκτες δυνατότητες επιβολής», με εκ περιτροπής προεδρία και μία τουρκοκυπριακή ψήφο σε κάθε απόφαση, με σύνορα και ελάχιστη ανάμειξη του πληθυσμού, χωρίς επιστροφή προσφύγων και χωρίς ανάκτηση περιουσιών, με εγγυημένες φυλετικές πλειοψηφίες.

«Λύση όπου η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μια συνιστώσα πολιτεία σε μια παρθενογένεση κράτους. Λύση με παραμονή των εποίκων. Λύση, η οποία εκτός από την διατήρηση των κεκτημένων της εισβολής, θα προβλέπει και τη συνεχή οικονομική στήριξη των κατεχομένων από την ελληνοκυπριακή κοινότητα μέχρι να υπάρξει οικονομική εξισορρόπηση» ανέφερε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τόση είναι η θρασύτητα των Τούρκων που έχουν βάλει στο τραπέζι και την κατοχύρωση ελεύθερης διακίνησης τουρκικών κεφαλαίων και εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι όλα τα στοιχεία συνθέτουν την ΔΔΟ. «Είναι όλο αυτό το περιεχόμενο. Είναι για όλα αυτά τα στοιχεία που τη συνθέτουν που δεν μπορούμε να τη δεχθούμε» είπε.

Η λύση πρέπει να περιέχει τις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικής λειτουργίας, είπε. «Εμμένουμε λοιπόν: Σε ένα κράτος το οποίο θα κατοχυρώνει την επιστροφή των προσφύγων, θα εγγυάται τον σεβασμό της διακίνησης και εγκατάστασης, θα σέβεται το ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των εποίκων και τη δημιουργία ενός στιβαρού κράτους με ισχυρή Κυβέρνηση η οποία να ελέγχει αποτελεσματικά τα σύνορα της κυπριακής επικράτειας. Και βεβαίως χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα. Δεν είμαστε και δεν μπορούμε να γίνουμε κράτος υπό κηδεμονία. Παράλληλα με αυτή την αλλαγή στρατηγικού στόχου, ας ενισχύσουμε τα ερείσματα μας: την οικονομία, την άμυνα, τις συμμαχίες μας. Για να πετύχουμε μια λύση όπως την οραματιζόμαστε εμείς. Όχι όπως την οραματίζονται οι Τούρκοι στρατηγοί» ανέφερε.

Τελευταία, πρόσθεσε, ακούμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε στροφή. «Ότι κατάλαβε ότι αυτό που διαμορφώθηκε μέσα από τις διαπραγματεύσεις είναι ένα τερατούργημα. Τι έκανε όμως; Αντί να διακηρύξει μια αλλαγή πορείας, άρχισε να συζητά για δύο κράτη. Για διχοτόμηση. Η διχοτόμηση όμως είναι απλώς η νομιμοποίηση της κατοχής» είπε.

Ταυτότητα

Είναι άδικο να συζητείται το θέμα της ταυτότητας σε σχέση με την πολιτική συζήτηση για το Κυπριακό, δήλωσε ο κ. Κολοκασίδης λέγοντας ότι η ταυτότητα είναι θέμα ιστορικού βάθους και όχι συνοριακού πλάτους. «Έλληνες μας κάνει η ιστορία. Όχι τα σύνορα. Ας αφήσουμε αυτό το θέμα λοιπόν έξω από τη συζήτηση» είπε.

Η Κύπρος, ανέφερε, είναι χώρος που μπορεί να χωρέσει τους πολιτισμούς όλων των κατοίκων της. Χωρίς μισαλλοδοξίες και ρατσισμούς.

Ανέφερε επίσης ότι μόνο από τις εξοικονομήσεις από ένα δίκιο και ορθολογικό κράτος θα μπορέσουμε να κτίσουμε μια δικαιότερη κοινωνία με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ας κτίσουμε πολίτες περήφανους για την ταυτότητα τους και ταυτόχρονα έτοιμους να σεβαστούν την ταυτότητα των άλλων και τη διαφορετικότητα, ανέφερε.

Vouli TV