Σε δυο άξονες επικεντρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας «Cyprus Confidential».

Τα εν λόγω δημοσιεύματα προκαλούν αμφιβολίες για το βαθμό συμμόρφωσης της Κύπρου με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία. Για τα όσα διαμείφθηκαν στο Προεδρικό μίλησε σε χθεσινή ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ («Από Μέσα Σε Μέρα») ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι ο ένας άξονας της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο αφορούσε την ενίσχυση της εποπτείας σε ό,τι αφορά τον βαθμό συμμόρφωσης με τις κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι ο έτερος είχε να κάνει με το επίπεδο των ανακρίσεων στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών αδικημάτων.

Και το θέμα της εποπτείας, αλλά και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ανακριτικού έργου, ήταν ανάμεσα στα επτά μέτρα στα οποία είχε καταλήξει να ληφθούν το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 του περασμένου Ιουνίου, με στόχο τον όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό για θέματα κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Πρόεδρος στη χθεσινή σύσκεψη ζήτησε ενημέρωση από τους αρμόδιους αξιωματούχους για την πορεία των ενεργειών με στόχο τη δημιουργία Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας κυβερνητικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών. Στο εν λόγω όργανο θα συμμετάσχουν η Κεντρική Τράπεζαδικηγόροι και λογιστές και κατά συνέπεια στο πλαίσιο της προπαρασκευής του νομοθετήματος θα γίνει διαβούλευση με τα εν λόγω σώματα.

Ο Πρόεδρος χθες φέρεται να ζήτησε όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό το ανακριτικό έργο σε σχέση με οικονομικής φύσεως αδικήματα, στα οποία εμπίπτει και η συμμόρφωση με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από Ε.Ε. και Ηνωμένα Έθνη. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί πολύ έντονα τον Πρόεδρο, καθώς παρατηρείται αδυναμία στην αποτελεσματική διερεύνηση, στοιχειοθέτηση ή και/καταχώρηση τέτοιων υποθέσεων στο Δικαστήριο.

Η υπόθεση του δισεκατομμυριούχου Αλεξέι Μορντάσοφ και η μεταφορά επενδυτικού κεφαλαίου του αξίας 1.4 δισ. την ημέρα που επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος του, είχε καταγγελθεί στην Αστυνομία πριν από οκτώ μήνες. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπήρξε θεαματική πρόοδος στις έρευνες. Αυτό βάσει πληροφοριών μας, είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος, μάλιστα, φέρεται χθες να ζήτησε ενημέρωση από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, για τη μελέτη που επρόκειτο να ετοιμάσει το Υπουργείο της με στόχο να αυξηθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας των διωκτικών Αρχών σε οικονομικής φύσεως αδικήματα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ενισχύθηκε η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας που εξετάζει υποθέσεις ενδεχόμενων παρανομιών για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Τρία στελέχη της Αστυνομίας έχουν αποσπαστεί από χθες στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας (Υ.Δ.Ο.Ε.). Για την ποινική διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων έχει συσταθεί ειδική ομάδα διερεύνησης, η οποία υπάγεται στην εν λόγω υποδιεύθυνση.

Ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες και σε σχέση με το κλιμάκιο πέντε εμπειρογνωμόνων άλλης χώρας, που κατόπιν πρόσκλησης από τον ίδιο θα έρθει στην Κύπρο ώστε να συνδράμει στις έρευνες που γίνονται για ενδεχόμενες παρανομίες σε σχέση με τις κυρώσεις. Αυτό που επεδίωξε να διασφαλιστεί είναι ότι θα υπάρξει συνεργασία και συντονισμός των κυπριακών Αρχών με την ομάδα των ειδικών.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο άρχισε στις 10:30 και ολοκληρώθηκε περί τις 11:15. Σ΄ αυτή συμμετείχαν οι Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, αντίστοιχα, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, ο υπουργός Οικονομικών, Μακής Κεραυνός, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου Μαριλένα Ραουνά, η γραμματέας του Υπουργικού Πηνελόπη Παπαβασιλείου, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Πηγή: Philenews