ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δασμοί: Ο Τραμπ ανήγγειλε συνομιλίες με Καναδά και Μεξικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος βρίσκεται υπό παραίτηση, καθώς και με τη μεξικανική κυβέρνηση, μετά την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα προϊόντα από τις δύο χώρες.
«Θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό Τριντό αύριο το πρωί, και θα επικοινωνήσω επίσης με το Μεξικό αύριο το πρωί. Δεν περιμένω κάτι δραματικό. Οι δασμοί επιβλήθηκαν επειδή μας οφείλουν πολλά χρήματα, και είμαι βέβαιος ότι θα τα πληρώσουν», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε ιδιαίτερα τον Καναδά, αναφέροντας πως η χώρα αυτή «δεν επιτρέπει στις τράπεζές μας» να λειτουργούν στην αγορά της, κάτι που χαρακτήρισε ως «απίστευτο». Τόνισε πως ο Καναδάς είναι «σκληρός στο πετρέλαιο και στην ενέργεια» και πως «δεν επιτρέπει την είσοδο των αγροτικών προϊόντων μας».
«Γενικά, υπάρχουν πολλά που δεν επιτρέπουν. Εμείς όμως επιτρέπουμε την εισαγωγή των πάντων στη χώρα μας, και αυτό είναι μοναδικό. Επιδοτούμε τον Καναδά με πάνω από 200 δισ. δολάρια ετησίως, και αυτό είναι το αντάλλαγμα;», σημείωσε.
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι αν ο Τριντό προχωρήσει σε αντίμετρα, τότε θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί στα καναδικά προϊόντα.
Αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μεξικού για «συμμαχία» με τα καρτέλ των ναρκωτικών, ο Τραμπ υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους απέναντι στη μεξικανική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι είχε «καλές συνομιλίες» μαζί της.
«Οι δασμοί είναι μια μορφή αντιποίνων», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα μας από το Μεξικό και τον Καναδά, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε αυτό πλέον».
Αυτή τη φορά δεν ανέφερε τη φαιντανύλη, το οπιοειδές που προκαλεί την κρίση δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, το οποίο επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την επιβολή των δασμών στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό στο εκτελεστικό διάταγμά του.
Επιπλέον, ερωτηθείς για τους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από την Ε.Ε., ο Τραμπ δήλωσε ότι θα πάρει απόφαση «πολύ σύντομα», αν και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Μας εκμεταλλεύονται. Έχουμε έλλειμμα 300 δισ. δολαρίων. Δεν αγοράζουν τα αυτοκίνητά μας, ούτε τα αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς αγοράζουμε τα πάντα, εκατομμύρια αυτοκίνητα και τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων», επανέλαβε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ
Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ
Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)
Συζητήσαμε για :
• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
Off the Record1 day agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

