Την παραίτηση της από μέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπέβαλε η Έφη Ξάνθου με επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στα μέλη της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής.

Σε επικοινωνία της «Κ» με την Έφη Ξάνθου, η ίδια δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι περισσότερο σχετικά με τους λόγους παραίτησής της από το Κίνημα. Σε ερώτημα για το εάν θα ενταχθεί σε κάποιο άλλο κόμμα η ίδια απάντησε αρνητικά, ωστόσο σημείωσε ότι θα στηρίξει τους υποψήφιους που η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να εκλεγούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, στην επιστολή παραίτησής της η κα Ξάνθου κάνει λόγο μια «αντικαταστατική και άκρως αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επαρχιακή συνέλευση Λευκωσίας στις 27 Μαρτίου 2024», ενώ παράλληλα προσθέτει πως «πέραν της απαράδεκτης κίνησης να μην τεθούν σε ψηφοφορία όλοι οι υποψήφιοι που ζήτησαν την στήριξή μας, τέθηκε ενώπιον μας για στήριξη υποψήφιος δήμαρχος που δεν ήταν υποψήφιος ενώ ανθυποψήφιος του που είχε ζητήσει την στήριξη μας δεν μπήκε καν στο ψηφοδέλτιο… Για να μην αναφερθώ στο γεγονός πως στάληκε ερωτηματολόγιο σε όλους τους υποψήφιους που ζήτησαν την στήριξή μας, αλλά ουδέποτε στάληκαν οι απαντήσεις στα μέλη μας που θα καλούνταν να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν».

Αυτούσια η επιστολή

Προς

Μέλη Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Αγαπητοί,

Θέμα: Παραίτηση μου από μέλος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Ξεκίνησα να γράφω αυτή την επιστολή παραίτησης από την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Το ενδεχόμενο αποχώρησής μου από το Κίνημα με προβλημάτιζε από το Νοέμβριο 2022 αλλά περίμενα, ελπίζοντας ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει ώστε η κατάσταση σταδιακά να βελτιωθεί. Άλλωστε η σκέψη για μια τέτοια κίνηση, μετά από 23 χρόνια συνεχούς ενεργής συμμετοχής και προσφοράς, δεν θα μπορούσε παρά να ήταν τρομερά δύσκολή, βασανιστική και επώδυνη. Για 23 χρόνια το Κίνημα είχε γίνει η ζωή μου όλη. Όμως, η αντικαταστατική και άκρως αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επαρχιακή συνέλευση Λευκωσίας στις 27 Μαρτίου 2024 με έκανε να καταλάβω πως δεν υπάρχει ελπίδα και η απόφαση μου για παραίτηση ήταν μονόδρομος. Για να καταλάβουν όσοι δεν ήταν παρόντες, πέραν της απαράδεκτης κίνησης να μην τεθούν σε ψηφοφορία όλοι οι υποψήφιοι που ζήτησαν την στήριξή μας, τέθηκε ενώπιον μας για στήριξη υποψήφιος δήμαρχος που δεν ήταν υποψήφιος ενώ ανθυποψήφιος του που είχε ζητήσει την στήριξη μας δεν μπήκε καν στο ψηφοδέλτιο… Για να μην αναφερθώ στο γεγονός πως στάληκε ερωτηματολόγιο σε όλους τους υποψήφιους που ζήτησαν την στήριξή μας, αλλά ουδέποτε στάληκαν οι απαντήσεις στα μέλη μας που θα καλούνταν να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν.

Ξεκίνησα, λοιπόν, να γράφω την επιστολή παραίτησης μου. Να βάζω ένα-ένα τους λόγους που αποχωρώ, να κάνω αναφορές στο καταστατικό μας, σε αποφάσεις συλλογικών οργάνων μας. Για εβδομάδες ήμουν στην διαδικασία να γράφω, να σβήνω, να μετανιώνω, να δικαιολογώ, να επανέρχομαι. Και έχασα την ψυχική μου ηρεμία. Μια ηρεμία που είχα αποκτήσει πλέον μετά την αποχώρηση μου από την πρώτη γραμμή. Αντιλήφθηκα πως η επιστολή που ετοίμαζα θύμιζε την επιστολή-καταγγελία εναντίον μου (συμβάν που αποτέλεσε αφετηρία του προβληματισμού από το τέλος 2022) και συνειδητοποίησα πως η πικρία που ένιωθα ήταν ψυχοφθόρα και θα επηρέαζε τη δική μου αντιμετώπιση ανθρώπων με τους οποίους συμπορεύθηκα αλλά και την προσωπική οπτική μου γωνία για τη ζωή.

Γι’ αυτό αναθεώρησα την επιστολή μου και περιορίζομαι να πω τα εξής:

Έμαθα να πολεμώ. Να μην τα βάζω κάτω. Να επιμένω όταν πιστεύω ότι έχω δίκαιο και να παλεύω να πείσω με επιχειρήματα, στα ίσα, ασχέτως της ευρύτητας αποδοχής της άποψής μου. Αλλά, όταν πολεμάς τρίτους οι οποίοι σου επιτίθενται, δεν περιμένεις να σε κτυπούν από τα νώτα οι δικοί σου. Για πάνω από ένα χρόνο έκανα υπομονή, ελπίζοντας πως η αποχώρησή μου από την πρώτη γραμμή θα βοηθούσε να βελτιωθεί η κατάσταση. Όμως από τα 67 άτομα που εκλέγηκαν στην Κεντρική Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022 παραιτήθηκαν ήδη τουλάχιστο τα 15. Τώρα γινόμαστε 16. Από την πολιτική επιτροπή παραιτήθηκαν ήδη 6 άτομα. Παραιτήθηκαν 2 επαρχιακοί γραμματείς και τουλάχιστο 5 συντονιστές επιτροπών.

Όλα όσα περιγράφω πιο πάνω έπρεπε να ανησυχούν το Κίνημα και να οδηγήσουν σε αυτοεξέταση.

Με την επιστολή μου αυτή παραιτούμαι και εγώ λοιπόν. Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα. Υπηρέτησα ως μέλος της Κεντρικής και Πολιτικής Επιτροπής σε πολλές θητείες, από διάφορα πόστα. Υπήρξα Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων και ιδρυτικό στέλεχος της ΓΥΚΟ. Έμαθα και έζησα πολλά με τον κόσμο του Κινήματος, τον οποίο θα αγαπώ πάντα και για τον οποίο δεν θα σταματήσω ποτέ να γνοιάζομαι. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ πλέον με καθαρή την συνείδησή μου να παραμείνω μέλος. Μπήκα όμως στην πολιτική αρένα για να φέρω αλλαγή. Ένα Κίνημα που εθελοτυφλεί και αποφεύγει να πάρει απόφαση για τις πιο σημαντικές εκλογικές διαδικασίες του τόπου δεν θέλει την αλλαγή. Θέλει απλά να υπάρχει. Και αυτό δεν είναι αρκετό πλέον για εμένα.

Καλή δουλειά λοιπόν σε όλους, ο καθένας από το μετερίζι του.

Πάντα με αγάπη,

Έφη

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.