Κανένας από τους υφιστάμενους υποψηφίους δεν φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ικανός να νικήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι λόγοι για αυτό είναι οι εξής. Μέσα στους πολίτες υπάρχουν τρία κυρίαρχα ρεύματα που ο συνδυασμός τους ωθεί τους πολίτες προς την επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το πρώτο ρεύμα είναι ο αντί-ακελισμός που αποτελεί προϊόν της διαχρονικής αντικομουνιστικής προπαγάνδας του ΔΗΣΥ και που διογκώθηκε από τις αποτυχίες της διακυβέρνησης Χριστόφια, τη «νενέκικη» πολιτική του Άντρου Κυπριανού και την αδυναμία των στελεχών του ΑΚΕΛ να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Το δεύτερο ρεύμα είναι ο αντί-αβερωφισμός που έχει να κάνει με την έντονα αρνητική εικόνα που οι πολίτες έχουν σχηματίσει για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στη μικρή Κύπρο όπως λέει και μία παροιμία «είναι καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά να σου βγει το όνομα».

Το τρίτο ρεύμα που καταγράφεται στις πλείστες ποιοτικές δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια είναι η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων στα μάτια των πολιτών λόγω της διαφθοράς και της διαπλοκής.  Ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω έχει γεννήσει το φαινόμενο Χριστοδουλίδη.

Ενός υποψηφίου που ξεπερνάει σε ποσοστά τους δύο κυριότερους αντιπάλους του στο πρώτο γύρο και τους κερδίζει με άνεση στο δεύτερο. Ο Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μεγάλου ποσοστού των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ (λόγω του έντονου αντί-αβερωφισμού), την πλειονότητα των ψηφοφόρων του υπό αποσύνθεση ενδιάμεσου χώρου, του 15% των ψηφοφόρων που επέλεξαν τα ανενεργά σήμερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και τέλος σημαντικό μέρος εκείνων που επέλεξαν για λόγους αντισυστημικής διαμαρτυρίας την αποχή στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακόμα και αν περάσει στο δεύτερο γύρο χάνει με όποιο αντίπαλο και αν έχει απέναντι του και ειδικότερα τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο λόγος είναι το αντί-αβερωφικό ρεύμα που εμποδίζει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ να στηρίξουν τον επίσημο υποψήφιο του ΔΗΣΥ στο δεύτερο γύρο. Αντίστοιχα και ο Μαυρογιάννης χάνει αν έχει απέναντι του τον Ν. Χριστοδουλίδη στο δεύτερο γύρο. Ο λόγος εδώ είναι ο αντι-ακελισμός που θα εμποδίσει τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν τον Μαυρογιάννη τον οποίο θεωρούν άνθρωπο του ΑΚΕΛ.

Μια ήττα των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη αναμένεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον ΔΗΣΥ και θα σημάνει πιθανότατα το πολιτικό τέλος του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανάλογες ή και χειρότερες θα είναι οι συνέπειες για το ΑΚΕΛ που θα μετατραπεί από κόμμα εξουσίας σε κόμμα ουραγό των εξελίξεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλονιστεί και η καρέκλα του Στέφανου Στεφάνου.

Μπροστά στο εκλογικό και πολιτικό αδιέξοδο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο χαρακτηρίζει η ικανότητα να σκέφτεται έξω από το κουτί,  άρχισε ήδη να εξετάζει σοβαρά εναλλακτικές λύσεις και ειδικότερα το ενδεχόμενο να αποχωρήσει παραχωρώντας τη θέση του υποψηφίου σε στέλεχος του ΔΗΣΥ με ευρύτερη αποδοχή ώστε και στον δεύτερο γύρο να περάσει και τις ψήφους ΑΚΕΛ και του Μαυρογιάννη να προσελκύσει. Ήδη η Kappa Research προχώρησε σε σχετικές δημοσκοπήσεις ενώ έχει βολιδοσκοπηθεί και συγκεκριμένη πολιτική προσωπικότητα.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι από τα άτομα που δημοσκοπήθηκαν δύο είναι εκείνα που μπορούν να κερδίσουν τις αριστερές και όχι μόνο ψήφους στο δεύτερο γύρο και να νικήσουν τον Ν. Χριστοδουλίδη. Ο ένας εκ των δύο είναι ο νυν υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρίστος Στυλιανίδης, πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ, με κεντροαριστερή προέλευση, σημαντικές ευρωπαϊκές εμπειρίες και επιτυχίες ως Επίτροπος της ΕΕ καθώς και ομοσπονδιακές απόψεις στο Κυπριακό.

Η δεύτερη είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου μία νέα, έντιμη και ικανή πολιτικός με μετριοπαθείς απόψεις που χαίρει της εκτίμησης πολλών Κυπρίων. Και οι δύο είναι ήδη αναγνωρίσιμοι και είναι ικανοί εάν αναλάβουν τη σκυτάλη εντός του Φθινοπώρου να έχουν σοβαρές προοπτικές νίκης.

Του Π. Κυρατζή