ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι ο Τραμπ ο μοναδικός ηγέτης που μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν;
Ο Ντόναλντ Τραμπ αυτοπροβάλλεται ως ο μοναδικός ηγέτης που μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο OutKick, μια πλατφόρμα αθλητικών και πολιτικών σχολίων, δήλωσε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα τα καταφέρει. Παράλληλα, τόνισε πως οι ισορροπημένες συνομιλίες και οι καλές σχέσεις τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελούν το κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Μιλώντας στον γνωστό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, χαρακτήρισε τον Πούτιν «έξυπνο» ηγέτη και ανέφερε ότι δεν τον θεωρεί «κακό». Επιπλέον, αποκάλυψε πως ο Ρώσος πρόεδρος του χάρισε ένα πορτρέτο του Τραμπ, φιλοτεχνημένο από Ρώσο καλλιτέχνη, ζητώντας του να το παραδώσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Γουίτκοφ απέρριψε την πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για έναν διεθνή συνασπισμό χωρών που θα επιδιώξει ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το σχέδιο του Λονδίνου, 30 και πλέον χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη στρατευμάτων και αεροσκαφών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκεχειρία. Μάλιστα, αναμένεται σύνοδος κορυφής στο Παρίσι, όπου οι «πρόθυμοι» σύμμαχοι θα χαράξουν κοινή στρατηγική για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ προωθούν εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Γουίτκοφ δήλωσε στο Fox News πως η Ρωσία φαίνεται διατεθειμένη να επιδιώξει την ειρήνη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω στις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Ριάντ, στόχος είναι η δέσμευση και των δύο πλευρών σε μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός.
Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή έμμεσων συνομιλιών, όπου οι αντιπροσωπείες θα βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια και οι διαμεσολαβητές θα μεταφέρουν μηνύματα, μια διαδικασία που ονομάστηκε «διπλωματία με λεωφορείο». Ωστόσο, η Μόσχα παραμένει επιφυλακτική. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας. Η Ρωσία θέτει ως προτεραιότητα την αναβίωση της συμφωνίας του 2022 για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι η δυναμική έχει αλλάξει από τότε που ο Τραμπ άρχισε να επαναδραστηριοποιείται, αλλά προειδοποιούν πως οι εξελίξεις είναι ακόμα ρευστές. Παρότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης για μια ειρηνευτική πρωτοβουλία φαντάζει ιδανική, η υλοποίησή της παραμένει αβέβαιη και δύσκολη.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
WSJ: Ο Τραμπ πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράν χωρίς άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να δήλωσε στους συμβούλους του ότι είναι διατεθειμένος να τερματίσει τη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν, ακόμη και αν τα Στενά του Ορμούζ παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά, αφήνοντας την πολύπλοκη διαδικασία επαναλειτουργίας τους για μεταγενέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους της διοίκησης.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του εκτίμησαν ότι μια αποστολή για την επαναλειτουργία του ζωτικού αυτού σημείου θα εκτεινόταν πέρα από το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων που είχε θέσει.
Ο Τραμπ αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιτύχουν τους βασικούς στόχους τους: να περιορίσουν τη ναυτική δύναμη του Ιράν και τα αποθέματα πυραύλων του, να μειώσουν τις τρέχουσες εχθροπραξίες και παράλληλα να ασκήσουν διπλωματική πίεση στο Τεχεράνη ώστε να επαναληφθεί η ελεύθερη ροή του εμπορίου.
Πηγή: Reuters
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ντιάν παρουσίασε τις προτεραιότητες UNFICYP μετά τη συνάντηση με Έρχιουρμαν
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), Χασίμ Ντιάν, παρουσίασε τις προτεραιότητες της UNFICYP μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Έρχιουρμαν.
Μιλώντας στη συνέχεια σε εκπροσώπους του Τύπου, ο Ντιάν δήλωσε ότι είχε «μια πολύ παραγωγική συνάντηση» με τον κ. Έρχιουρμαν. Ανέφερε ότι τον ενημέρωσε «για τις δραστηριότητες της UNFICYP κατά τους τελευταίους έξι μήνες, από την άφιξή μου στο νησί, και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ηρεμία και τη σταθερότητα σε ολόκληρο το νησί», ανέφερε.
Ο Ντιάν αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της εντολής της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. «Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία για να παρουσιάσω τις προτεραιότητες της αποστολής για τους επόμενους μήνες και μπορώ να τις συνοψίσω σε τέσσερις τομείς», είπε.
Πρώτον, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα ενόψει ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος. Όπως σημείωσε, η UNFICYP είναι μία από τις 10 ή 11 ειρηνευτικές αποστολές παγκοσμίως «όπου αντιμετωπίζουμε προκλήσεις όσον αφορά τη ρευστότητα και τη διαθεσιμότητα πόρων, αλλά συνεχίζουμε να ενισχύουμε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα».
Δεύτερον, αναφέρθηκε στη διασφάλιση συνεπών περιπολιών και παρακολούθησης σε όλη τη νεκρή ζώνη, ώστε να παραμένει ασφαλής, σταθερή και απαλλαγμένη από περιστατικά. Η τρίτη προτεραιότητα του Ντιάν περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών για την αποκατάσταση και ενίσχυση της στήριξης των διακοινοτικών δραστηριοτήτων «όπου είναι δυνατόν, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι ουσιώδες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων».
Τέλος, ανέφερε τη διατήρηση του ρόλου της αποστολής ως σταθεροποιητικής παρουσίας, συμβάλλοντας έτσι στις ευρύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας στο μέλλον.
Ο επικεφαλής της UNFICYP χαιρέτησε τη δέσμευση Έρχιουρμαν, σημειώνοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «εξέφρασε τη στήριξή του στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της αποστολής».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αίγυπτο για EGYPES και συναντήσεις με Σίσι και TOTAL ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος Σίσι θα μεταβούν μαζί στον εκθεσιακό χώρο της EGYPES 2026, όπου θα επισκεφθούν το αιγυπτιακό και το κυπριακό περίπτερο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα, την Αίγυπτο, όπου θα συμμετάσχει στο EGYPES 2026, που αποτελεί κορυφαία έκθεση και συνέδριο ενέργειας στην Αίγυπτο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιείται στις 30 Μαρτίου με 1η Απριλίου.
Γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, αναφέρει ότι στο περιθώριο της EGYPES, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αλ Μανάρα, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, την οποία θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, τις οποίες θα προσφωνήσει.
Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TOTAL/Energies.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος Σίσι θα μεταβούν μαζί στον εκθεσιακό χώρο της EGYPES 2026, όπου θα επισκεφθούν το αιγυπτιακό και το κυπριακό περίπτερο, ανάμεσα σε άλλα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει στη συνέχεια για την Κύπρο.
Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα συνοδεύουν στην Αίγυπτο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιχάλης Δαμιανός, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, o Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην EGYPES συμμετέχουν ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, επενδυτές και παράγοντες στον τομέα της ενέργειας για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, καταλήγει.
ΚΥΠΕ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics1 month agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ
-
Off the Record1 month agoΜακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΚάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΟ ΑΚΕΛΙΚΟΣ κατήφορος και η δεύτερη θέση στο ΕΛΑΜ
-
Off the Record1 month agoΒελτιωμένη η εικόνα Χριστοδουλίδη- Αναδιάταξη κομματικού σκηνικού
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΠάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

