ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εμπορικός Πόλεμος και Διεθνείς Αντιδράσεις: Οι Δασμοί Τραμπ και οι Επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε άμεσα και χωρίς περιστροφές στους δασμούς 25% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ξεκινώντας έτσι έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Η Κομισιόν, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή των δασμών, ανακοίνωσε αντίμετρα που θα πλήξουν τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Ε.Ε., αξίας 26 δισ. ευρώ, με στόχο να αντισταθμίσουν τις απώλειες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι δασμοί είναι κακοί για την οικονομία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές και απώλεια θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αντέτεινε ότι η Ε.Ε. μεταχειρίστηκε άδικα τις ΗΠΑ στο εμπόριο και ότι ήρθε η σειρά της Αμερικής. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα απαντήσει στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις με αντίμετρα. Τα αντίποινα της Ε.Ε. θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις: Στις 1 Απριλίου θα επανέλθουν μέτρα από την περίοδο 2018-2020, τα οποία αφορούν προϊόντα όπως ουίσκι και σκάφη, για να καλυφθούν οικονομικές ζημίες ύψους 8 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, η Ε.Ε. θα επιβάλει νέο γύρο δασμών, φτάνοντας συνολικά στα 26 δισ. ευρώ, πλήττοντας προϊόντα όπως χάλυβα, αλουμίνιο, κλωστοϋφαντουργικά, γεωργικά προϊόντα, και προϊόντα ξύλου, ενώ τα προϊόντα που θα στοχοποιηθούν επιλέχθηκαν στρατηγικά για να πιέσουν πολιτείες με ισχυρή υποστήριξη στους Ρεπουμπλικάνους, όπως η Λουιζιάνα.
Η Ε.Ε. προτιμά τη διαπραγμάτευση και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών για να βρεθεί λύση με τις ΗΠΑ. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο στόχος είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από τον Καναδά, ο οποίος επέβαλε δασμούς 20,67 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι αντιδράσεις στην επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ συνεχίζονται και στη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να εκφράζει την απογοήτευσή του και να μην αποκλείει αντίμετρα, ενώ ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, υπερασπίστηκε την πολιτική του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί αποσκοπούν στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Τα αντίμετρα προκαλούν και ένα νέο κύμα μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη Νορβηγία, εταιρείες όπως η Haltbakk Bunkers σταμάτησαν να προμηθεύουν τα αμερικανικά υποβρύχια με καύσιμα, ενώ οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη καταγράφουν κατακόρυφη πτώση λόγω του μποϊκοτάζ. Το κίνημα κατά των αμερικανικών προϊόντων εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Δανία, όπου οι καταναλωτές απορρίπτουν τα «made in USA» προϊόντα μέσω ειδικών εφαρμογών και πρωτοβουλιών.
Το αντιαμερικανικό κλίμα εντείνεται, με προσωπικότητες όπως ο Γερμανός βιολονίστας Κρίστιαν Τέτσλαφ να ακυρώνουν περιοδείες στις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής του Τραμπ. Οι αντιδράσεις κατά της αμερικανικής πολιτικής αναμένονται να κλιμακωθούν, με τις αγορές και τους καταναλωτές να εκφράζουν την οργή τους για τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Κώστας Γρίβας
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» στα ανοικτά της Πάφου
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ανάφλεξης – και η διατύπωση αυτή δεν αποτελεί υπερβολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν σφοδρά πλήγματα κατά της Τεχεράνης, το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο, ενώ η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικά και μη επανδρωμένα χτυπήματα σε στόχους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με αμερικανικές πρεσβείες, προξενεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται πλέον πιθανοί στόχοι, οι ΗΠΑ προχωρούν στην απομάκρυνση διπλωματικού προσωπικού από διάφορες χώρες της περιοχής. Παρόμοια οδηγία εκδόθηκε και για την Κύπρο, όπου κατέπλευσαν οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και δύο ζεύγη μαχητικών F-16. Παράλληλα, η Γαλλία ενισχύει την παρουσία της στη Μεγαλόνησο με την αποστολή φρεγάτας και μαχητικών Rafale.
Την ίδια ώρα, ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο έπληξε ξενοδοχείο στο προάστιο Χαζμία, ενώ νέες εκρήξεις καταγράφονται και στην Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται σήμερα τελετές αποχαιρετισμού για τον Αλί Χαμενεΐ. Την προηγούμενη ημέρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανέδειξε ως νέο ανώτατο ηγέτη της χώρας τον γιο του, Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ. Υπό τη δική του καθοδήγηση σημειώθηκαν τα πρόσφατα πλήγματα στο αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι καθώς και σε στρατιωτική βάση στο Κατάρ, τη μεγαλύτερη αμερικανική εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη αναστάτωση, ενώ το πρωί της Τετάρτης τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν έντονες απώλειες. Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20265 days agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record4 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ

