ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έπαινοι για τη συνεργασία Κύπρου-Frontex και τις επιτυχίες στις επιστροφές μεταναστών
Την Τετάρτη, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), Χανς Λέιτενς, έδωσε εύσημα στις κυπριακές αρχές για τα εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά στο πεδίο των επιστροφών, καθώς και για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση της Κυπριακής Αστυνομίας. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από συνάντηση με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλα Ιωαννίδη, στα γραφεία του Υφυπουργείου στην Λευκωσία.
Ο κ. Λέιτενς αναγνώρισε την Κύπρο ως “εξαιρετικό παράδειγμα” συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών δυνάμεων, τονίζοντας πως αυτή η συνεργασία φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικά στον τομέα των επιστροφών. Η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, και ο κ. Λέιτενς εξέφρασε την εκτίμησή του για τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την δέσμευση της Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και για την υποδοχή που παρέχουν οι τοπικές αρχές στην συνεργασία αυτή. Στην Κύπρο βρίσκονται περίπου 50 μέλη της Frontex, με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως η αύξηση των επιστροφών επιτεύχθηκε χάρη στην υποστήριξη της Frontex. Υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης χαμηλών αριθμών προσφύγων για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο σύστημα ασύλου και επαρκής προστασία για όσους πραγματικά χρειάζονται άσυλο. Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι πάνω από 1800 Σύροι έχουν είτε αποσύρει τις αιτήσεις τους είτε ανακάλεσαν το καθεστώς διεθνούς προστασίας, με περίπου 1400 ήδη να έχουν αναχωρήσει.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης πώς να βελτιώσουν το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μετανάστευση και τις επιστροφές, ενώ εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως η Κύπρος παραμένει πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Frontex, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις στην περιοχή.
Όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας κόμβων επιστροφής σε τρίτες χώρες, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει συζητήσεις για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, η οποία συζητείται σε επίπεδο ΕΕ. Η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή διεθνών και ευρωπαϊκών κανονισμών, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη μεταχείριση.
Στην ερώτηση για την πιθανότητα μόνιμης παρουσίας του Frontex στην Κύπρο, ο κ. Λέιτενς εξήγησε ότι η έδρα του Οργανισμού είναι στη Βαρσοβία, αλλά αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει την ευκαιρία να αποτελέσει σημαντικό εταίρο και να ωφεληθεί από την αποκέντρωση που εφαρμόζεται πλέον από τη Frontex.
Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια σταθεροποίησης της περιοχής και στη στήριξη ευρύτερων στρατηγικών, όπως ο διάδρομος Ινδίας-Κύπρου-Ελλάδας-ΕΕ, καθώς και οι Συμφωνίες του Αβραάμ. Η Κύπρος παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος και προμηθευτής σταθερότητας στην περιοχή.
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
-
Off the Record7 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

