Τρία τα σενάρια για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις επικείμενες εκλογές.

Το πρώτο περιλαμβάνει αναβολή εκλογών για τοπικούς άρχοντες για δυόμιση χρόνια και ψήφιση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Κυβέρνηση θεωρεί το σενάριο αυτό ως το καταλληλότερο καθώς οι νυν τοπικοί άρχοντες θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους μέχρι την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης (Μάιο του 2024) οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές με βάση το νέο σύστημα.

Το δεύτερο σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών για θητεία 2.5 ετών ώστε και πάλι η νέες εκλογές να συμπίπτουν χρονικά , με την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης.Προυπόθεση για να υποστηρίξει αυτό το σενάριο η κυβέρνηση είναι η άμεση ψήφιση των τριών νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης.

Ωστόσο η επιτροπή Εσωτερικών επέλεξε ένα τρίτο σενάριο.

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει για να αποφασίσει σε πρώτο στάδιο εάν θα αναβληθούν οι εκλογές ή θα διεξαχθούν είτε για 2.5 χρόνια , είτε για 5 χρόνια.

Στη συνέχεια θα αρχίσει η συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης η οποία τοποθετέιται ουσιαστικά τον Οκτώβριο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εξέφρασε την ανησυχία ότι σε τέτοια περίπτωση οι νέοι τοπικοί άρχοντες ενδέχεται να επιχειρήσουν νέα συζήτηση για τα νομοσχέδια με κίνδυνο την καθυστέρηση.

Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή των χρημάτων της ΕΕ στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας και ότι τυχόν καθυστέρηση θα ανατρέψει την χρηματοδότηση.Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η σύνδεση της μεταρρύθμισης με το σχέδιο αποτελεί επιλογή του Υπουργείου του.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας υποστήριξε ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων τις επόμενες μέρες είναι εφικτή , ωστόσο εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων πλην ΔΗΣΥ είχαν διαφορετική άποψη.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Άριστος Δαμιανού μετά από συζήτηση με τα κόμματα κατέληξε στην απόφαση ότι θα ακολουθηθεί η διαδιακσία του τρίτου σεναρίου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσο θα αναβληθούν ή θα διεξαχθούν οι εκλογές αλλά και κατά πόσο εάν διεξαχθούν θα είναι για 2.5 χρόνια ή ολοκληρωμένη.

Στη συνέχεια θα αρχίσει η συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2021 ώστε να υπάρχει χρόνος για εφαρμογή όσων θα έχουν ψηφιστεί.