Connect with us

Off the Record

Εθνικές επέτειοι και εμείς

Avatar photo

Published

on

Οι εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 αποτελούν κορυφαίους σταθμούς της ιστορικής διαδρομής του ελληνισμού. Δεν είναι απλώς ημέρες μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές, αλλά ζωντανά υπενθυμίσματα των διαχρονικών αξιών της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης. Τα μηνύματα που εκπέμπουν και οι δύο επέτειοι είναι κοινά και διαχρονικά: η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με αγώνες, θυσίες και αντίσταση απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Στη σημερινή συγκυρία, ωστόσο, γεννάται εύλογα το ερώτημα: κατά πόσο αυτά τα μηνύματα μεταφράζονται σε πράξη από τη σύγχρονη πολιτική ηγεσία; Ποια είναι η στάση και η στρατηγική που ακολουθείται στο εθνικό ζήτημα της Κύπρου; Παρατηρείται ότι η πλευρά μας έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της στην καλή θέληση της άλλης πλευράς, καθώς και στη στήριξη φίλων και εταίρων, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.

Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται να διαψεύδει αυτές τις προσδοκίες. Η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση εξομάλυνσης, αλλά αντιθέτως εντείνει τις διεκδικήσεις της, επεκτείνοντας τις αξιώσεις της σε εδάφη, φυσικούς πόρους και πολιτική επιρροή, πολύ πέραν των ορίων που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί αποδεκτά. Παράλληλα, οι διεθνείς εταίροι, αντί να λειτουργούν ως σταθεροποιητικός παράγοντας, συχνά περιορίζονται σε συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση», ενθαρρύνοντας στην πράξη τη συνεχή υποχώρηση της δικής μας πλευράς.

Στα κέντρα λήψης αποφάσεων – είτε πρόκειται για το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη – διαμορφώνεται ένα πλαίσιο το οποίο, σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις θέσεις και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράζονται ανησυχίες ότι προωθούνται πολιτικές που, άμεσα ή έμμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, καταγράφονται εξελίξεις που εντείνουν αυτή την αίσθηση. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στο διεθνές πεδίο, επιδιώκοντας επαφές και στήριξη για τις θέσεις της. Αντίθετα, η ελληνοκυπριακή πλευρά συχνά κατηγορείται για περιορισμένη διπλωματική κινητικότητα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ενός παθητικού ρόλου. Παράλληλα, δεν παρατηρείται πάντοτε η αναμενόμενη ένταση στις δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαϊκών θεσμών έναντι των τουρκικών ενεργειών, κάτι που ενισχύει το αίσθημα απογοήτευσης.

Η στάση της Ευρώπης, ειδικότερα, αποτελεί αντικείμενο έντονης κριτικής. Οι αρχές και οι αξίες που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλει – δημοκρατία, ελευθερία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – φαίνεται, σύμφωνα με αυτή την οπτική, να μην εφαρμόζονται με την ίδια συνέπεια στην περίπτωση της Κύπρου. Η συνεχιζόμενη κατοχή σημαντικού μέρους του κυπριακού εδάφους και οι επιπτώσεις της σε χιλιάδες πολίτες αποτελούν ζητήματα που παραμένουν ανοικτά εδώ και δεκαετίες, χωρίς ουσιαστική πρόοδο προς την επίλυσή τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, ενισχύεται η άποψη ότι απαιτείται μια πιο διεκδικητική και ενεργητική στρατηγική από πλευράς Λευκωσίας. Η ανάδειξη του Κυπριακού ως ζητήματος διεθνούς δικαίου και δικαιοσύνης, με έμφαση στις παραβιάσεις που καταγράφονται, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό άξονα μιας τέτοιας πολιτικής. Παράλληλα, η ανάγκη για συνέπεια και σαφήνεια στα μηνύματα που εκπέμπονται προς το εξωτερικό καθίσταται επιτακτική.

Το ζήτημα της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο παραμένει κομβικό. Η κατοχή περίπου του 40% του νησιού συνιστά μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ανάδειξη της κατάστασης αυτής σε διεθνή φόρα, με τεκμηριωμένο και συστηματικό τρόπο, αποτελεί πρόκληση αλλά και αναγκαιότητα. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πλήρως τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των δυτικών χωρών. Διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και τη συνεργασία. Ωστόσο, η αξιοποίηση αυτής της δυναμικής φαίνεται να μην έχει επιτευχθεί στον βαθμό που θα μπορούσε, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές επιλογές των διεθνών δρώντων.

Ταυτόχρονα, η ένταση στην ευρύτερη περιοχή και η ρητορική που αναπτύσσεται δημιουργούν ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι επιπτώσεις δεν θα περιορίζονταν μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά θα επηρέαζαν συνολικά τη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Η προετοιμασία και η ετοιμότητα, σε όλα τα επίπεδα – διπλωματικό, πολιτικό και αμυντικό – αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων.

Τελικά, οι εθνικές επέτειοι δεν είναι μόνο στιγμές αναδρομής στο παρελθόν, αλλά και αφορμές για προβληματισμό και επαναπροσδιορισμό της πορείας μας. Τα διδάγματα της ιστορίας υπενθυμίζουν ότι η προάσπιση της ελευθερίας και των εθνικών δικαίων απαιτεί συνέπεια, ενότητα και αποφασιστικότητα. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να τα μετατρέψουμε σε πράξη, αντλώντας έμπνευση από τους αγώνες του παρελθόντος και προσαρμόζοντάς τους στις απαιτήσεις του παρόντος.

ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record

Τα περδίκια του σκοπευτή Φούλη που δεν ανησυχεί για παρασπονδία του Πρίγκιπα με τον Άντρο…

Avatar photo

Published

on

Ε, να μην  μάθουμε εμείς που βρισκόταν ο ΦΟΥΛΗΣ κι εξαφανίστηκε για κάποιο διάστημα…Δεν είμαστε σαν την ΚΥΠ που δεν πήρε πρέφα, ότι κάποιοι ετοίμαζαν να ρίξουν βολές κατά του Προέδρου που ενδεχομένως να πληγώσουν ανεπανόρθωτα την θητεία και καριέρα του. Θα επανέλθουμε όμως γι’ αυτά, αφού τώρα προέχει η αποκάλυψη μας για τον Πάφιο πολιτικό που είναι και το αντικείμενο της έρευνας μας.

Λοιπόν ο Φούλης μας, προετοίμαζε την επόμενη μέρα και μάλιστα επισταμένα και μεθοδικά ώστε να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους. Κύρια του ενασχόληση όλο αυτό το διάστημα ήταν η ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ. Ναι, αποδείχθηκε δε, ότι έχει και ταλέντο ο Φούλης και θα το εξασκήσει στο μέλλον. Άστε που λόγω ενασχόλησης με το άθλημα της σκοποβολής, έμαθε και ορισμένα σλόγκαν που σερβίρονται από τους σκοπευτές και μπορεί να τα εφαρμόσει και στην πολιτική του σταδιοδρομία. Ανάμεσα στα πολλά και εύχρηστα όμως του άρεσε  όπως μας λένε οι πληροφορίες, κάποιο που είναι ιδιαίτερα σημειολογικό και αρκούντως ενδεικτικό.

Αυτό που λέει ότι « τα περδίκια που προκαλούν θόρυβο και πετούν μπροστά στους εκπαιδευμένους κυνηγούς είναι τα πρώτα που τρώνε τα βόλια». Ουάου! Περιμένετε οσονούπω να αρχίσουν οι βολές και να βλέπουμε τα περδίκια που προκαλούν θόρυβο, να πέφτουν κάτω τα καημένα.

Έτσι προετοιμάζεται ο Φούλης μας. Για τις επόμενες βολές που εκείνοι που θα τις δεχθούν θα πληγούν ασύμβατα με την πολιτική ζωή. Τα τραύματα τους θα είναι αρκετά βαθιά και μάλλον θα χρειαστούν επεμβάσεις…

 

ΦΟΥΛΛΙΚΟΣ

Continue Reading

Off the Record

Το ΑΛΜΑ, η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ψυχιατρική…

Avatar photo

Published

on

Το ότι τα παραδοσιακά κόμματα πνέουν πλέον τα λοίσθια είναι γεγονός και το έχουμε ξαναγράψει… Δεν αποτελεί μια παρατήρηση δική μας αφού είναι ξεκάθαρο και μέσα από τις δημοσκοπήσεις ότι τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα (που άρχισαν να συρρικνώνονται) όσο και τα κόμματα του λεγόμενου ΚΕΝΤΡΩΟΥ χώρου (που σταδιακά εξαφανίζονται) δεν μπορούν να αναμένουν τίποτα από τις Βουλευτικές εκλογές…

Αντίθετα, νέα κόμματα (ΑΛΜΑ- ΑΜΕΣΗ ΔΗΟΚΡΑΤΙΑ) πατάνε πάνω στην έλλειψη που παρατηρείται αλλά και πάνω στο θυμό μιας σημαντικής μερίδας του κόσμου προκειμένου να εισέλθουν στη ΒΟΥΛΗ χωρίς, όμως, ξεκάθαρο πολιτικό πλάνο και χωρίς σονβαρό πολιτικό πρόγραμμα.

Το μόνο τους πρόγραμμα είναι η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ μιας μερίδας του πληθυσμού και η εκμετάλλευση της οργής για τις συσσωρευμένες κοινωνικές αδικίες.

Είναι, όμως, λύση τα δύο αυτά πολιτικά «ΚΟΜΜΑΤΑ»;

Από τη μια το ΑΛΜΑ έχει ως ΠΡΟΕΔΡΟ τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ή αλλιώς 8-0 ηττημένο από το ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ και από την άλλη είναι το απόλυτο ΑΠΟΛΙΤΙΚ συνονθύλευμα τουρκικής και ρωσικής προπαγάνδας ενός YOUTUBER και της κουστωδίας του – ή παρωδίας του- που κάθε άλλο παρά πολιτικό κόμμα θυμίζουν.

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι τα δύο αυτά «ΚΟΜΜΑΤΑ» ή ΑΠΟ- ΚΟΜΜΑΤΑ κατορθώνουν να λαμβάνουν ένα 15% του πληθυσμού. Αυτό είναι τρομακτικό για το επίπεδο ενός λαού που πέρασε από δεκάδες δεινά.

Ίσως και η επιστήμη της ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ να σηκώνει τα χέρια ψηλά…

ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ                                                                                                         

Continue Reading

Off the Record

Τα κλεμμένα λεφτά της άμυνας και του Τ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

Avatar photo

Published

on

Σε διαφορετική περίπτωση ο δράστης θα βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα και θα εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης. Στην προκειμένη περίπτωση  δράστης είναι το κράτος και οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, οπόταν και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, αφού πρόκειται για την υφαρπαγή χρημάτων των πολιτών που τα καρπούνται απροκάλυπτα.

Το σκάνδαλο που συντελείται με την ανοχή και συνενοχή όλων των κομμάτων, εστιάζεται στην εκμετάλλευση των χρημάτων που καταθέτουν οι πολίτες , στο ταμείο της άμυνας που στοχεύει στην θωράκιση του τόπου. Δηλαδή οι πολίτες καταθέτουν τα χρήματα για να αγοραστούν όπλα για την άμυνα του τόπου και η Κυβέρνηση τα υφαρπάζει, για να καλύψει τις τρύπες, από άλλες παρασπονδίες. Το πλιάτσικο με τα χρήματα της άμυνας,  αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των σκανδάλων με την εκμετάλλευση των εισφορών των πολιτών που δίνονται για άλλους σκοπούς, όπως στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, εξ ου και οι μειωμένες συντάξεις, που αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης για ορισμένους ανθρώπους.

Αν όμως για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων άρχισε δημόσια συζήτηση, χωρίς φυσικά να υπάρχει φως στο τούνελ αφού το χρέος του κράτους προς το Ταμείο, ύψους 7.6 δισεκατομμύρια Ευρώ παραμένει κάπου κατατεθειμένο κατά τους ειδήμονες  και οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται με τις χαμηλές συντάξεις. Και κανείς δεν τους λέει τίποτε. Ένοχη σιωπή γιατί μάλλον το χρέος διαγράφηκε επί εποχής μνημονίων και τώρα μας κοροϊδεύουν.

Διαφορετικά ποια εξήγηση μπορεί να δώσει κάποιος σε κράτος που έχει τόσα χρήματα και ταλαιπωρεί πολίτες του. Μάλλον ανάλγητο.

Κι όμως τηρείται περίεργη σιωπή απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτός από κάποιες μεμονωμένες φωνές που χάνονται στον  κυκεώνα της πολιτικής φασαρίας. Αξιοπερίεργο είναι ότι και οι εκάστοτε υπουργοί οικονομικών υπολογίζουν στα έσοδα τους και τις εισφορές των πολιτών για το ταμείο της άμυνας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια πλαστή εικόνα για τους προϋπολογισμούς του κράτους. Αυτονόητο φυσικά είναι ότι οι προϋπολογισμοί του κράτους περί των εσόδων του στηρίζονται σε πλασματικά στοιχεία και αν σε οποιαδήποτε περίπτωση π.χ η προσφυγή κάποιου πολίτη σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο, τερματίσει την εν λόγω πρακτική, τότε θα υπάρξει κατάρρευση της οικονομίας και θα συμπαρασύρει το κράτος σε απίστευτες περιπέτειες.

ΚΛΕΨΙΑ

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20262 hours ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

Off the Record5 hours ago

Τα περδίκια του σκοπευτή Φούλη που δεν ανησυχεί για παρασπονδία του Πρίγκιπα με τον Άντρο…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 hours ago

Αυτοδιαλύθηκε η Βουλή – Συγκινημένη η Αννίτα Δημητρίου στην αποχαιρετιστήρια ομιλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 hours ago

Όραμα για την Κύπρο, την πατρίδα μας: Συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ19 hours ago

Ξεκινά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Αγία Νάπα

Off the Record1 day ago

Το ΑΛΜΑ, η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ψυχιατρική…

Off the Record1 day ago

Τα κλεμμένα λεφτά της άμυνας και του Τ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ψάχνουν ημερομηνία για το νέο τετ α τετ Χριστοδουλίδη με Ερχιουρμάν-Συνεχίζουν την προεργασία οι διαπραγματευτές

Off the Record2 days ago

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρέθηκε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Κόμπος: Η ασφάλεια της ΕΕ και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, είναι αλληλένδετες

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia