Οι αποκαλύψεις ιδιωτικών συνομιλιών από τον «Πολίτη» που παρουσιάζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη (ΝΧ) να δίνει οδηγίες στον πρώην συνεργάτη του να προχωρήσει στη δημιουργία fake accounts αλλά κυρίως να καταγγείλει δημοσίως δημοσιογράφους ότι «τα έπαιρνε από ξένους για να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν» πυροδότησαν νέες αντιπαραθέσεις στον προεκλογικό αγώνα.

Μια παρόμοια αποκάλυψη με αδιάσειστα τεκμήρια σε προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ ή στην Γαλλία θα προκαλούσε πολιτικό  σεισμό με ενδεχόμενες αποχωρήσεις υποψηφίων. Άλλο όμως ΗΠΑ και Γαλλία και άλλο μακαρία νήσος Κύπρος. Εδώ αποκαλύπτονται σκάνδαλα δισεκατομμυρίων των χρυσών διαβατήριων και δεν κουνιέται φύλλο. Η συζήτηση και οι αντιδράσεις κινήθηκαν στο επίπεδο πολιτικού κουτσομπολιού.

Σιωπή – Απολογία – Κλίμα  Θυματοποίησης –  και εν τέλη…. Υπεράνω

Το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη αρχικά προτίμησε να τηρήσει σιγήν ιχθύος. Όπως έκανε αντιστοίχως στην περίπτωση της ανακοίνωσης του ΡΙΚ σε σχεση με τα Debates και σε εκείνη του Copy Paste της ομιλίας Κασουλίδη.

Μετά από τις αντιδράσεις στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ, ο ΝΧ τηλεφώνησε στον διευθυντή Ειδήσεων της Digital Tree Π. Τσαγγάρης για να του απολογηθεί καθώς το δεύτερο δημοσίευμα παρουσιάζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναφέρει πως ο Τσαγγάρης  βρίσκεται στο «payroll» προφανώς του ΔΗΣΥ.

Το γεγονός αυτό συνιστά παραδοχή και αναγνώριση του λάθους προχωρώντας σε απολογία προς το δημοσιογράφο. Ενέργεια που υποδηλώνει πολιτική ευθιξία και προσπάθεια εκτόνωσης μετριασμού των αρνητικών επιπτώσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις. Μετά την παραδοχή λάθους του,  ο ΝΧ σε ομιλία ενώπιων υποστηρικτών στη Λεμεσό έκανε λόγο για οργανωμένη προσπάθεια, από κάποιους, συκοφάντησης και αποδόμησης του και μια πολεμική που θα κλιμακωθεί. Η κίνηση αυτή απευθύνεται στο θυμικό και την συμπάθεια των υποστηρικτών. Ξεκάθαρη η προσπάθεια παρουσίασης μιας άδικης θυματοποίησης από εντολοδόχους πολιτικών του αντιπάλων με στόχο την πρόκληση αισθημάτων συμπάθειας αναμεσά τους υποστηρικτές.

Κάλεσε μάλιστα  τους υποστηρικτές τους  να μην ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές, ανέφερε ότι «από το μαύρο εμείς επιλέγουμε το άσπρο». Μια ξεκάθαρή προσπάθεια δημιουργίας μια πολιτικής εικόνας υπεράνω μικροτήτων και λασπολογίας. Μια αντίδραση που παραπέμπει σε χριστιανική αντιμετώπιση αποφεύγοντάς την πολιτική σύγκρουση.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι η διάσταση λόγων και πράξεων. Από την μια η εικόνα του ευγενικού και μη συγκρουσιακού πολιτικού  χωρίς επιθέσεις και υπονοούμενα ( όπως κάνει ο Αβέρωφ στις δικές του ομιλίες) και από την άλλη αθέμιτες πρακτικές μέσω Fake Profile με επιθέσεις και αποδόμηση δημοσιογράφων.

Τα ερωτήματα

Από τα πιο πάνω προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα

  1. Ποια είναι η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων από το ΝΧ
  2. Ποια είναι η ικανότητα του ΝΧ στην επιλογή εμπίστων και ικανών συνεργατών
  3. Πόσο αληθινό είναι τελικά το πολιτικό προφίλ που έκτισε ΝΧ
  4. Επηρεάζεται η κοινή γνώμη από τέτοιες αποκαλύψεις

Ποια είναι η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων από το ΝΧ

Ο τρόπος αντίδρασης και διαχείρισης των επικοινωνιακών κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ΝΧ φανερώνει απειρία και ερασιτεχνισμό. Και στη περίπτωση του Copy Paste της ομιλίας και στο θέμα της παρουσίασης των Debates αλλά και των δημοσιευμάτων για Fake Accounts, o NX αντέδρασε σπασμωδικά με αντιφατικές ενέργειες και επέδειξε αδυναμία να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά. Κατέφυγε  σε μια θρησκευτική αντιμετώπιση της κατάστασης  και επίκληση ηθικής ανωτερότητας. Ως αποτέλεσμα έχει  προκληθεί  ζημιά στο πολιτικό του προφίλ.

Το ζήτημα όμως που εγείρεται είναι η ικανότητά του ιδίου του ΝΧ και  της ομάδας του στη διαχείρισης πολίτικων κρίσεων σε περίπτωση εκλογής ως πρόεδρου της ΚΔ.. Οι ουσιαστικές και όχι μόνον επικοινωνιακές κρίσεις διαφορών ζητημάτων που καλείται ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαχειριστεί είναι συχνές και μεγάλες. Η αδυναμία διαχείρισης τέτοιων κρίσεων θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην εικόνα του όποιου προέδρου αλλά και στο ίδιο το κράτος και στην κοινωνία.

Ποια είναι η ικανότητα του ΝΧ επιλογής εμπίστων και ικανών συνεργατών

Τόσο η περίπτωση του επικοινωνιολόγου με τη αντιγραφή της  ομιλίας που απολύθηκε από το ΝΧ, όσο και η περίπτωση του διαχειριστή των ΜΚΔ που παραιτήθηκε πυροβολώντας καταγράφουν μειωμένη  ικανότητα επιλογής εμπίστων και αξιόπιστων συνεργατών. Δυο τόσο στενοί συνεργάτες σε θέσεις κλειδιά αποδείχθηκαν εκ των πράγματων λάθος επιλογές  του ΝΧ που κόστισαν στον ίδιο.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι το εξής. Ένας πρόεδρος της  ΚΔ κρίνεται αναμεσά στα αλλά και  από την ικανότητα επιλογής σωστών και ικανών συνεργατών για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Αποτυχία στην επιλογή συνεργατών θα έχει αντίκτυπο όχι  μόνο στην εικόνα του όποιου προέδρου αλλά και στο ίδιο το κράτος και την κοινωνία.

Πόσο αληθινό είναι τελικά το πολιτικό προφίλ που έκτισε ΝΧ 

Ο ΝΧ κατάφερε με συστηματικό τρόπο σε όλη του την πολιτική διαδρομή να κτίσει ένα προφίλ ενός νέου πολιτικού, με συνετό πολικό λόγο μακριά από αντιπαραθέσεις. Απόφυγε να εμπλακεί σε συγκρουσιακές καταστάσεις και να καταπιαστεί με θέματα που προκαλούσαν πολίτικο κόστος κτίζοντας την εικόνα του «πολιτικά καλού παιδιού». Κατάφερε να μην τσαλακωθεί και να μην τον αγγίξει η φθορά της κυβέρνησης και η εικόνα διαφθοράς που καταγραφεί η διακυβέρνηση Αναστασιαδη. Οι αποκαλύψεις αυτές προκαλούν ερωτηματικά για το ποιος είναι πραγματικά ο ΝΧ. Το σίγουρο είναι πάντως πως έχει πλήξει το ατσαλάκωτο προφίλ που έκτιζε εδώ και καιρό.

Η απάντηση στο ερώτημα πόσο διαφέρει αυτό που παρουσιάζει ο ΝΧ με αυτό που πραγματικά είναι θα διαφανεί στην περίπτωση εκλογής του. Το αρχαίο ρητό «Αρχή άνδρα δείκνυσι» θα αποτελέσει το αδιάψευστο κριτήριο Η άσκηση της εξουσίας αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, την ψυχή, τα αισθήματα και τις ιδέες του.

Πόσο επηρεάζεται  η κοινή γνώμη από τέτοιες αποκαλύψεις

Το πιο κρίσιμο όμως  αυτή τη στιγμή που διαμορφώνονται οι αντιλήψεις των ψηφοφόρων και τα κριτήρια απόφασής της ψήφου του είναι πόσο θα επηρεάσουν όλα αυτά την κοινή γνώμη.

Σε ποιο βαθμό η αποδόμηση του προφίλ του καλού παιδιού του ΝΧ θα είναι τέτοια που θα επηρεάσει τη κοινή γνώμη και θα αλλάξει τη τάση των δημοσκοπήσεων. Πόσο θεώρει ο κόσμος σημαντικές τις αποκαλύψεις για τα Fake accounts μετά την σχετική ανοχή στα φαινόμενα της διαφθοράς.

Όλα αυτά θα απαντηθούν το επόμενο διάστημα με τις δημοσκοπήσεις που επέρχονται αλλά κυρίως στη κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει η εμπορική ρήση– Μετά την απομάκρυνση από το ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Παραφράζοντάς το –  μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Άρης Ζαχαρία Μεσαριτης 

Vouli TV