Η έντονη  πολιτικής συζήτησης  της βδομάδας είναι η στάση  του  Νίκου Αναστασιάδη απέναντι στους έχει δυο υποψήφιους προέδρους που προέρχονται από το πολίτικό του χώρο. Έχει δυο υποψήφιους – Ο Αβέρωφ Νεοφύτου (ΑΝ) και ο Νίκος Χριστοδουλίδης (ΝΧ)  –   Δηλώνει, επαναλαμβάνει, ενδεχομένως και να δεσμεύεται ότι στηρίζει Αβέρωφ αλλά η πραγματική του επιλογή είναι ο Χριστοδουλίδης.

Χαρακτηριστική η δήλωση του ΠτΔ  ότι θα έχει επιρροή και στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος  που θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Η δήλωση αυτή  είναι ξεκάθαρα υποστηρικτική προς τον Χριστοδουλίδη. Την ίδια στιγμή αδειάζει τον Αβέρωφ εφόσον ενισχύει το αφήγημα Χριστοδουλίδη ότι είναι συνεχιστής της γραμμής Αναστασιάδη αφήνοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου πασκίζει  απεγνωσμένα να καταγράψει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως διασπαστή και υποψήφιο του κεντρώου χώρου.

Στην ερώτηση προς τον Αβέρωφ  εάν νιώθει ότι   ο Πτδ, υποσκάπτει την υποψηφιότητά του, με αφορμή και τη δήλωσή του ότι Πρόεδρος θα είναι ένας εκ των συνεργατών του, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως δημιουργήθηκαν σκιές από δημόσιες αυτές δηλώσεις. Για να σημειώσει με νόημα πως «Αυτός που έχει την ευθύνη να τις ξεκαθαρίσει δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο, και  πως ενώπιον αυτής της κατάστασης, έχει την ιστορική ευθύνη για την υστεροφημία του, τον τόπο και την  παράταξη» «Κανείς,  δεν θα ήταν εδώ που είναι χωρίς τον ΔΗΣΥ» σημείωσε με νόημα ο ΑΝ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον Αβερωφ  μιλώντας ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ την περασμένη  Πέμπτη, αναφερόμενος  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητά να σημειώνει . «Όλοι γνωρίζουμε ότι η υποψηφιότητά μου έχει απέναντί της έναν αόρατο ελέφαντα, ο οποίος ονομάζεται Νίκος Αναστασιάδης».

Η αναφορά αυτή δεν είναι  αι άσχετη με το γεγονός ότι μέλη της οικογενειακού του περιβάλλοντος  του ΠτΔ, στενοί πολιτικοί του φίλοι, συνεργάτες, συνεταίροι και μέλη της προεδρικής φρουράς, στηρίζουν φανερά την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάποιοι, μάλιστα, ποστάρουν και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το σχήμα λογού ότι « ο ΠτΔ Τη μέρα στηρίζει Αβέρωφ και τη νύχτα στηρίζει Χριστοδουλίδη» είναι χαρακτηριστικό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ ο Νίκος Αναστασιάδης επιλεγεί  Νίκο Χριστοδουλίδη αντί Αβέρωφ Νεοφύτου ?

 

  • Γιατί ο ΠτΔ επιλεγεί να το παίζει σε δυο ταμπλω προκαλώντας τις αντιδράσεις του ιδίου του ΑΝ αλλά και δυσφορία στην ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ ότι δημιουργεί σκιές?
  • Γιατί λειτουργά ως «αόρατος ελέφαντας» σύμφωνα με το ΑΝ και με τη στάση του ενισχύσει τις διασπαστικές τάσεις εντός του κόμματος που τον ανάδειξε?
  • Ποια κριτήρια θέτει ο ΝΑ και θεώρει ότι ο ΝΧ είναι καταλληλότερος διάδοχος έναντι του ΑΝ ?
  • Ποια είναι οι λόγοι που τον ωθούν τον ΠτΔ στην επιλογή του ΝΧ ως του συνεχιστή του κυβερνητικού έργου?

 

Η απάντηση στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα  ενδεχομένως να ρίχνουν φως  και στο πλαίσιο της επομένης μέρας τόσο στη συνοχή και την ενότητα του ΔΗΣΥ αλλά και το προσανατολισμό της επομένης κυβέρνησης και του τόπου.

Η απάντηση στα ερωτήματα  έχει να κάνει με μια σειρά από λόγους και πρωτίστως στο ΓΙΑΤΙ ένας πολιτικός άντρας που βρίσκεται στην πολιτική για δεκαετίες και ασκεί εξουσία για τα τελευταία 10 χρόνια επιθυμεί διακαώς να διασφαλίσει την συνέχεια και της επιρροής, του ελέγχου στην εξουσία και μετά την λήξη της θητείας του.

Χριστοδουλίδης  – Πολιτικό Τεκνό του Νίκου Αναστασιάδη  

Η ενδεχομένη επιλογή το ΝΧ παρά Αβερωφ από τον Αναστασιαδη  δεν έγινε προφανώς τους τελευταίους μήνες ούτε και προσφάτως μετα την εξαγγελία των δυο ως υποψήφιων. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να καταγράψει κάποιος ότι ο ΝΧ είναι πολιτικό τέκνο του Νίκου Αναστασιάδη. Ο ΝΧ ξεκίνησε ως ένα νεαρό δραστήριο  μέλος του διπλωματικού σώματος και επι διακυβέρνησης ΝΑ εκτοξεύτηκε πολιτικά. Ο ΝΑ πήρε  το ΝΧ από το  διπλωματικό σώμα, τον τοποθέτησε στο Διπλωματικό του Γραφείο και στη συνέχεια τον προώθησε στη θέση του ΚΕ και ακολούθως στο ΥΠΕΞ.  Η πολίτικη πορεία και ανάδειξη του ΝΧ οφείλεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΌ στην υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ΠτΔ. Κάτι που ουδέποτε ο ΝΧ αμφισβήτησε και μάλιστα καταγραφεί την μεγάλη του ευγνωμοσύνη για αυτό. Με πολιτικούς όρους ο ΝΧ είναι το πολιτικό τέκνο του ΝΑ. Σε αντίθεση με τον Αβέρωφ που παρα την στενότατη συνεργασία η πολιτική του πορεία και ανάδειξη δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένη με το ΝΑ

Βαθμός πολύ μεγάλης Εμπιστοσύνης – Επιρροής Αναστασιάδη προς Χριστοδουλίδη

Ο ΝΑ είδε στο πρόσωπο του ΝΧ ένα ικανό συνεργάτη του οποίου μπορεί να έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Ισχυρή απόδειξη του πιο πάνω είναι ότι σε πολύ συντόμο χρονικό διάστημα ο ΝΧ εξελίχθηκε σε ένα από τους στενότατους και  εξ απορρήτων συνεργάτες του ΝΑ. Από το διπλωματικό γραφείο, αναβαθμίστηκε σε ΚΕ και ακολούθως στο πολύ νευραλγικό πόστο του ΥΠΕΞ. Η εμπιστοσύνη  αυτή κτίστηκε εξελικτικά και κατά καιρούς όταν ο ΝΑ είχε αναθέσει  εκτός από τα σημαντικές θέσεις και  σημαντικές εμπιστευτικές και απόρρητες αποστολές που στο ΝΧ. Μερικές από  αυτές αναφέρονται χωρίς να διαψευστούν στο βιβλίο το Μακάριου Δρουσιωτη.  Ο αντίστοιχός βαθμός εμπιστοσύνης προς το Αβερωφ ενδεχομένως να είναι μικρότερός λόγω της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας του ΑΝ.

Βαθμός Συστράτευσης – Ταύτιση Απόψεων. Αναστασιάδη -Χριστοδουλίδη

Σε όλη την πορεία συνεργασίας Πολιτικού Πατρός και Πολιτικού Τέκνου υπάρχει πλήρης σύμπλευση και απόλυτη ταύτιση απόψεων και θέσεων. Τουλάχιστο δημοσίως ο ΝΧ ουδέποτε διαφοροποιήθηκε ή διαφώνησε από την πολιτικές θέσεις και την πολιτική στάση του ΝΑ. Ούτε στο Κυπριακό ούτε στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Ακόμα και σε ζητήματα που το ΝΑ και η κυβέρνησή του ελέγχονταν και δεχόταν κριτική – ειδικά στα θέματα διαφθοράς- ο ΝΧ όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε ή διαφώνησε,  τουναντίον ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ανάλαβε το ρολό υπεράσπισης και στήριξης των πολικών θέσεων και επίλογων τόσο του ΠτΔ. Σε αντίθεσή περίπτωση  με τον Αβέρωφ  που κατά καιρούς κατέγραψε και κατ ιδίαν αλλά και δημοσία την  διαφοροποίηση του για χειρισμούς του ΠτΔ .

Δημοτικότητα – Εκλεξιμότητα Χριστοδουλίδη

Ο Αναστασιάδης, λόγω της μακροχρόνιας εμπλοκή και εμπειρίας  του στη πολιτική, διείδε εγκαίρως ότι το πολιτικό προφίλ του ΝΧ κατάγραφε στοιχεία δημοτικότητάς και θετικής αποδοχής σε σχέση με εκείνο το Αβερωφ. Ενδεχομένως να καλλιέργησε εντέχνως τις δυο αυτές  εκδοχές των δυο βασικών του συνεργατών. Στο Χριστοδουλίδη  επένδυσε  το ρολό του πολιτικά καλού παιδιού μακριά  συγκρουσιακές συμπροφορές, ενώ στο Αβέρωφ άφησε το ρόλο του διαχειριστή -πολλές φορές στο παρασκήνιο-  των δύσκολων πολιτικών ζητημάτων και της πολιτικής σύγκρουσης. Το αξίωμα- θεση  του κάθε ενός υποβοήθησε σε αυτό. Ο ΝΧ είχε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ οπού διασφαλίζει συχνή παρουσία από τα ΜΜΕ χωρίς να χρειάζεται όπως αλλά υπουργεία  να έρχεται σε αντιπαράθεση με συνδικαλιστικές οργανώσεις και  Οργανωμένα Σύνολα. Ο ΑΝ ως πρόεδρος του κυβερνώντος  είχε να εισπράξει όλη τη δυσφορία από μέτρα της κυβέρνησης που καλείτο να περάσει μέσα από  την Βουλή.

Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης  ήταν κάθε ένας για ξεχωριστούς λογούς χρήσιμος στον ΝΑ. Ο Αβερωφ ήταν απολυτά χρήσιμος στην υποστήριξη και προώθηση των δύσκολων  αποφάσεων και μη δημοφιλών μέτρων. Ενώ ο Χριστοδουλίδης  ήταν  χρήσιμος για την δημιουργία  μια πιο συμπαθητικής εκδοχής της διακυβέρνησης. Κυρίως όμως ο ΝΧ είναι πιο χρήσιμος για την  ευκολότερη διασφάλιση  την συνεχεία της .

Βαθμός Επιρροής / Ελέγχου

Η δήλωση για την επιρροή στον επόμενο πρόεδρο δεν είναι καθόλου τυχαία από το ΠτΔ. Η μεγαλύτερή έγνοια αυτού που αποχωρεί από ένα αξίωμα μεγάλης εξουσίας  είναι ο βαθμός ελέγχου και επιρροή στη διαδοχή κατάσταση. Ο ΝΑ είχε να επιλέξει ανάμεσα στο πολιτικά υπάκουο  Νικο Χριστοδουλίδη στον πολιτικά ατίθασο Αβέρωφ Νεοφύτου.  Η επίλογου για σκοπούς επιρροής και ελέγχου της επομένης μέρας είναι ξεκάθαρα υπερ του πρώτου. Ο ΝΧ καταγραφεί μια πορεία συμμόρφωσης χωρίς αμφισβήτησης  προς το πολιτικό του Μέντορα ΝΑ,  ενώ ο ΑΝ κατά καιρούς πάρα την πλήρη δημόσια στήριξή δεν έχει την ίδιο βαθμό πολιτικής συμμόρφωσης.

Διασφάλιση Υστεροφημίας

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιλέγει, πως για τον ίδιο, η καλύτερή περίπτωση διαδοχής του είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.  

  • Και για την διαφύλαξη  της πολιτικής του υστεροφημίας.
  • Και για την συνέχιση της επιρροής του στην εξουσία.
  • Αλλά και για την διαχείριση  και τακτοποίηση ενδεχόμενων εκκρεμοτήτων που δύναται να προκύψουν στο μέλλον τον αφορούν.

Κλασικό παράδειγμα για το τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον είναι η διερεύνηση υποθέσεων  δικηγορικών γραφείων συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Γραφείου τοτ ΠΤΔ για τα θέματα  των πολιτογραφήσεων που ανάδειξε προσφάτως ο ΓΕ.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν η επιλογή του Αναστασιάδη είναι ο Νικος Χριστοδουλίδης.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με την εκ των υστέρων στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη που κόμματα ή άλλοι πολιτικοί παράγοντες έκαναν εξ ανάγκης σε μεγάλο βαθμό. Ο Αναστασιάδης συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα κριτήρια (πολιτικό τεκνο, ταύτιση, δημοτικότητα, επιρροή, έλεγχος)  δεν επέλεξε  εκ των υστέρων του Χριστοδουλίδη ως διοδοχο   αλλά τον έχει προεπιλέξει από καιρό ως την ιδανικότερη περίπτωση  πολιτικής  διασφάλισης υστεροφημίας και πολιτικής του επιρροής  στην επομένης μέρα της αποχώρησης του από τη θέση του ΠτΔ.

Πάμπος Χρυσοστόμου

Διεθνολόγος Πολιτικος Αναλυτής

Vouli TV