voulitv
Η ΕΕ αναζητά ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή: Δηλώσεις Κυπρίων ευρωβουλευτών
Για την εύθραυστη συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή, διεξάγεται σήμερα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από πλευράς Κομισιόν, η Επίτροπος για τη Μεσόγειο Dubravka Suica υπογράμμισε πως πρόκειται για μια «πολύ εύθραυστη ειρήνη». Τόνισε ότι η πρώτη φάση του σχεδίου, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση ζωντανών ομήρων από τη Χαμάς και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, παρουσιάζει ορισμένα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Παράλληλα, επισήμανε τρία κρίσιμα μέτωπα: την πλήρη απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απόσυρση του ισραηλινού στρατού στις πράσινες γραμμές και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η κ. Suica τόνισε επίσης τη μοναδική δυνατότητα της ΕΕ να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης και αναφέρθηκε στον διάδρομο «Αμάλθεια», επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας με βασικούς εταίρους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως είπε, «πρέπει να εξερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου της Κύπρου».
Τι δήλωσαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές στις παρεμβάσεις τους
Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές, ο Γιώργος Γεωργίου και ο Κώστας Μαυρίδης.
Γεωργίου: Τραγικά απούσα η ΕΕ
Ο Γεώργιος Γεωργίου υπογράμμισε ότι η ΕΕ παραμένει «τραγικά απούσα» στη Μέση Ανατολή, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ και την κατάσταση στη Γάζα.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ άσκησε έντονη κριτική στον ρόλο της ΕΕ στη Γάζα, σημειώνοντας: «Τελικά είναι συμφωνία ειρήνης το σχέδιο του Τραμπ; Μόλις χτες το Ισραήλ σκότωσε 45 Παλαιστίνιους και έκλεισε τη Ράφα. Παράλληλα, η Χαμάς εκτελεί Παλαιστίνιους. Η γενοκτονία συνεχίζεται και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν ξεκίνησε ποτέ».
Ο κ. Γεωργίου επισήμανε τις ευθύνες της ΕΕ, λέγοντας ότι «για δύο χρόνια η ΕΕ, τραγικά απούσα, περίμενε τον Τραμπ να φέρει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ειρήνευσης. Ως Πόντιοι Πιλάτοι, εξοπλίζετε τον θύτη για να σκοτώνει, δεν του επιβάλλετε κυρώσεις και πετάτε λίγα ψίχουλα, δήθεν ως ανθρωπιστική βοήθεια, στα θύματα».
Κατέληξε σημειώνοντας ότι η ειρήνη στην Παλαιστίνη απαιτεί αρετή και τόλμη, και έχει ένα συγκεκριμένο όνομα: τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. «Τολμάτε να το επιβάλετε; Η ιστορία θα σας κρίνει — και θα σας κρίνει αυστηρά», πρόσθεσε.
Μαυρίδης: Ουσιαστικό για το μέλλον μας να ενισχύσουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο
Ο Κώστας Μαυρίδης τόνισε ότι η πρόσφατη συμφωνία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της ΕΕ. Υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, προσθέτοντας πως η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ είναι κρίσιμη για το μέλλον.
Ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τη συμφωνία ως μια διαρκή δυνατότητα επίτευξης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συμβολή που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος, λέγοντας ότι «ήμασταν παρόντες στην Αίγυπτο και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με ένα συμπληρωματικό σχέδιο για την ασφάλεια, την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση». Το σχέδιο αυτό, όπως τόνισε, έτυχε θερμού καλωσορίσματος στη MED9 και χρειάζεται περαιτέρω προσοχή και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι δηλώσεις των πολιτικών ομάδων
Οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισαν την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει ενεργό δράση.
Από πλευράς ΕΛΚ, ο David McAllister επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με περιφερειακούς εταίρους και να προωθήσει μια ενιαία πολιτική, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση δύο κρατών.
Ο κ. Μανιάτης από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σημείωσε ότι οι ηγέτες εμφανίστηκαν ως διακοσμητικά στοιχεία στη φιέστα του Τραμπ στην Αίγυπτο, και επισήμανε την απουσία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Όπως είπε, «η πορεία προς τη βιώσιμη ειρήνη δεν είναι εύκολη».
Από την Ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη», ο Jordan Bardella χαρακτήρισε το σχέδιο ειρήνης ως πολιτική βούληση του Τραμπ, ωστόσο επεσήμανε ότι αποτελεί μια πρώτη απόπειρα επίτευξης ειρήνης και ότι δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε διπλωματικές ενέργειες. Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ έχει περιθωριοποιηθεί στη διαδικασία.
Ο Nicola Procaccini από την ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών υποστήριξε το σχέδιο Τραμπ και επέκρινε τις παρεμβάσεις ευρωβουλευτών της Αριστεράς.
Η Hilde Vautmans από το Renew Europe χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα μικρό βήμα προς την ειρήνη», επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια ήδη υπονομεύεται.
Η Hannah Neumann από την ομάδα των Πρασίνων τόνισε ότι «ο Τραμπ έφτασε σε συμφωνία αλλά δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη» και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να πάψει να δρα παθητικά, βρίσκοντας τρόπους πίεσης τόσο προς όσους στηρίζουν τη Χαμάς όσο και προς την ισραηλινή κυβέρνηση.
Η Lynn Boylan από την Αριστερά πρόσθεσε ότι «τώρα είναι καιρός η ΕΕ να αποκαταστήσει τη θέση της και να λογοδοτήσει».
Τέλος, ο Stanislav Stoyanov από την ομάδα «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Γάζας πρέπει να είναι πλήρως διαφανής.
voulitv
Κυπριακό: Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για νέα συνάντηση ηγετών – Ο Ντιάν βλέπει Ερχιουρμαν τη Δευτέρα
Προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμαν, ανέφερε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Χασίμ Ντιάν, ο οποίος έγινε την Παρασκευή δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει τη Δευτέρα στις 11 το πρωί συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.
Σε ό,τι αφορά την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια τώρα για επιστροφή της.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε στον κ. Ντιάν την πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να υπάρξουν το συντομότερο δυνατόν εξελίξεις που να επιτρέψουν την επάνοδο στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ντιάν από την πλευρά του τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διευκολύνουν οποιαδήποτε συνάντηση, ανά πάσα στιγμή.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Αναμένουμε, και μόλις αυτή οριστεί θα υπάρξουν ανακοινώσεις», είπε ο Εκπρόσωπος.
voulitv
Συναντήθηκε με τον Χριστοδουλίδη η Προεδρική Επιτροπή ΚΣΣΕ-Εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Κύπρο
Την αλληλεγγύη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό, εξέφρασε η Προεδρική Επιτροπή της κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό, το πρωί της Δευτέρας, με την Πρόεδρό της Πέτρα Μπάιερ να δηλώνει έπειτα ότι «η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής τόπος».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το Κυπριακό, ο πόλεμος στο Ιράν και οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τα μέλη της Προεδρικής Επιτροπής της ΚΣΣΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία τους στην Κύπρο.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή και τον πόλεμο στον Ιράν, υπογράμμισε πως ο ρόλος της Κύπρου ήταν πάντοτε ανθρωπιστικός. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ασφάλεια των πολιτών εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρώπη.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ως Πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στην ΚΣΣΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη η παρουσία των μελών της Προεδρικής Επιτροπής στην Κύπρο συνδέεται με την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με τις εξελίξεις στο Kυπριακό, «αλλά ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στο Ιράν, έχει πάρει και τον χαρακτήρα αλληλεγγύης».
«Την ίδια ώρα στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι η Κύπρος παραμένει ασφαλής προορισμός», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στην ΚΣΣΕ.
Ο κ. Λουκαΐδης χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συζήτηση που έγινε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία όλων των επικεφαλής των πολιτικών των ομάδων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Υπερασπιζόμαστε τις αξίες που προωθεί η ΚΣΣΕ όπως είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», ανέφερε η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Πέτρα Μπάιερ.
«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το διεθνές δίκαιο και η διεθνής τάξη βρίσκονται υπό επίθεση λόγω πολέμων και της προσπάθειας κάποιων υπερδυνάμεων να επιβάλουν την υπεροχή τους έναντι του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η Αυστριακή πολιτικός.
«Όλοι ανησυχούμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράν και για την αυξανόμενη εμπλοκή της Ευρώπης σε αυτό», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής τόπος», υπογράμμισε.
«Είμαι βέβαιη ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές (σ.σ. στην Κύπρο) θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Κύπριους συναδέλφους μας με εποικοδομητικό και προοδευτικό τρόπο, ώστε να συνεχίσουμε υπερασπίζουμε οι αξίες μας», κατέληξε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Behind Politics
Behind Politics | Επεισόδιο 3: Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Σάββατο 21/03 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Behind Politics, ο Παύλος Λιασίδης φιλοξενεί την Άννα Κουκίδου Προκοπίου, πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, σε μια εκτενή συζήτηση για τις εξελίξεις που αναδιαμορφώνουν το γεωπολιτικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή.
Αναλύεται ο πόλεμος στο Ιράν και οι ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θέση της Κύπρου μέσα σε αυτό το ασταθές και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Στο επίκεντρο τίθενται οι επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος, αλλά και οι πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν για οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη στην περιοχή μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Παρουσιάζονται τόσο τα αισιόδοξα σενάρια για την επόμενη μέρα, όσο και οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε περίπτωση παρατεταμένης αστάθειας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ρόλο της Τουρκίας, τις στρατηγικές της επιδιώξεις μέσα από τον πόλεμο στο Ιράν, καθώς και τις ευκαιρίες που επιχειρεί να αξιοποιήσει εν μέσω των εξελίξεων.
Παράλληλα, συζητήθηκε η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, με ανάλυση των επιλογών της Λευκωσίας στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων, καθώς και οι διαφορές μεταξύ «συμμαχίας» και «συνεργασίας», και πώς αυτές επηρεάζουν τη στρατηγική τοποθέτηση της χώρας στο διεθνές σκηνικό.
Ένα επεισόδιο που φωτίζει κρίσιμες γεωπολιτικές παραμέτρους και αναδεικνύει τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές για την Κύπρο σε μια περίοδο έντονων αλλαγών.
Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Off the Record3 days agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record2 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΧαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας
-
EKLOGES20265 days agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΗ ΕΔΕΚ εγκαταλείπει την αντιδιζωνική θέση και γίνεται υποχείριο του ΑΚΕΛ
-
MILITAIRE1 month agoΑπό τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ


