voulitv
Ο Μάριος Πελεκάνος εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο Λευκωσίας του ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Μάριου Πελεκάνου για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, στο ψηφοδέλτιο της επαρχίας Λευκωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «ο κ. Πελεκάνος, μέσα από τον μέχρι σήμερα ρόλο του, έχει αναδείξει με συνέπεια τις θέσεις και τις αρχές του ΕΛΑΜ. Με υπευθυνότητα και πολιτική σταθερότητα, κατέρχεται στις εκλογές για να υπερασπιστεί τις αξίες του ΕΛΑΜ, της Πατρίδας και της κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα των πολιτών και προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν».
Ο Μάριος Πελεκάνος γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1979 και μεγάλωσε στον Άγιο Βασίλειο Στροβόλου. Σήμερα διαμένει στα Λατσιά.
Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια, γιος του μακαριστού Παναγιώτη Πελεκάνου και της Δέσποινας Καραντώνη–Πελεκάνου, με καταγωγή και των δύο από το χωριό Μένοικο της επαρχίας Λευκωσίας. Έχει τρία αδέλφια —τον δίδυμο Χρίστο, τον Γιώργο και τον Κύπρο— και είναι παντρεμένος με την Αννίτα Παπουή από την Αθηαίνου. Μαζί έχουν τρία παιδιά: τον Παναγιώτη, τη Μαρίλια και τον Κωνσταντίνο.
Ακαδημαϊκά / Καριέρα
Ο Μάριος Πελεκάνος φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας (Γυμνάσιο) και αποφοίτησε από το Pascal English School (Λύκειο).
Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1999, εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα, πριν προσληφθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Η εργοδότηση εκεί αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην καριέρα του, καθώς του έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσει εξ αποστάσεως στο University of Manchester, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο BSc in Financial Services (Banking & Finance). Έκτοτε κατέχει τον τίτλο Associate of the London Institute of Banking and Finance.
Επιπλέον, είναι Certified Professional Manager από το Institute of Certified Professional Managers των ΗΠΑ.
Το 2007, αποδέχθηκε πρόταση για μετακίνηση στην Τράπεζα Πειραιώς. Το 2012, κατόπιν απόφασης του Ομίλου Πειραιώς, ανέλαβε ανώτατη διοικητική θέση στη θυγατρική τράπεζα του Ομίλου στα Τίρανα. Τα τρία χρόνια που έζησε στην Αλβανία αποτέλεσαν περίοδο καθοριστικής επαγγελματικής ανέλιξης, καθώς αναγνωρίστηκε ως ικανό και επιτυχημένο τραπεζικό στέλεχος.
Το 2015 αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του, επιστρέφοντας στην Κύπρο. Τερματίζοντας την πορεία του στον τραπεζικό τομέα, ίδρυσε τη δική του επιχείρηση, την οποία διευθύνει μέχρι σήμερα, δραστηριοποιούμενος ως Σύμβουλος Αφερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος.
Από το 2017 έως το 2023 κατείχε, κατά καιρούς, ανώτερες διοικητικές θέσεις σε επενδυτικά ταμεία με έδρα την Κύπρο.
Παράλληλα, σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος, το οποίο είναι αδειοδοτημένο και εποπτευόμενο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Πολιτική Πορεία
– Εκλέχθηκε και υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου με τον ΔΗΣΥ (2017–2019).
– Τον Νοέμβριο του 2017 αναδείχθηκε Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ, θέση την οποία διατήρησε έως τον Ιούλιο του 2021, όταν διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
– Τον Ιανουάριο του 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Στροβόλου, καθώς αποδέχθηκε διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ).
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον ΚΟΑΓ, μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του θεωρείται η προώθηση του προγράμματος για το άνοιγμα της αγοράς προσιτού ενοικίου. Συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος του Οργανισμού στον Housing Europe.
– Τον Ιούλιο του 2021 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θέση που διατήρησε μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
– Τον Μάιο του 2023 εκλέχθηκε Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, από την οποία παραιτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024.
– Στις 22 Μαρτίου 2024 εγγράφηκε ως μέλος του ΕΛΑΜ, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους συμμετείχε στις Ευρωεκλογές ως υποψήφιος του κόμματος.
– Από τον Ιούνιο του 2024 ανέλαβε αφιλοκερδώς καθήκοντα Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΕΛΑΜ, θέση που εξακολουθεί να κατέχει.
Επαγγελματικές και Άλλες Ιδιότητες
– Αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας
– Αδειοδοτημένος Λειτουργός Συμμόρφωσης (AML – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς)
– Πιστοποιημένο Πρόσωπο (Advanced – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς)
– Εγκεκριμένος Διαμεσολαβητής (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος)
– Associate of The London Institute of Banking & Finance
– Certified Professional Manager – Institute of Certified Professional Managers U.S.A.
– Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MDP Finance Connect Ltd
– Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της eCREDO, αδειοδοτημένου Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Οι επιπτώσεις της συμφωνίας ΜΕRCOSUR | Τετάρτη 28/01 στις 7μμ
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Οικονομία στο Επίκεντρο | Παρασκευή 23/01 στις 6μμ
Με σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις και έντονες διαφοροποιήσεις συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα καίρια οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.
Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, καθώς και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Μάριος Ηλία.
💰 Οικονομία και κοινωνικά αδιέξοδα στο επίκεντρο
Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσε η πορεία της κυπριακής οικονομίας και τα αδιέξοδα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, με έμφαση στην ακρίβεια και τη γενικότερη οικονομική πίεση στα νοικοκυριά.
📊 ΑΤΑ, συντάξεις και «ευημερούντες αριθμοί»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της ΑΤΑ και στο κατά πόσο θα πρέπει να παραχωρείται καθολικά, καθώς και στο ζήτημα των χαμηλών συντάξεων, με τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν ότι πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, την ώρα που η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν θετική εικόνα.
⚖️ Θεσμοί και Videogate
Παράλληλα, άνοιξε συζήτηση γύρω από το μέλλον του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, με αφορμή το σκάνδαλο Videogate, και το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Η συζήτηση ανέδειξε ότι η οικονομία και η κοινωνική πολιτική θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μέχρι τις κάλπες.
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με αιχμές και καθαρές θέσεις, στον δρόμο προς τον Μάιο.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Μεταναστευτικό και Η περιρρέουσα Πολιτική | Πέμπτη 22/01 στις 6μμ
Με έντονες τοποθετήσεις, ιδεολογικές συγκρούσεις και σαφείς πολιτικές διαφοροποιήσεις συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στη Λευκωσία.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και η συντονίστρια κοινοβουλευτικού έργου του Volt, Έφη Ξάνθου, σε μια συζήτηση που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.
🔥 Μεταναστευτικό: Ανάγκη ή απειλή;
Κεντρικό θέμα αποτέλεσε το μεταναστευτικό, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν αντίθετες προσεγγίσεις.
Η Έφη Ξάνθου τόνισε ότι η Κύπρος είναι διαχρονικά χώρα μετανάστευσης, απορρίπτοντας τη σύνδεση της εγκληματικότητας αποκλειστικά με τους μετανάστες και υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στην κυπριακή οικονομία.
Αντίθετα, ο Λίνος Παπαγιάννης υποστήριξε ότι η αποδοχή δυσανάλογου αριθμού μεταναστών ενδέχεται να αλλοιώσει τα δημογραφικά δεδομένα, επιμένοντας πως, παρά τη μείωση ροών, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό.
⚖️ Δημοκρατία και εσωκομματικές διαδικασίες στο μικροσκόπιο
Η συζήτηση επεκτάθηκε στην πολιτική κουλτούρα και τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, με την Έφη Ξάνθου να αμφισβητεί τις δημοκρατικές διαδικασίες στο ΕΛΑΜ. Υποστήριξε ότι το κόμμα δεν λειτουργεί δημοκρατικά, επικαλούμενη την απουσία καταστατικού και εσωκομματικών εκλογών.
Ο Λίνος Παπαγιάννης απάντησε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το καταστατικό είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος και ότι οι εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται κανονικά, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
🗳️ Σχέσεις με την Κυβέρνηση και πολιτικές αιχμές
Κληθείς να απαντήσει στις αιχμές τόσο του παρουσιαστή όσο και της Έφης Ξάνθου για τη σχέση του ΕΛΑΜ με τη σημερινή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Παπαγιάννης χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές «κουτσομπολιά». Διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στην Κυβέρνηση, δεν έχει διορίσει ούτε έναν υπουργό ούτε οποιονδήποτε επίτροπο.
🎮🌈 Videogate, ΛΟΑΤΚΙ+ και κοινωνικά ζητήματα
Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση τέθηκαν το σκάνδαλο Videogate, ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και το θέμα της αλλαγής φύλου σε νεαρή ηλικία, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν εκ νέου τις ιδεολογικές τους διαφορές.
Η εκπομπή ανέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο δρόμος προς τις κάλπες του Μαΐου περνά μέσα από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθαρές θέσεις και συγκρούσεις που αγγίζουν τον πυρήνα της κοινωνίας.
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος χωρίς φίλτρα, στον δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
Off the Record2 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record2 weeks agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Off the Record16 hours agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο

