voulitv
Washington Examiner: Νέα προοπτική επίλυσης του Κυπριακού υπό τον Τραμπ;
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Examiner σχολιάζει τη νίκη του Τουφάν Ερχιουρμάν στις «προεδρικές εκλογές» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επανέναρξης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, υπό πιθανή διαμεσολάβηση του Αμερικανού πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει στην Τουρκία όσα δεν κατάφερε να προσφέρει ο ΟΗΕ: ενισχυμένη αμυντική συνεργασία, εμπορικές ή ενεργειακές συμφωνίες με την υποστήριξη της Ευρώπης, ως αντάλλαγμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την υιοθέτηση ενός ανανεωμένου σχεδίου κατανομής εξουσιών στο νησί.
Για μισό αιώνα, η Κύπρος παραμένει η «ξεχασμένη σύγκρουση» της Ευρώπης. Από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε ύστερα από το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, το νησί παραμένει διαιρεμένο: οι Ελληνοκύπριοι ελέγχουν τον νότο, που αποτελεί μέλος της ΕΕ, ενώ ο βορράς τελεί υπό τουρκική κατοχή και αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Μια ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών χωρίζει τη Λευκωσία, με συρματοπλέγματα και σημεία ελέγχου.
Κατά τη Washington Examiner, όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι από τον Τζίμι Κάρτερ και μετά έχουν σε μεγάλο βαθμό παραμελήσει την Κύπρο, ενώ οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του ΟΗΕ έχουν αποτύχει επανειλημμένα. Το 2004, το σχέδιο Ανάν εγκρίθηκε από τους Τουρκοκύπριους, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την τουρκική επιρροή. Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια, το 2017 στην Ελβετία, κατέρρευσε εξαιτίας των διαφορών γύρω από την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφαλείας — ζητήματα που παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να μεταβάλλεται. Η επικράτηση του μετριοπαθούς Τουφάν Ερχιουρμάν επί του σκληροπυρηνικού Ερσίν Τατάρ αναζωπύρωσε την ελπίδα για αναβίωση του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ύστερα από χρόνια αδιεξόδου και εθνικιστικής ρητορικής. Για πολλούς Τουρκοκύπριους, κουρασμένους από την απομόνωση και την πληθυσμιακή αλλοίωση λόγω εποίκων, η εκλογή Ερχιουρμάν θεωρείται ευκαιρία επαναπροσέγγισης.
Η συγκυρία, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρόσφατα, εμπειρογνώμονες της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας επισκέφθηκαν την αεροπορική βάση της Πάφου, εξετάζοντας τη δυνατότητα αναβάθμισής της ώστε να υποστηρίζει ανθρωπιστικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον εξετάζει τη χρήση της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου για περιφερειακές αποστολές. Όπως είχε επισημάνει και ο Χένρι Κίσινγκερ, η Κύπρος αποτελεί μια «μοναδική αεροπορική βάση» στο σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής — γεγονός που εξηγεί το αμερικανικό ενδιαφέρον.
Ταυτόχρονα, αλλαγές συντελούνται και στον νότιο τομέα του νησιού. Υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, η Λευκωσία επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αποστασιοποιούμενη από τη Ρωσία, η οποία υπήρξε παραδοσιακός σύμμαχος και οικονομικός υποστηρικτής. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκφράσει την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ, έχει περιορίσει τη ροή παράνομων ρωσικών κεφαλαίων και έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ.
Αντίθετα, ο βόρειος τομέας παραμένει υπό τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας. Περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες παραμένουν στο νησί, ενώ η Άγκυρα καλύπτει μεγάλο μέρος των λειτουργικών δαπανών, από τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων έως έργα υποδομής. Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία με νέες εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένης και βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η τουρκοκυπριακή διοίκηση εξαρτάται οικονομικά και πολιτικά από την Τουρκία, κάτι που καθιστά αδύνατη κάθε πρόοδο χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας.
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με την ανάλυση, που η διαδικασία ειρήνευσης έχει αποτύχει διαχρονικά: ουδείς έχει προσφέρει στην Τουρκία κάτι που να την πείσει να αποσύρει τον στρατό της. Εδώ, εκτιμά η Washington Examiner, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, όπως έκανε με τη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Ο Τραμπ, σημειώνει το άρθρο, θα μπορούσε να προσφέρει στην Άγκυρα στρατηγικά και οικονομικά ανταλλάγματα — από συνεργασία στην άμυνα έως ενεργειακές συμφωνίες με ευρωπαϊκή υποστήριξη — προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και μια βιώσιμη λύση.
Εδώ και δεκαετίες, η Κύπρος θεωρείται το «νεκροταφείο» των διπλωματών, καθώς κάθε προσπάθεια επίλυσης φαινόταν εφικτή αλλά κατέρρεε. Εάν η νέα αμερικανική διοίκηση αποφασίσει να εμπλακεί ενεργά, θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό το μακροχρόνιο αδιέξοδο σε μια σπάνια επιτυχία εξωτερικής πολιτικής και να δώσει νέα ώθηση στην επίλυση μιας από τις πλέον επίμονες διαιρέσεις της Ευρώπης.
voulitv
Παρέμβαση Αναστασιάδη πριν τις εκλογές: «Το δίλημμα είναι σταθερότητα ή αστάθεια»
Με γραπτή του δήλωση, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές, παρενέβη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «σε κάθε μεγάλη διαδρομή υπάρχουν στιγμές διαφωνιών, πικριών και απογοητεύσεων», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι μεγάλες παρατάξεις δεν κρίνονται από τις στιγμιαίες διαφωνίες τους».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: σταθερότητα με υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις ή αστάθεια που υπόσχονται ο λαϊκισμός ή η βιομηχανία της λάσπης και τα πρόσκαιρα δημιουργήματα του διαδικτύου».
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία ενός τόπου όπου η ψήφος παύει να είναι μια απλή πολιτική επιλογή και μετατρέπεται σε πράξη ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, στην ιστορία και στις επόμενες γενιές. Οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου αποτελούν μια τέτοια στιγμή. Και ιδιαίτερα για τους συναγωνιστές και φίλους του Δημοκρατικού Συναγερμού, το κάλεσμα αυτής της ημέρας ξεπερνά τις συνήθεις κομματικές γραμμές. Είναι ένα κάλεσμα συνείδησης.
Σε κάθε μεγάλη διαδρομή υπάρχουν στιγμές διαφωνιών, πικριών και απογοητεύσεων. Υπήρξαν επιλογές που ίσως χώρισαν δρόμους, αποφάσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, περίοδοι που δοκίμασαν σχέσεις και αντοχές. Όμως οι μεγάλες παρατάξεις δεν κρίνονται από τις στιγμιαίες διαφωνίες τους. Κρίνονται από την ιστορία τους, τις αξίες τους και την προσφορά τους στην πατρίδα.
Ας αναλογιστούμε τη διαδρομή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Της παράταξης που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης με διορατικότητα και θάρρος σε δύσκολες εποχές. Μιας παράταξης που δικαιώθηκε από τον ίδιο τον λαό, όταν της ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 1993-2003 υπό την ηγεσία του Γλαύκου Κληρίδη και αργότερα από το 2013 έως το 2023 υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη.
Οι δύο αυτές δεκαετίες δεν ήταν απλώς περίοδοι διακυβέρνησης. Ήταν περίοδοι τολμηρών αποφάσεων και ιστορικών επιτευγμάτων. Το όραμα και η αποφασιστικότητα του Γλαύκου Κληρίδη οδήγησαν την Κύπρο στη μεγάλη εθνική επιτυχία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώνοντας νέες προοπτικές ασφάλειας και ανάπτυξης για τον τόπο μας. Αργότερα, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη παρέλαβε μια χώρα στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και την οδήγησε ξανά σε πορεία σταθερότητας, ανάπτυξης και διεθνούς αξιοπιστίας.
Όμως τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη μεγάλη συμβολή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μιας παράταξης που διαχρονικά υπήρξε η πολιτική στέγη των αγωνιστών της ελευθερίας, των αγροτών, των εργατών, των νέων, των ανθρώπων της δημιουργίας, αλλά και των επιχειρηματιών. Γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός πίστεψε και συνεχίζει να πιστεύει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό· στην ανάπτυξη που δεν υπηρετεί λίγους αλλά δημιουργεί ευημερία για το σύνολο της κοινωνίας.
Η εκλογική αναμέτρηση της 24ης Μαΐου ίσως είναι από τις κρισιμότερες από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: σταθερότητα με υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις ή αστάθεια που υπόσχονται ο λαϊκισμός ή η βιομηχανία της λάσπης και τα πρόσκαιρα δημιουργήματα του διαδικτύου.
Στις 4 Ιουλίου γιορτάζουμε 50 χρόνια περήφανης παρουσίας, 50 χρόνια δημιουργικής προσφοράς χάρη σ’ όλους εσάς.
Γι’ αυτό και ως ένας των ηγετών, που η δική σας αγάπη και εμπιστοσύνη με καταξίωσε, σας καλώ να αφήσετε πίσω τις πικρίες. Κοιτάξτε μπροστά. Δώστε ξανά τη μάχη για την προκοπή της πατρίδας μας. Μόνο κόμματα με αρχές, ιστορική συνέχεια και διαχρονικές αξίες μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον που αξίζει στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
Μην προδώσετε αυτό που εσείς δημιουργήσατε. Στις 24 Μαΐου, ας δώσουμε όλοι το παρών. Για την παράταξη. Για την ιστορία της. Για την Κύπρο μας.
Νίκος Αναστασιάδης
Τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΔΗΣΥ vs ΑΚΕΛ», Κυριακή 03/05 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.
Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Γιώργος Χρυσάνθου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Ανδρέας Πασιουρτίδης, υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας με το ΑΚΕΛ
Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε καυτές θεματικές ενότητες:
🔹 Διαφθορά & Διορισμοί Ημετέρων – Κατηγορίες για ρουσφέτι και ευθύνη των παραδοσιακών κομμάτων. Ποιος φταίει τελικά;
🔹 Οικονομία & Ακρίβεια – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό και ποια είναι η άμεση λύση;
🔹 Στεγαστικό & Νέοι – Η νέα γενιά εκτός αγοράς κατοικίας. Υπάρχει ρεαλιστική διέξοδος;
🔹 Κυπριακό & Ασφάλεια – Στρατηγική ή στασιμότητα; Και τι σημαίνουν οι διεθνείς συμμαχίες για την ασφάλεια της χώρας;
🔹 Εκποιήσεις & Πρώτη Κατοικία – Προστασία πολιτών ή στήριξη τραπεζών; Υπάρχει ισορροπία;
Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.
⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.
voulitv
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
Τα ζητήματα που απασχολούν τη Λεμεσός και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών τέθηκαν στο τραπέζι της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Μίκης Κασάπης να συντονίζει μια ουσιαστική και ζωντανή συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από την επαρχία Λεμεσού:
Ζήνωνας Νικολαΐδης (Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών), Μάριος Μιχαήλ (ΔΗΚΟ), Κλεονίκη Ιωάννου (Άμεση Δημοκρατία) και Αλέκος Αργυρού (ΑΛΜΑ).
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, με τους υποψηφίους να παρουσιάζουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.
• Το κυκλοφοριακό αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, με τη Λεμεσό να ασφυκτιά καθημερινά. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν εισηγήσεις για αποσυμφόρηση και βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη.
• Το στεγαστικό ζήτημα αποτέλεσε κεντρικό άξονα, καθώς η εξεύρεση προσιτής κατοικίας γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, ιδιαίτερα για νέους και οικογένειες.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής βρέθηκαν επίσης στο προσκήνιο, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
• Έντονη ήταν η συζήτηση για την άναρχη ανάπτυξη της πόλης, με αναφορές στην ανάγκη για καλύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό και βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για κάθε ένα από τα πιο πάνω ζητήματα, αναδεικνύοντας τόσο τις διαφορές στις προσεγγίσεις τους όσο και την κοινή αναγνώριση ότι απαιτούνται άμεσες λύσεις.
Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν και για την έφοδο της Αστυνομίας στο γραφείο του Νίκος Κληρίδης, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Σάντης», εκφράζοντας τις θέσεις τους τόσο για τις εξελίξεις όσο και για τις προεκτάσεις της υπόθεσης, αλλά και για τα σοβαρά ζητήματα που εγείρονται σε σχέση με το δικηγορικό απόρρητο.
Η συζήτηση ανέδειξε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λεμεσός, αλλά και την ανάγκη για συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 week agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

