Connect with us

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τα χειρότερα – Εμείς;

Avatar photo

Published

on

Η ένταση στις διακρατικές σχέσεις γίνεται από αργή και βέβαιη σε γρήγορη και ακόμη πιο βέβαιη. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσμο γίνεται πιο εύθραυστη και οι φόβοι για το δάσος ισχυρότεροι.

Αρκεί να διαβάσετε τα τελευταία. Πρώτα, ένα άρθρο των New York Times ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον επέτρεπε στο Κίεβο να χτυπήσει αμερικανικούς πυραύλους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, μετά ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε μια νέα στρατιωτική στρατηγική στην οποία η απάντηση της Μόσχας θα μπορούσε να είναι πυρηνική και σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι έξι εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία. ATACMS, χτύπησε έναν στόχο στην περιοχή Bryansk , περίπου 150 km πέρα ​​από τα σύνορα. Και όλα αυτά σε λιγότερο από 48 ώρες.

Μαζί με αυτό, οι φυσικές καταστροφές και οι μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θέτουν περιοδικά σε κίνδυνο τον κανονικό τρόπο ζωής που έχουμε συνηθίσει. Προσθέστε σε αυτό την αυξανόμενη οικονομική κρίση και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ορισμένες μεγάλες χώρες αρχίζουν να ενημερώνουν τους πληθυσμούς τους για το πώς να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενώ η πολιτική ύπνωση κυριαρχεί στην Κύπρο με τους εγώριους καυγάδες και αλληλοκατηγορίες, οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Λιθουανία προετοιμάζουν ήδη τους πολίτες τους για ένα κακό στρατιωτικό, κλίμα, οικονομικό ή ενεργειακό σενάριο.

Αυτή την εβδομάδα, η σουηδική κυβέρνηση άρχισε να εκδίδει ένα ειδικό φυλλάδιο που πρέπει να φτάσει σε κάθε νοικοκυριό της χώρας . Συμβουλεύει τον πληθυσμό για το πώς να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει τον πόλεμο ή άλλη απροσδόκητη κρίση.

Σε 32 σελίδες, το «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» συνδυάζει συμβουλές με εικονογραφήσεις. Αυτή είναι μια ενημερωμένη έκδοση ενός φυλλαδίου που η Σουηδία έχει εκδώσει πέντε φορές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τώρα η εστίαση του περιεχομένου στον κίνδυνο του πολέμου είναι ιδιαίτερα έντονη.

Μεταξύ των συμβουλών για την αντιμετώπιση των κρίσεων, δίνεται έμφαση στη δημιουργία αποθεμάτων νερού και τροφίμων με μεγάλη διάρκεια ζωής .

Το φυλλάδιο έχει τυπωθεί σε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και οι ψηφιακές εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε πολλές άλλες γλώσσες – όπως αγγλικά , αραβικά, φαρσί, ουκρανικά, πολωνικά, σομαλικά και φινλανδικά.

  • Φινλανδία

Η Φινλανδία δημοσίευσε πρόσφατα μια λεπτομερή διαδικτυακή τοποθεσία με θέμα «την ετοιμότητα για περιστατικά και κρίσεις». Το ψηφιακό φυλλάδιο μπορεί να διαβαστεί στα αγγλικά εδώ και απαντά λεπτομερώς σε έναν τεράστιο αριθμό ερωτήσεων σχετικά με ένα ευρύ φάσμα κρίσεων – μια νέα πανδημία, πόλεμος, διακοπή παροχής νερού, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλα.

Εκτός από συμβουλές σχετικά με την αποθήκευση τροφίμων, νερού και φαρμάκων, ο ιστότοπος έχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης μιας εκκένωσης.

Ένα από τα κυριότερα σημεία είναι να διατηρείτε πάντα τα χρηματικά ποσά σε περίπτωση που τα ΑΤΜ σταματήσουν να λειτουργούν . Άλλες πρακτικές συμβουλές περιλαμβάνουν τη διατήρηση των σόμπων ξύλου ή άλλων καυσίμων σε καλή κατάσταση – ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή.

Το 2023, η Φινλανδία πραγματοποίησε απογραφή των καταφυγίων και των αποθηκών της, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τα 50.000 από αυτά είναι εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση της ραδιενεργής μόλυνσης. Τα καταφύγια διαθέτουν ανεμιστήρες, αδιαπέραστες πόρτες, κρεβάτια ακόμη και στεγνές τουαλέτες, όπως ορίζει ο τελευταίος νόμος, που χρονολογείται από το 2011.

Οι αποθήκες είναι σε καλή κατάσταση γιατί η παραμέλησή τους επιβάλλεται από το νόμο. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια για την κατασκευή τους κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και θα ήταν παράλογο και ανεύθυνο να παραμεληθεί αυτή η επένδυση και να αφεθεί στην τύχη.

  • Δανία

Έτσι φαίνεται η λίστα που δημοσίευσε η Δανική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Δανική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης δήλωσε ότι έστειλε ένα email στους πολίτες με πληροφορίες σχετικά με το πόσο νερό, τρόφιμα και φάρμακα θα χρειάζονταν για να επιβιώσουν σε μια τριήμερη, μεγάλης κλίμακας κρίση. Οι αρχές έχουν επίσης δημιουργήσει έναν ιστότοπο όπου μπορεί να βρεθεί το ψηφιακό φυλλάδιο .

« Αν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας για τρεις ημέρες σε περίπτωση κρίσης, οι αρχές μπορούν να επικεντρωθούν στη σταθεροποίηση της κατάστασης και να βοηθήσουν εκεί που χρειάζεται περισσότερο », εξηγεί η Κοπεγχάγη.

Ανεξάρτητα από τη φύση της κρίσης, η μεγαλύτερη απειλή για τους πολίτες θα είναι η απώλεια υπηρεσιών κοινής ωφέλειας – πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρισμό. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε μέλος του νοικοκυριού θα πρέπει να έχει προγραμματισμένα 3 λίτρα νερό να πίνει την ημέρα , φαγητό χωρίς να χρειάζεται προετοιμασία, φάρμακα και δισκία ιωδίου.

Συνιστάται να έχετε μπαταρίες, κεριά, κουβέρτες, μετρητά, ακόμη και ραδιόφωνα. Η κυβέρνηση της Δανίας δημοσίευσε μια διαδικτυακή λίστα επιβίωσης από κρίση, η οποία είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά.

  • Νορβηγία

Αυτό είναι το ελάχιστο απόθεμα τροφίμων και φαρμάκων που έχει ορίσει η Νορβηγική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Φωτογραφία: Sikkerhverdag.no

Φέτος, οι Νορβηγοί έλαβαν ένα φυλλάδιο που τους παροτρύνει να είναι έτοιμοι να τα βγάλουν πέρα ​​για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου ή άλλων απειλών.

« Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια έντυπα αντίγραφα, ένα σε κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία », δήλωσε ο Tor Kamfjord, υπεύθυνος για την εκστρατεία αυτο-προετοιμασίας στη Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Η έμφαση δίνεται και πάλι στη δημιουργία αποθεμάτων νερού, τροφίμων και φαρμάκων που μπορούν να επιβιώσουν τις πιο δύσκολες πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μετά από έναν υποθετικό παγκόσμιο πόλεμο ή κρίση.

Στις λίστες των ειδών που πρέπει να φυλάξετε στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως κονσερβοποιημένα φασόλια, ενεργειακές μπάρες και κράκερ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Εκτός από το φυσικό φυλλάδιο, η Νορβηγία έχει δημιουργήσει επίσης έναν διαδικτυακό ιστότοπο προετοιμασίας. Η πρωτεύουσα Όσλο έχει επίσης το δικό της ψηφιακό φυλλάδιο. Σημειώνεται ότι όλοι θα πρέπει να έχουν αποθέματα ειδών υγιεινής για προσωπική υγιεινή . Η έλλειψη νερού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημαίνει και προετοιμασία εφεδρικής τουαλέτας. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι σημαντική και μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση μελλοντικών επιδημιών σε μεγάλες πόλεις.

  • Γερμανία

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής σε Καταστροφές της Γερμανίας διαθέτει επίσης ένα διαδικτυακό φυλλάδιο. Ξεκινά με μια πολύ σημαντική συμβουλή – σχέδιο με την ησυχία της . ” Κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης, είναι δύσκολο να σκεφτείς τα πάντα σε μια αγχωτική κατάσταση. Καλύτερα να προγραμματίσεις εκ των προτέρων .”

Το φυλλάδιο συμβουλεύει τις αποσκευές εκκένωσης να είναι το πολύ ένα σακίδιο ανά άτομο , καθώς αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη κινητικότητα. ” Σκεφτείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να μπορέσετε να ξαναμπείτε στο σπίτι σας “, συμβουλεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

Ο ιστότοπος περιέχει επίσης μια λίστα με τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι σε μια κρίση. Περιλαμβάνει προσωπικά φάρμακα, προμήθειες πρώτων βοηθειών, ραδιόφωνο με μπαταρία, εφεδρικές μπαταρίες, φάκελο με έγγραφα – προσωπική, κινητή και ακίνητη περιουσία.

Τα τρόφιμα στο κιτ επιβίωσης πρέπει να είναι σε συσκευασία που δεν αντιστέκεται στη σκόνη, το νερό σε μπουκάλια και τα ρούχα πρέπει να είναι κατάλληλα για κακές καιρικές συνθήκες.

Το φυλλάδιο ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2020. Το Βερολίνο δεν έχει σκεφτεί να το ενημερώσει ή να εκδώσει φυσικό αντίγραφο.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγους μήνες, αρκετοί γερμανικοί δήμοι ζήτησαν χρήματα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για να αποκαταστήσουν τις αποθήκες τους και να τις φέρουν σε συνθήκες λειτουργίας.

  • Ελβετία

Ίσως η χώρα που είναι πιο προετοιμασμένη για έναν παγκόσμιο πόλεμο ή κρίση είναι η Ελβετία. Διαθέτει πολλαπλές αποθήκες σε καλή κατάσταση. Ο αριθμός τους ξεπερνά τις 360.000 και μπορούν να φιλοξενήσουν όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Από το 2011, η Ελβετία αναβαθμίζει την άμυνά της έναντι πυρηνικών, βιολογικών και χημικών απειλών (NBC). Ο συγκεκριμένος λόγος της απόφασης είναι το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

« Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ελβετία ενίσχυσε το επίπεδο πυρηνικής και ραδιολογικής της προστασίας, το οποίο ήταν ήδη υψηλό », λέει η Anne Eckhardt, βιοφυσικός και πρόεδρος της επιτροπής Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Eckhardt ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελβετία έχει την ικανότητα να παρέχει ιατρική βοήθεια σε άτομα σε περιοχές που έχουν πληγεί από ακτινολογικά ατυχήματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η Ελβετική Πολιτική Άμυνα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας και βασίζεται στη στρατολογία .

” Τα καθήκοντα πολιτικής άμυνας εκτελούνται από άτομα που δεν είναι κατάλληλα για στρατιωτική θητεία αλλά είναι κατάλληλα για υπηρεσία πολιτικής άμυνας. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσφερθούν εθελοντικά για καθήκοντα πολιτικής άμυνας “, αναφέρει ο ελβετικός νόμος.

  • Ρωσία

Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη μαζική παραγωγή κινητών αποθηκών . Τα καταφύγια «KUB-M» είναι για την προστασία του πληθυσμού από όλα τα είδη όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών, χημικών και βιολογικών.

Οι κινητές αποθήκες αποτελούνται από ένα δωμάτιο για 54 άτομα και ένα τεχνικό μπλοκ. Το καταφύγιο μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο από την ακτινοβολία φωτός μιας πυρηνικής έκρηξης, αλλά και από ραδιενεργή μόλυνση.

Οι αποθήκες αυτού του τύπου θα ήταν πολύ χρήσιμες σε συνοριακούς οικισμούς, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε βομβαρδισμούς, εξήγησαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι γνωστό ότι πολλοί από τους σταθμούς του μετρό στη Ρωσία είναι προσαρμοσμένοι για καταφύγια. Ωστόσο, η χώρα δεν διαθέτει ευρέως διαθέσιμο φυσικό ή διαδικτυακό φυλλάδιο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

  • Πολωνία

Τους τελευταίους μήνες, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια μεγάλης κλίμακας γραμμή χαρακωμάτων και οχυρώσεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επιπλέον, η Βαρσοβία ετοιμάζει νέο νόμο για την πολιτική προστασία.

Θα περιλαμβάνει σχέδιο μαζικής εκκένωσης και διατάξεις για ασφαλείς κυβερνητικές επικοινωνίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμαζ Σιμόνιακ στα μέσα του καλοκαιριού.

Η Πολωνία υπόσχεται να διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο για την Πολιτική Προστασία , ξεκινώντας την ανακαίνιση αποθηκών, την κατασκευή νέων καταφυγίων και τη βελτίωση των μέτρων πολιτικής προστασίας της.

Η Βαρσοβία έχει επίσης δεσμευτεί να εκπονήσει ένα σχέδιο για τη μαζική εκκένωση του πληθυσμού από τα ανατολικά της σύνορα.

  • Λιθουανία

Το σχέδιο μαζικής εκκένωσης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής άμυνας της Λιθουανίας από φέτος. Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Agne Bilotaite κάλεσε τις άλλες χώρες της Βαλτικής – Εσθονία και Λετονία – να αναπτύξουν ένα παρόμοιο σχέδιο.

” Καθώς αναπτύσσουμε δίκτυα καταφυγίων και μαζικής εκκένωσης, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να κρατάμε τους ανθρώπους ασφαλείς είναι να εργαζόμαστε μαζί. Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε μέτρα πολιτικής προστασίας – πρέπει να τα ξανασκεφτούμε και να προσαρμοστούμε σε υβριδικές και στρατιωτικές απειλές », δήλωσε ο Bilotaite τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Λιθουανίας, η χώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μαζική εκκένωση του άμαχου πληθυσμού της σε γειτονικές ή άλλες χώρες της ΕΕ . Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο.

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε το Πρόγραμμα για την Ενίσχυση και Ανάπτυξη της Πολιτικής Άμυνας έως το 2030. με χρηματοδότηση 285 εκατ. ευρώ . Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των καταφυγίων. Δίνεται προσοχή στην προστασία από την ακτινοβολία και στην αυξανόμενη οργάνωση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  • ΗΠΑ

Ένα από τα καλύτερα διαδικτυακά φυλλάδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της FEMA , της υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτης ανάγκης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η λίστα με τα απαραίτητα για απόθεμα ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2024 . Στον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς να προχωρήσετε σε διάφορες καταστροφές και κρίσεις, πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για αυτές. Έχει επίσης δοθεί προσοχή στη διοργάνωση ομάδων αλληλοβοήθειας – με φίλους, γείτονες ή τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εκκένωσης στον ιστότοπο.

Το υψηλό επίπεδο οργάνωσης καθιστά τις ΗΠΑ μια από τις πιο προετοιμασμένες χώρες για κρίσεις.

 

 

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ο πόλεμος τελείωσε – ποιος βγήκε κερδισμένος;

Avatar photo

Published

on

Η Τεχεράνη υπέστη σοβαρές στρατιωτικές απώλειες, ωστόσο φαίνεται να εξέρχεται πολιτικά ενισχυμένη, με το καθεστώς να διατηρεί και ίσως να ενδυναμώνει τη θέση του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν την απεμπλοκή από μια σύγκρουση στην οποία παρασύρθηκαν, το Ισραήλ διαπιστώνει περιορισμό της επιρροής του, ενώ οι αγορές ανακουφίζονται προσωρινά. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: για πόσο;

Ο πόλεμος στο Ιράν δεν ολοκληρώνεται με μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους. Ολοκληρώνεται – εφόσον πράγματι ολοκληρώνεται – με έναν εύθραυστο συμβιβασμό, αντικρουόμενες αναγνώσεις των εξελίξεων και ένα βασικό ερώτημα: ποιος τελικά ενισχύεται από μια σύγκρουση που ξεκίνησε με στόχο να λυγίσει την Τεχεράνη, αλλά καταλήγει σε διαπραγματεύσεις μαζί της;

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το Ιράν δέχθηκε ισχυρά πλήγματα. Η αντιαεροπορική του άμυνα, σημαντικά τμήματα του πυραυλικού του οπλοστασίου, κρίσιμες υποδομές και κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας βρέθηκαν στο στόχαστρο διαδοχικών επιθέσεων. Ωστόσο, στη Μέση Ανατολή, η απλή επιβίωση απέναντι σε μια συντονισμένη αμερικανοϊσραηλινή πίεση μπορεί να παρουσιαστεί ως επιτυχία. Και αυτό ακριβώς επιχειρεί σήμερα να προβάλει η Τεχεράνη.

Το Ιράν έχασε στρατιωτικά, αλλά…

Η ιρανική ηγεσία εξέρχεται από τη σύγκρουση αποδυναμωμένη στρατιωτικά, χωρίς όμως να είναι απομονωμένη. Αντιθέτως, επιστρέφει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι ως ένα καθεστώς που απειλείται με κατάρρευση, αλλά ως παράγοντας που εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά διαπραγματευτικά όπλα: το πυρηνικό του πρόγραμμα, το πυραυλικό του δυναμικό, τα δίκτυα περιφερειακής επιρροής και κυρίως τον έλεγχο του Ορμούζ. Αν ληφθεί υπόψη ότι στα πρώτα στάδια της κρίσης είχαν διατυπωθεί ακόμη και σενάρια αλλαγής καθεστώτος, τότε σε αυτό το επίπεδο το Ιράν και ιδιαίτερα οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι του μπορούν να θεωρήσουν ότι έχουν αποκομίσει κέρδη.

Το σημαντικότερο στρατηγικό όφελος για την Τεχεράνη ήταν ότι κατέστησε τα Στενά του Ορμούζ από μια θεωρητική απειλή σε απτό μέσο πίεσης. Δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε πλήρες κλείσιμο του περάσματος για να αποδείξει πόσο εύκολα μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διατάραξη της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, η αύξηση των ασφαλίστρων, οι πιέσεις στις ενεργειακές αλυσίδες και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: χωρίς κάποια μορφή συνεννόησης με το Ιράν, η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη.

Ο Τραμπ εξασφαλίζει την πολυπόθητη απεμπλοκή

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, η συμφωνία λειτουργεί ως πολιτική σανίδα σωτηρίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί πλέον να υποστηρίξει ότι έβαλε τέλος σε έναν πόλεμο, απέτρεψε μια μακροχρόνια αμερικανική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή και συνέβαλε στο άνοιγμα της σημαντικότερης ενεργειακής οδού του πλανήτη. Βεβαίως, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είχε προηγουμένως αποδεχθεί τις πιέσεις του Ισραήλ για εμπλοκή σε μια σύγκρουση που οδήγησε στο κλείσιμο του Ορμούζ και προκάλεσε ενεργειακές αναταράξεις.

Παρά ταύτα, η συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Εφόσον οι συνομιλίες των επόμενων 60 ημερών οδηγήσουν σε μια νέα πυρηνική συμφωνία που θα προσφέρει στην Ουάσιγκτον περισσότερα από όσα προέβλεπε η συμφωνία του 2015 επί Μπαράκ Ομπάμα – από την οποία ο ίδιος ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 – τότε θα μπορεί να επικαλείται μια ουσιαστική επιτυχία.

Η εξέλιξη αυτή δίνει στον Τραμπ τη δυνατότητα να παρουσιαστεί ως ο ηγέτης που άσκησε πίεση στο Ιράν, γνωρίζοντας ταυτόχρονα πότε να σταματήσει. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις των επόμενων δύο μηνών δεν οδηγήσουν σε σαφείς και ελέγξιμες δεσμεύσεις, τότε το κέρδος του θα είναι κυρίως πολιτικό και όχι στρατηγικό.

Το Ισραήλ ως ο μεγάλος δυσαρεστημένος

Αν υπάρχει ένας παίκτης που δείχνει να εξέρχεται άβολα από τη συμφωνία, αυτός είναι το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμμετείχε ενεργά στη στρατιωτική διάσταση της κρίσης, όχι όμως και στη διαμόρφωση της διπλωματικής της κατάληξης. Η Ουάσιγκτον έκρινε ότι η σύγκρουση έπρεπε να τερματιστεί, τη στιγμή που το Ισραήλ επιθυμούσε τη συνέχιση της πίεσης.

Η συμπερίληψη του Λιβάνου στο πλαίσιο της παύσης των επιχειρήσεων προσθέτει ακόμη ένα σημείο έντασης. Οι πρώτες αντιδράσεις στο Ισραήλ είναι ενδεικτικές: από τον Μπεν Γκβιρ μέχρι τον Γκολάν, τον Αϊζενκότ και τον Σμότριτς, πολιτικές δυνάμεις με διαφορετικές αφετηρίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα ισραηλινά συμφέροντα. Επιπλέον, η αναφορά του Τραμπ στον Νετανιάχου ως «πολύ δύσκολο άνθρωπο» προϊδεάζει για ενδεχόμενες νέες εντάσεις όχι μόνο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, αλλά και μεταξύ Τελ Αβίβ και Λευκού Οίκου.

Η κομβική σημασία των Στενών του Ορμούζ

Η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης υπενθυμίζει μια πραγματικότητα που οι αγορές γνωρίζουν καλά, αλλά συχνά υποτιμούν: τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους γεωοικονομικούς μοχλούς στον πλανήτη.

Από το συγκεκριμένο πέρασμα διακινείται περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθώς και μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Δεν πρόκειται απλώς για μια θαλάσσια δίοδο. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που μπορεί να επηρεάσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, να πιέσει τις κεντρικές τράπεζες, να επηρεάσει πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και να διαμορφώσει το κόστος ζωής από την Ευρώπη μέχρι την Ασία.

Η επαναφορά της λειτουργίας του Ορμούζ οδηγεί σε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και προσφέρει ανακούφιση στις αγορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατάσταση επιστρέφει άμεσα στην κανονικότητα. Ναυτιλιακές εταιρείες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, παραγωγοί και διυλιστήρια χρειάζονται χρόνο ώστε να πειστούν ότι οι συνθήκες ασφάλειας έχουν αποκατασταθεί. Ακόμη και μια υπογεγραμμένη συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη σε μια θαλάσσια αρτηρία που μόλις απέδειξε πόσο ευάλωτη μπορεί να γίνει.

Οι αγορές κερδίζουν — προς το παρόν

Οι πρώτοι και πιο άμεσοι κερδισμένοι είναι οι αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, τα χρηματιστήρια καταγράφουν νέα υψηλά επίπεδα, οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώνονται και οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν μια ανάσα από τον φόβο νέων πληθωριστικών πιέσεων.

Ακόμη όμως και αυτή η θετική εικόνα συνοδεύεται από επιφυλάξεις. Αν το άνοιγμα του Ορμούζ καθυστερήσει, αν οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίσουν να διστάζουν να καλύψουν πλοία, αν οι ζημιές στις υποδομές αποδειχθούν μεγαλύτερες από τις προβλέψεις ή αν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα αποτύχουν, τότε το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις αγορές.

Η διατήρηση των υψηλών τιμών του χρυσού παρά το έντονο ράλι των μετοχών αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό μήνυμα: οι επενδυτές ανακουφίζονται από τις εξελίξεις, αλλά δεν έχουν ακόμη πειστεί πλήρως για τη σταθερότητα της συμφωνίας.

Ποιος κέρδισε τελικά;

Ο Τραμπ αποκόμισε πολιτικά οφέλη, όμως το ιρανικό καθεστώς φαίνεται να κέρδισε περισσότερα. Οι αγορές εξασφάλισαν προσωρινή ανακούφιση. Το Πακιστάν και το Κατάρ ενίσχυσαν το διπλωματικό τους κύρος. Το Ισραήλ είδε την επιρροή του να περιορίζεται στη διπλωματική φάση. Ο Λίβανος κατέβαλε βαρύ τίμημα, ενώ οι χώρες του Κόλπου επηρεάστηκαν σημαντικά από την αναταραχή.

Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται αλλού: η σύγκρουση δεν ανέδειξε έναν αδιαμφισβήτητο νικητή. Ανέδειξε μια νέα ισορροπία φόβου.

Εάν οι επόμενες διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ουσιαστικούς περιορισμούς του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τότε η συμφωνία ενδέχεται να καταγραφεί ως ιστορικό σημείο καμπής. Αν όχι, θα αποδειχθεί απλώς μια προσωρινή ανάπαυλα — μια παύση σε μια αντιπαράθεση που δεν τερματίστηκε, αλλά μεταφέρθηκε από το πεδίο των συγκρούσεων στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.

Και τότε το Ορμούζ θα εξακολουθήσει να είναι αυτό που υπήρξε διαχρονικά: όχι απλώς ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα, αλλά το σημείο όπου η γεωπολιτική μετατρέπεται σε τιμή καυσίμων, σε πληθωρισμό για τα νοικοκυριά και σε επιτόκια για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .GR

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Πάλμας: Δεν έχει συζητηθεί μόνιμη παρουσία ελληνικών F-16 και φρεγάτας στην Κύπρο

Avatar photo

Published

on

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, επιτρέποντας συνεχή συνεννόηση για κάθε ζήτημα που μπορεί να προκύψει, οποιαδήποτε στιγμή».

Δεν έχει τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας ελληνικών μαχητικών F-16 και φρεγάτας στην Κύπρο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης και παραλαβής των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των εφέδρων αξιωματικών της Β’ ΕΣΣΟ 2026. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ούτε η πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία προβλέπει εγκατάσταση μόνιμων γαλλικών δυνάμεων στο νησί.

«Σε καθημερινή βάση αξιολογούμε, σε συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση, τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή», ανέφερε ο Υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών και της φρεγάτας. Όπως σημείωσε, όλα δείχνουν ότι η κρίση που ξέσπασε τον περασμένο Μάρτιο, μετά την αμερικανική επίθεση στο Ιράν, βαίνει προς αποκλιμάκωση.

«Τα F-16 εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ η φρεγάτα Έλλη παραμένει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινή παρουσία. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ούτε για προσωρινή ούτε για μόνιμη εγκατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όταν επανεκτιμηθούν οι συνθήκες, τότε θα εξεταστεί κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μόνιμη παραμονή ή όχι».

Παράλληλα, επανέλαβε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς την Ελλάδα, αλλά και προς τις υπόλοιπες χώρες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσιμης περιόδου, παρέχοντας, όπως είπε, «ομπρέλα προστασίας» και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο συνεργασίας ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεννόηση για κάθε θέμα που ανακύπτει.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία SOFA μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, επισήμανε ότι η υπογραφή μιας τέτοιας στρατιωτικής συμφωνίας αποτελεί ένδειξη του εξαιρετικού επιπέδου των συνολικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της στενής συνεργασίας και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυσή της, παρέχοντας διευκολύνσεις στα στρατεύματα των δύο χωρών σε ζητήματα που αφορούν ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και άλλες πρόνοιες που προβλέπονται από το κείμενο της συμφωνίας.

«Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα προγράμματα που θα σχεδιάζουν οι δύο στρατοί για συνεκπαιδεύσεις και συνεργασία, θα προσαρμόζεται και ο τρόπος διεξαγωγής των ασκήσεων, των εκπαιδεύσεων ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει εξεταστεί η παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων εντός του έτους, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει μόνιμη παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στο νησί, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Τόνισε ακόμη ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου», η οποία, όπως υπενθύμισε, εδρεύει στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες και συμβάλλει στην ασφάλεια και την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα παραμονής γαλλικών στρατευμάτων στην Κύπρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κυρίως στο πλαίσιο ανθρωπιστικών ή ειρηνευτικών αποστολών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που χρειαστεί να υποστηριχθεί η απομάκρυνση Γάλλων πολιτών από επικίνδυνες περιοχές της Μέσης Ανατολής ή της Ανατολικής Μεσογείου, οι γαλλικές δυνάμεις μπορούν να παραμείνουν στην Κύπρο για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Ερωτηθείς για τις επαφές του με τον Υφυπουργό Άμυνας της Βραζιλίας και κατά πόσο αυτές σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει κατά την επίσκεψή του στη διεθνή έκθεση αμυντικού και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Παρίσι.

«Οφείλω να σημειώσω ότι ήδη υπάρχει ένα επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας και θα εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της σχέσης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κινήσεις που γίνονται για προμήθεια εξοπλισμών μέσω του προγράμματος SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός δήλωσε ότι επιδίωξη είναι τόσο η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Στο πλαίσιο αυτής της διπλής προσπάθειας αναπτύσσονται συνέργειες κυρίως με ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, σε συνεργασία με κυπριακές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή εξοπλιστικών προγραμμάτων», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

MILITAIRE

Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νόμο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»….

Avatar photo

Published

on

 

 

Γιατί ο Τουρκικός νόμος για τη “Γαλάζια Πατρίδα — αλλά κυρίως γιατί τώρα;

Η ουσία δεν είναι ο ίδιος ο νόμος, αλλά το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος «αφηρημένη» και σχεδόν μεταφυσική έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας παύει να είναι σύνθημα καφενείου, powerpoint αποστράτων ή ιδεολογικό φετίχ συγκεκριμένων κύκλων στην Άγκυρα. Αποκτά θεσμική και νομική υπόσταση. Και αυτό ναι, έχει τη σημασία του. Γιατί από τη στιγμή που ένα αναθεωρητικό δόγμα περνά στη νομοθεσία, παύει να είναι απλή ρητορική. Μετατρέπεται σε κρατική γραμμή με διάρκεια, συνέχεια και πολιτική υποχρέωση υπεράσπισης από τις επόμενες γενιές Τούρκων πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών.

Με απλά λόγια: η Τουρκία δεν «λέει» πλέον τι θέλει. Το κατοχυρώνει.Και όχι, δεν είναι «για εσωτερική κατανάλωση». (Το ακούσαμε κι αυτό). Ούτε πρόκειται απλώς για μια ακόμα προσπάθεια ανανέωσης της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο.

Ας μη χαϊδεύουμε αυτιά.

Πρόκειται για πακέτο θεσμοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ένα πολιτικο-νομικό πλαίσιο που δηλώνει ξεκάθαρα πως η Άγκυρα βλέπει το μέλλον της ως δύναμη αναθεώρησης συνόρων, ισορροπιών και διεθνών κανόνων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνιστά κλιμάκωση; Προφανώς.Και στο ερώτημα «γιατί τώρα;», ας προσπαθήσουμε —έστω για λίγο— να δούμε τον χάρτη με τουρκικά μάτια:

– Διεθνές περιβάλλον χαοτικό και απορροφημένο σε Ουκρανία, Γάζα και Ιράν.

– Ελληνικό πολιτικό σύστημα σε φάση εσωτερικής φθοράς, σκανδάλων και σεναρίων πρόωρων εκλογών.

– Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο θορυβώδους και αμφιλεγόμενης αναδιοργάνωσης υπό την «Ατζέντα 2030».

– Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ανοδική τροχιά, αλλά ακόμη σε μεταβατική φάση. Οι FDI έρχονται, οι Bergamini συζητούνται, αλλά μία μόνο FDI δεν αλλάζει τις ισορροπίες σε περίπτωση πραγματικής κρίσης και στρατιωτικής εμπλοκής.

– Και τέλος, ένα ελληνικό πολιτικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει κάθε συζήτηση αποτροπής σχεδόν ως ψυχολογική διαταραχή. «Μα πόλεμο θέλετε;»

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν —κατά τη φτωχή και ταπεινή μου άποψη— ένα εξαιρετικά εύφλεκτο περιβάλλον.Και κάτι τελευταίο: σε όσους πιστεύουν πως η Τουρκία θα “επιτεθεί” πρώτη κάνοντας πράξη το “casus belli”. Δεν θα γίνει έτσι ακριβώς, αλλά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες και καταστάσεις, που θα υποχρεώσουν εμάς να αντιδράσουμε βίαια -αν θέλουμε- γιατί άλλος τρόπος “πολιτισμένος” για την υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα υπάρχει.

Αν θέλουμε.

Γράφει ο

ΠΗΓΗ: MILITAIRE.GR
Continue Reading
Advertisement
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ10 hours ago

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Δεν παραιτήθηκε ο πρέσβης στην Κύπρο – Είχε ήδη δρομολογηθεί η ανάκλησή του

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ12 hours ago

Ο πόλεμος τελείωσε – ποιος βγήκε κερδισμένος;

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ13 hours ago

Πάλμας: Δεν έχει συζητηθεί μόνιμη παρουσία ελληνικών F-16 και φρεγάτας στην Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ14 hours ago

Στο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο

MILITAIRE14 hours ago

Η σκοτεινή Ευρώπη, μια ιστορία εγκλημάτων! Ηλίας Παπαναστασίου

MILITAIRE14 hours ago

Τραμπ: «Πλοία όλου του κόσμου, βάλτε μπρος τις μηχανές σας. Ας ρεύσει το πετρέλαιο!»-Η συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 hours ago

Πόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση

MILITAIRE15 hours ago

Η τουρκική στρατηγική πίσω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» μέσα από τα λόγια του Νταβούτογλου

Off the Record18 hours ago

Στόχος των τρομοκρατών της Χαμάς η Ευρώπη

Off the Record19 hours ago

Η χορωδία Άντρου- Φουλή και η έκπληξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record4 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20263 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Επιστολή Ανδρούλλας Καμιναρά στη διεύθυνση του OMEGA για λανθασμένη παρουσίαση των θέσεών της

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia