Ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου στις Προεδρικές Εκλογές υπάρχει στο ΔΗΚΟ, όπως φάνηκε κατά τις εργασίες του χθεσινού Πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος. Αν και κεντρικό αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν η επικύρωση της πολιτικής διακήρυξης, περίπου το 90% των παρεμβάσεων των συνέδρων αφορούσαν τις Προεδρικές Εκλογές και πολλές από αυτές περιείχαν και προτιμήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, πέραν από το πλέγμα των συνεργασιών που θα πρέπει να επιδιώξει το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου. Έτσι, η ηγεσία του ΔΗΚΟ είχε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στα κατώτερα στρώματα του κόμματος και πώς διαμορφώνονται οι τάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το κλειστό μέρος του Συνεδρίου, που έγιναν και οι τοποθετήσεις, η πλειοψηφία όσων έλαβαν τον λόγο εξέφρασαν την άποψη πως το ΔΗΚΟ πρέπει να διεκδικήσει τις Προεδρικές Εκλογές με τον πρόεδρό του. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως δεν ευνοείται το σενάριο της αυτόνομης καθόδου αλλά αυτό που θέλει τον κ. Παπαδόπουλο να ηγείται μίας διακομματικής προσπάθειας της αντιπολίτευσης, είτε με το ΑΚΕΛ είτε με άλλα κόμματα του Κέντρου.

Ένας αριθμός συνέδρων έδωσε ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν είναι αρεστός από πιθανούς συνεργάτες, να προταθούν άλλα ονόματα από τον χώρο του ΔΗΚΟ, θέτοντας ως προαπαιτούμενο, όποιες συμμαχίες κι αν τελικά διαμορφωθούν, να είναι γύρω από μία ΔΗΚΟϊκή υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο να δίνουν εναλλακτικά ονόματα. Σε γενικές γραμμές, όπως ενημερώνεται ο REPORTER, η κυρίαρχη τάση ήταν πως το ΔΗΚΟ πρέπει να έχει δικό του υποψήφιο, ασχέτως τι είδους συνεργασίες επιτευχθούν.

Ως δεύτερο σημαντικότερο συμπέρασμα που έχει ενώπιον της η ηγεσία του ΔΗΚΟ είναι η αποστροφή από τον ΔΗΣΥ. Αν και είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος ότι προτεραιότητα είναι η συνεργασία με την ευρύτερη αντιπολίτευση, αρκετοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν την ανάγκη να τονίσουν ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να μείνει μακριά από τον ΔΗΣΥ. Και όχι απλώς από τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και από άλλους δυνητικούς υποψηφίους που προέρχονται από τον χώρο του ΔΗΣΥ, δηλαδή τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γιώργο Παμπορίδη.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως υπήρξε ένας μικρός αριθμός τοποθετήσεων που εισηγούνταν την υποστήριξη του κ. Χριστοδουλίδη, ως υποψηφίου της αντιπολίτευσης, διαχωρίζοντας τον, ουσιαστικά, από το πλαίσιο ΔΗΣΥ. Δηλαδή αυτή η υποστήριξη εκδηλωνόταν σε καθαρά προσωπικό επίπεδο υπέρ του τέως Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η εισήγηση αυτή ήταν κυρίως ως plan b, σε περίπτωση που, για κάποιο λόγο, δεν θα είχε καλές προοπτικές η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, και αφορούσε την υποστήριξη του κ. Χριστοδουλίδη μαζί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πέραν του προέδρου του ΔΗΚΟ και του κ. Χριστοδουλίδη, δεν ακούστηκαν ονομαστικές εισηγήσεις υπέρ άλλων προσώπων, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα.

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι παρόντες δεν απέρριψαν πιθανούς συνεργάτες σε επίπεδο δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αλλά τόνιζαν ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να έχει ως βάση μία ΔΗΚΟϊκή υποψηφιότητα. Η ανάλυση, άλλωστε, είναι πως μια αμιγώς ΑΚΕΛική υποψηφιότητα δεν θα είχε καμία τύχη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα που πέφτουν στα πηγαδάκια του ΑΚΕΛ μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τη βάση του κόμματος. Αντιθέτως, η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου θα μπορούσε εύκολα να βρει στήριξη στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου (εξαιρουμένης της ΔΗΠΑ), παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσει αντιστάσεις από το ΑΚΕΛ.

Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πάντως, έδωσε, κατά την ομιλία του, πρόσταγμα νίκης, δηλώνοντας ότι το ΔΗΚΟ μπορεί φέρει την Κύπρο στη νέα της εποχή. «Θα διεκδικήσουμε τις Προεδρικές του ’23. Θα πολεμήσουμε για τις Προεδρικές του ’23. Και θα κερδίσουμε τις Προεδρικές του ’23», τόνισε.

ΠΗΓΗ : reporter.com.cy