Η χθεσινή ημέρα αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού, κυρίως επειδή σφράγισε την επόμενη ημέρα, και διασφάλισε την αλλαγή ηγεσίας στις 11 Μαρτίου. Και όχι μια οποιαδήποτε νέας ηγεσίας, αλλά μιας ηγεσίας που προέρχεται από τη νέα γενιά στελεχών, αφού οι σκυτάλη περνά από τους εξηντάρηδες στους σαραντάρηδες. Θα πρόκειται δηλαδή για μια πραγματική αλλαγή γενιάς στην ηγεσία του κόμματος και αυτό που μένει να διαφανεί, είναι ποιος εκ των δύο υποψηφίων, θα είναι αυτός που θα επικρατήσεις στις εκλογές της 11ης Μαρτίου. 

Μετά το οργιώδες παρασκήνιο των τελευταίων 24ωρων, ήταν ξεκάθαρο πως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υπήρχαν ανατροπές. Από τη μια η πίεση στην Αννίτα από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να βγει μπροστά, από την άλλη η αμφισβήτηση, και από την υπόλοιπη ηγεσία αλλά και από μέρος της βάσης του κόμματος, έναντι της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου και τέλος, τα βαρίδια που κάποιοι υπενθύμισαν ότι κουβαλά ο Χάρης Γεωργιάδης από τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, δημιούργησαν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο παίχθηκε το όλο σκηνικό με αποκορύφωμα την άφιξη της Αννίτας Δημητρίου στην Πινδάρου, την κατάθεση της υποψηφιότητας της και λίγο αργότερα τις λακωνικές δηλώσεις αποχώρησης του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Έξω από όλο αυτό το παρασκήνιο, έμεινε μάλλον συνειδητά, ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος από χθες, όταν έλαβε την κλήση από την πρόεδρο της Βουλής, η οποία τον ενημέρωσε για την πρόθεση της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος σε ότι αφορά τις προθέσεις του. Ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους και σε όσους τον ρωτούσαν πως ο ίδιος συμμερίζεται την ανάγκη για να γυρίσει σελίδα το κόμμα και επειδή νιώθει έτοιμος και δυνατός, θα υποβάλει κανονικά την υποψηφιότητά του, ανεξαρτήτως των όσων εκτυλίχθηκαν μπροστά αλλά κυρίως πίσω από τις κάμερες τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε έσπευσε νωρίς νωρίς, πριν από την ώρα που δόθηκε επίσημα από τον ΔΗΣΥ, να υποβάλει την υποψηφιότητα του, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται σκιές και υπόνοιες, ότι κάνει δεύτερες σκέψεις. 

Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόθεση της Αννίτας Δημητρίου, ήταν να υποβάλει υποψηφιότητα εάν και εφόσον και οι τρεις μέχρι χθες ενδιαφερόμενοι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Δημητρίου, δηλαδή, έκαναν πίσω και αποδεχόντουσαν τη δική της υποψηφιότητα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κάλπες και η συνεπακόλουθη εσωστρέφεια που παραδοσιακά συνοδεύει εσωκομματικές εκλογές. Εν τέλει φαίνεται ότι η πρόεδρος της Βουλής, αποφάσισε να καταθέσει την υποψηφιότητα της παρά το γεγονός ότι έλαβε από τον Δημήτρη Δημητρίου την απάντηση πως, οι εκλογές είναι υγεία και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην 11η Μαρτίου, όταν τα χιλιάδες μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο Δημητρίου, του Δημήτρη Δημητρίου και της Αννίτας Δημητρίου.

Αν κάποιος, επιχειρήσει να απωδικοποιήσει τι πρεσβεύει, είτε ο Δημήτρης Δημητρίου είτε η Αννίτα Δημητρίου, θα καταλήξει σε μια σειρά από συμπεράσματα. Ένα εξ αυτών, είναι πως οι διαφορές, τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο, είναι αμυδρές, ίσως και μη ανιχνεύσιμες (σ.σ. αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να προκύψει τις επόμενες είκοσι ημέρες) . Αντιθέτως αυτό που θα εντοπίσει είναι τη διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Άλλωστε ένας από τους λόγους που και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ουσιαστικά υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και να δώσει χώρο στη νέα γενιά, ήταν αυτός: Οι επιλογές του τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο η Αννίτα Δημητρίου όσο και ο Δημήτρης Δημητρίου, σεβόμενοι την θέση του κόμματος για ψήφο κατά συνείδηση και την παραίνεση τα στελέχη της ηγεσίας να μην τοποθετηθούν δημόσια, υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, δεν τοποθετήθηκαν. Ωστόσο συμμετείχαν στις διεργασίες και εντός των εσωκομματικών οργάνων κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους. Σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν Δημήτρης και Αννίτα, εκπροσώπησαν δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις, με τον κ. Δημητρίου να είναι πιο συγκαταβατικός, απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως η Αννίτα Δημητρίου, βγήκε μπροστά μετά από τις πληροφορίες ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις, μπροστά στο ορατό, όπως καταγράφηκε και στη δημοσκόπηση του REPORTER το περασμένο Σάββατο, να ηττηθεί από τον κ. Δημητρίου.

Άλλωστε, από το βράδυ της πέμπτης Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, εντός του ΔΗΣΥ, υπάρχουν δύο τάσεις. Από τη μια τα στελέχη που τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο και τα στελέχη που επέμειναν στη θέση, ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποστάτης και θα πρέπει να τιμωρηθεί. Θέση πάντως, πάνω στην οποία, ως γνωστόν, υπήρξε αναδίπλωση τουλάχιστον από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετή, τόσο για πλειάδα στελεχών όσο και για τη βάση του κόμματος, που θα του επέτρεπαν να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία.

Στη βάση αυτών των δεδομένων και διαβλέποντας το κενό που δημιουργείτο, η Αννίτα Δημητρίου από την Κυριακή, άρχισε να εξωτερικεύει τις σκέψεις της για την προεδρία του ΔΗΣΥ σε διάφορα στελέχη του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα ημέρες, όταν ρωτήθηκε εάν ενδιαφέρεται για την προεδρία του κόμματος, απάντησε αρνητικά, κάτι ωστόσο που στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων φαίνεται ότι τελικά άλλαξε. Μετά από διάφορες διαβουλεύσεις και διεργασίες, έγινε κατορθωτό να πειστεί, τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο Χάρης Γεωργιάδης να αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους.

Σε ότι αφορά τον Χάρη Γεωργιάδη, ήταν αρκετοί που εξ αρχής έβλεπαν πως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν θα ήταν μέχρι τέλους. Άλλωστε υπήρξαν και σχετικές αντιδράσεις και από τον Γιώργο Παμπορίδη, αλλά και από άλλα στελέχη που σημείωναν πως από τη στιγμή που ο στόχος του κόμματος είναι η ανανέωση και η μη επανεκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου, θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος και του τέως εκπροσώπου Τύπου. Εξάλλου ο ίδιος ο Χάρης ο Γεωργιάδης στις δηλώσεις, στις οποίες ανακοίνωσε την απόσυρση του ενδιαφέροντος του για την προεδρία, ήταν αυτό που υπογράμμισε. Ότι δηλαδή, «το κυριότερο γεγονός είναι ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι λόγοι που με είχαν ωθήσει να διεκδικήσω. Η αλλαγή είναι δεδομένη, η παράταξη μας γυρίζει σελίδα και αυτό με ικανοποιεί».

Πλέον τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, αναμένουν να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις των δύο υποψηφίων και να αποφασίσουν ποιος ή ποια θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανανέωσης του κόμματος, αλλά κυρίως της ενότητας που είναι και το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Ο Δημήτρης Δημητρίου στάθηκε σε μια ολική επανεκκίνηση, μια αναγέννηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ άφησε και αιχμές για την απερχόμενη ηγεσία, υποδεικνύοντας πως χρειάζεται ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός μακριά από τους μηχανισμούς που έχουν προσφέρει ελάχιστα στις εκλογές.

Από την άλλη η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως η ενότητα είναι κορυφαίο ζητούμενο για το κόμμα, ενώ δήλωσε αποφασισμένη να εργαστεί χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς αποκλεισμούς, για να επανέλθουν στο κόμμα το σύνολο των συναγωνιστών και υποστηρικτών. Σημείωσε μάλιστα ότι η υποψηφιότητα της δεν στρέφεται εναντίον κανενός αλλά έχει ως μοναδικό στόχο το κάλεσμα για ενότητα. Μάλιστα η κα. Δημητρίου επέλεξε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές, τόσο στον Αβέρωφ Νεοφύτου τον οποίο ευχαρίστησε όσο και στον Νίκο Αναστασιάδη για την επιτυχημένη δεκαετή διακυβέρνηση.

Πηγή:reporter.com.cy

Vouli TV