Ο λόγος για τον πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του στην συνέντευξη που μας παραχώρησε τη Δευτέρα (08/03).

Μιλώντας την εκπομπή «Ο Παρατηρητής Live» (Vouli.TV), με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τις καταχρηστικές ρήτρες (βλ. δικαστική απόφαση 25/02), τοποθετήθηκε για την άνιση αντιμετώπιση πολιτών από τις τράπεζες, σε σχέση με την στάση που τηρούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί απέναντι σε πολιτικούς.

Όταν τον ρωτήσαμε γιατί διαγράφονταν ποσά από δάνεια προσώπων του πολιτικού βίου (σημ. τόκοι υπερημερίας), αλλά όχι του απλού κόσμου, η απάντηση ήρθε αβίαστα. «Ο κοινός θνητός με τον Θεό είναι το ίδιο;», σχολίασε.

Μάλιστα, με τις γενικές αναφορές του αιτιολόγησε και την πιο πάνω δήλωσή του.

Ανέδειξε, ασφαλώς, και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ενεργούσαν οι τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις (βλ. καταχρηστικές ρήτρες).

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πως «οι τράπεζες είναι μια εξουσία», προσθέτοντας πως «δυστυχώς, αυτή η εξουσία των τραπεζών, υπερέχει και της θεσμικής εξουσίας».

Η πιο πάνω δήλωση έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων τοποθετήσεών του, μέσω των οποίων αναφέρθηκε στο γεγονός ότι Ο Περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμος του 1996 που είχε ισχύ από το 1997, ουσιαστικά εφαρμόστηκε 19 χρόνια αργότερα (2016) με την πρώτη απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών εναντίον τράπεζας, ενώ πήρε ακόμη 3,5 έτη στην Νομική Υπηρεσία για να προωθήσει αυτή την απόφαση στο δικαστήριο…

«Με λίγα λόγια, η εξουσία των τραπεζών και τα συμφέροντα επέβαλλαν την καθυστέρηση στην καταχώρηση αυτών των αιτήσεων ενώπιον δικαστηρίου», σχολίασε σχετικά.

Ο κ. Δρουσιώτης στην διάρκειας -περίπου- 30 λεπτών συνέντευξη που μας παραχώρησε, ανέλυσε την απόφαση για τις καταχρηστικές ρήτρες, ανέφερε τι σημαίνει για τους καταναλωτές και κατέθεσε τις δικές του εκτιμήσεις για τον τρόπο αντίδρασης των τραπεζών.

Vouli TV