Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αγορεύσεις των δυο πλευρών συνεχίζεται η διαδικασία για αίτημα παύσης του Γ. Ελεγκτή

Published

on

Με τις προφορικές αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, την Τρίτη, ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του κ. Μιχαηλίδη και η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα, στις 09.00 με τις προφορικές αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών και την παράλληλη υποβολή των γραπτών αγορεύσεων στο Συμβούλιο, με την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα να διατηρεί το δικαίωμα προφορικής απαντητικής αγόρευσης.

Πηγή: Philenews

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύντομα στην Άγκυρα ο Έρχιουρμαν για συνάντηση με Ερντογάν

Avatar photo

Published

on

Μετά την «ανάληψη των καθηκόντων του», ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Έρχιουρμάν πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα, όπως δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική γραμμή για «λύση δύο κρατών» μετά τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος. Ο Ουστέλ επεσήμανε επίσης ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν «με τον πιο στενό τρόπο».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό διαδικτυακό κανάλι Medyascope, ο Ουστέλ δήλωσε ότι η «κυβέρνησή» του θα συνεχίσει το έργο της «με αποφασιστικότητα» και ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα ενισχυθεί περαιτέρω.

«Οι σχέσεις μας με τη Δημοκρατία της Τουρκίας θα συνεχιστούν με τον πιο στενό τρόπο ανάμεσα στις δύο αδελφικές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επανέλαβε ότι η «πολιτική των δύο κρατών» αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» της γραμμής που έχουν υιοθετήσει τόσο η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας όσο και η «βουλή» της «τδβκ», όπως επισημάνθηκε στο ψευδοκράτος.

«Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη», τόνισε, «θα συνεχίσουμε να εξηγούμε στον κόσμο τη θέση μας για δύο ισότιμα κράτη με καθεστώς κυριαρχίας και διεθνούς δύναμης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη «λύση των δύο κρατών» έχει μεγάλη σημασία, προσθέτοντας ότι «όσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας υπερασπίζεται αυτή την πολιτική, κι εμείς θα βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή».

Τέλος, ο Ουστέλ αποκάλυψε ότι ο νεοεκλεγείς «πρόεδρος» Τουφάν Έρχιουρμαν θα πραγματοποιήσει σύντομα την πρώτη του «επίσημη» επίσκεψη στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των πρώτων του επαφών μετά την «ανάληψη των καθηκόντων του».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Μετά από 65 χρόνια, η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρέτισε την Παρασκευή την απόφαση της Νορβηγίας να ανοίξει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εξαγωγή αμυντικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «σημαντικό βήμα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

«Χαιρετίζω θερμά την απόφαση της Νορβηγίας, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, να ανοίξει αιτήσεις για την εξαγωγή υλικού που σχετίζεται με την άμυνα, καθώς και διπλής χρήσης υλικού για στρατιωτική χρήση στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Νορβηγίας», ανέφερε ο Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο «Χ».

Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου, που ίσχυε για 65 ολόκληρα χρόνια.

Την απόφαση της Νορβηγικής Κυβέρνησης να άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η άρση του εμπάργκο, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από το 1959, συνιστά εξέλιξη ιδιαίτερης πολιτικής και διπλωματικής σημασίας, καθώς τερματίζει ένα περιοριστικό καθεστώς που παρέμενε σε ισχύ για πάνω από έξι δεκαετίες. Το εμπάργκο είχε επιβληθεί στο πλαίσιο γενικής πολιτικής της Νορβηγίας να μην εξάγει οπλισμό σε χώρες όπου επικρατεί πόλεμος, απειλή πολέμου ή εσωτερική σύρραξη.

«Η απόφαση της Νορβηγικής Κυβέρνησης να αναθεωρήσει το πλαίσιο εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού προς την Κύπρο αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου, αλλά και ως παράγοντα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η ίδια πηγή.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για αποτέλεσμα συντονισμένων διπλωματικών ενεργειών και συνεχούς διαλόγου που έχει αναπτύξει η Λευκωσία με το Όσλο, με στόχο την αποκατάσταση ισότιμης μεταχείρισης της Κύπρου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διατλαντικών συνεργασιών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά και σε ευρύτερους τομείς που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Κύπρος και Νορβηγία συνεργάζονται ήδη σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού και διεθνούς τους ρόλου, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Continue Reading

IBNA

Ολγκίν στην Κύπρο: Προσδοκίες και προκλήσεις πριν από κρίσιμες συνομιλίες

Avatar photo

Published

on

Η άφιξη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, María Ángela Holguín, στην Κύπρο από τις 4 έως τις 12 Δεκεμβρίου επαναφέρει στο επίκεντρο το ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν ρεαλιστικές προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Οι συναντήσεις της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο 5–6 Δεκεμβρίου, με στόχο την καταγραφή του κλίματος, την ανίχνευση πιθανών περιθωρίων εμπιστοσύνης και την αξιολόγηση της ετοιμότητας για ουσιαστικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα δεχθεί την Holguín στο Προεδρικό Μέγαρο το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ενώ η συνάντησή της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Tufan Erhürman έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου. Η ατζέντα αναμένεται να επικεντρωθεί στη μεθοδολογία της επόμενης φάσης: πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο συνομιλιών, χωρίς να αναζωπυρώνονται παλαιές διαφωνίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο.

Η Λευκωσία έχει αφήσει στα Ηνωμένα Έθνη την ευθύνη για τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το ταξίδι της Holguín, επιβεβαιώνοντας τη θετική ανταπόκριση στη νέα ημερομηνία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι το Προεδρικό αντέδρασε άμεσα στην επαναδιευθέτηση του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι οι ανακοινώσεις ανήκουν θεσμικά στον ΟΗΕ. Η επιλογή αυτή συνάδει με την προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού να διατηρεί τον έλεγχο του πλαισίου και των προσδοκιών γύρω από την αποστολή Holguín. Η επίσκεψη θεωρείται προπαρασκευαστική, με κύριο στόχο την καταγραφή προθέσεων και όχι τις εξαγγελίες.

Παράλληλα, στο τουρκοκυπριακό πεδίο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Tufan Erhürman να συντονίσει τις κινήσεις του με την Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της T24, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχεδιάζει επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα μεταξύ 11 και 15 Νοεμβρίου, με συνάντηση με τον Recep Tayyip Erdoğan. Η χρονική προτεραιοποίηση της επαφής με την τουρκική κυβέρνηση πριν από τη συνάντηση με την Holguín δείχνει την πρόθεση να καθοριστεί μια ενιαία γραμμή για το Κυπριακό.

Πηγές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) περιγράφουν τη συνεργασία με την Άγκυρα ως καθοριστικό παράγοντα. Η τακτική αυτή εντάσσεται στη συνήθη πρακτική των Τουρκοκύπριων ηγετών να πραγματοποιούν τα πρώτα θεσμικά ταξίδια στην Τουρκία: ο Ersin Tatar είχε μεταβεί στην Άγκυρα οκτώ ημέρες μετά την «εκλογή» του, ενώ ο Mustafa Akıncı πραγματοποίησε αντίστοιχη επίσκεψη δέκα ημέρες μετά την εκλογή του το 2015. Η φερόμενη επίσκεψη Erhürman—εφόσον επιβεβαιωθεί—αναμένεται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο εσωτερικής νομιμοποίησης και συντονισμού εν όψει της επαφής με τον ΟΗΕ.

Ο Erhürman έχει θέσει τέσσερις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών: αποδοχή της πολιτικής ισότητας, καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, διασφάλιση ότι όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν θα επανεξεταστούν από την αρχή, και εγγύηση ότι, σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχωρήσει ξανά από το τραπέζι, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα επιστρέψουν στο σημερινό στάτους κβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις αυτές δεν έχουν ακόμη τεθεί επισήμως στον ΟΗΕ, γεγονός που καθιστά την επίσκεψη Holguín δοκιμή προθέσεων και αποσαφήνιση του εύρους πραγματικής σύγκλισης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιδιώκει να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Λευκωσίας στην οδό του ΟΗΕ, με σαφείς κανόνες και αποφυγή κινήσεων που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως πρόωρη είσοδος σε διαπραγμάτευση χωρίς επαρκή προπαρασκευή. Από την άλλη πλευρά, ο Tufan Erhürman προσπαθεί να ενισχύσει το διαπραγματευτικό του αποτύπωμα μέσω της στήριξης της Άγκυρας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την εικόνα ηγέτη που δεν αποκλείει τη συνομιλία με τον ΟΗΕ, αρκεί το πλαίσιο να αντανακλά αρχές ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού.

Το παράθυρο διαλόγου παραμένει ανοιχτό, αλλά οι προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες. Στον ΟΗΕ επικρατεί η εκτίμηση ότι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών προϋποθέτει όχι μόνο πολιτική βούληση, αλλά και διπλωματική ωριμότητα για να ξεπεραστεί η κόπωση δεκαετιών. Με την υποστήριξη του António Guterres, η María Ángela Holguín καλείται να διακριβώσει αν υπάρχουν συγκλίσεις που να δικαιολογούν επόμενα βήματα ή αν το Κυπριακό θα παραμείνει προς το παρόν σε τροχιά αναμονής.

ΠΗΓΗ: IBNA

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia