Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραυνός: Μια ισχυρότερη και πιο αυτόνομη Ευρώπη μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Avatar photo

Published

on

«Η Κύπρος ανέλαβε για δεύτερη φορά την Προεδρία της ΕΕ σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα και η πολυμερής συνεργασία δοκιμάζεται» είπε. Παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, «η Ευρώπη χρειάζεται να ενδυναμώσει τις οικονομικές της θεμελιώδεις αρχές για να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανέδειξε ως κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας «την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας της ΕΕ και την ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής της θέσης».

«Θα δώσουμε προτεραιότητα σε πολιτικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, προωθούν το πρόγραμμα απλοποίησης και ενδυναμώνουν τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης», εξήγησε. «Μια ισχυρότερη και πιο αυτόνομη Ευρώπη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε την Επιτροπή ECON για την ταχεία επεξεργασία της πρότασης για την παροχή 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. «Η Προεδρία θα εργαστεί αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας – παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε, αναφέροντας ότι «τα νομοθετικά κείμενα για την τροποποίηση του Μηχανισμού Στήριξης της Ουκρανίας και του Δανείου Στήριξης υπογράφηκαν χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο».

Για την τροποποίηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ομοφωνία στο Συμβούλιο». Στην περιοχή της οικονομικής πολιτικής, η κυπριακή προεδρία δεσμεύεται να προωθήσει το «Πακέτο Φορολογικής Συνέπειας» – το πακέτο απλοποίησης στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης. «Στο τέλος του περασμένου έτους, το Συμβούλιο ενέκρινε το διαπραγματευτικό του εντολή για τα κείμενα συν-απόφασης, και σύντομα θα ζητήσουμε την έγκρισή σας για τον σχετικό κανονισμό του Συμβουλίου», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε, η Προεδρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πρόταση «Omnibus IV», η οποία στοχεύει στην περαιτέρω ρυθμιστική απλοποίηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα και της σημασίας αυτών των κειμένων, η ταχεία πρόοδος είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ», ανέφερε.

Στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είπε πως η Προεδρία δίνει προτεραιότητα στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το «Πακέτο Ενιαίου Νομίσματος». «Ένα λιανικό ψηφιακό ευρώ – τόσο online όσο και offline – είναι απαραίτητο ως άγκυρα για την νομισματική μας κυριαρχία και στρατηγική αυτονομία», σημείωσε ο κ. Κεραυνός. «Το ψηφιακό ευρώ θα ενισχύσει επίσης την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, συμβάλλοντας σε ένα ασφαλές, κυριαρχικό και αποτελεσματικό πανευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών. Στέκομαστε στην υποστήριξή σας για την ολοκλήρωση αυτού του έργου» συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην «Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων», ένα έργο που οι ηγέτες της ΕΕ υπογράμμισαν ως επείγον. «Περιμένουμε αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, και το πρόγραμμα εργασίας μας είναι ευθυγραμμισμένο με αυτήν την φιλοδοξία», δήλωσε. Η προεδρία, συνέχισε, είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο τίτλοποιημένων απαιτήσεων, με στόχο την ανάπτυξη της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των επενδυτών και την οικονομική σταθερότητα.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι το «Πακέτο Ολοκλήρωσης και Εποπτείας της Αγοράς» (MIP), το οποίο στοχεύει στη μείωση των ρυθμιστικών και εποπτικών εμποδίων που συνεχίζουν να κατακερματίζουν τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. «Η εξέταση αυτών των προτάσεων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε ταχεία πρόοδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας», ανέφερε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη στήριξη της πράσινης μετάβασης. «Η σαφής και αποτελεσματική ρύθμιση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του κόστους συμμόρφωσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου για τον Κανονισμό Διαφάνειας Βιώσιμων Επενδύσεων (SFDR) μέχρι το τέλος της θητείας μας».

Η αναθεώρηση του Κανονισμού για το Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP) και της Οδηγίας για τα Ιδρύματα Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης (IORP) αποτελεί επίσης προτεραιότητα. «Είναι απαραίτητο να αναζωογονηθεί η αποδοχή του PEPP, καθιστώντας το πιο ευέλικτο, οικονομικά αποδοτικό και ελκυστικό τόσο για τους παρόχους όσο και για τους αποταμιευτές», ανέφερε. Για τα IORP, ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί επαρκές συνταξιοδοτικό εισόδημα με βιώσιμο και συμπεριληπτικό τρόπο.

Τέλος, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη σημασία της συμμόρφωσης με το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού εγκλήματος, ιδίως με το «Πακέτο της ΕΕ κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παρανομες Δραστηριότητες». «Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, των οργανισμών της ΕΕ και του ιδιωτικού τομέα», κατέληξε.

Στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Κεραυνός καλωσόρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εντός του Πλαισίου Συμπερίληψης του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο του 2026 για ένα σύστημα «παράλληλης εφαρμογής». «Αυτό επιτρέπει στους κανόνες του 15% ελάχιστου φόρου του Πυλώνα Δύο να συνυπάρχουν με τους εναλλακτικούς κανόνες ελάχιστου φόρου των Ηνωμένων Πολιτειών», εξήγησε. Η Κυπριακή Προεδρία θα συνεχίσει να διευκολύνει τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για να διασφαλίσει τη συνοχή και να αποφύγει περιττές διπλοεγγραφές.

Για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Φορολογία Καπνικών Προϊόντων, η Προεδρία έχει θέσει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. «Η εκσυγχρονισμός του καθεστώτος φορολογίας καπνικών προϊόντων της ΕΕ είναι σημαντικός για να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τους στόχους δημόσιας υγείας και τις αρχές της εσωτερικής αγοράς», ανέφερε.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προσαρμογής Συνοριακού Άνθρακα (CBAM), η Κυπριακή Προεδρία δίνει προτεραιότητα σε στοχευμένες τροποποιήσεις για την αποφυγή παρακάμψεως, την απλοποίηση των διαδικασιών και την εφαρμογή διορθώσεων μετά την πιλοτική φάση. «Αυτή η πρόταση είναι απαραίτητη για την αποφυγή διαρροής άνθρακα, υποστηρίζοντας παράλληλα τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050», είπε.

«Η Κυπριακή Προεδρία δεσμεύεται να παίξει πλήρως το ρόλο της στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και βιώσιμης, συμπεριληπτικής ανάπτυξης της Ευρώπης. Αναμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια του διαλόγου και της στενής συνεργασίας μας καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάντσεθ κατά Τραμπ: «Δεν παίζουμε ρωσική ρουλέτα με τις ζωές εκατομμυρίων» – Απάντηση στις αμερικανικές απειλές

Avatar photo

Published

on

Η Ισπανία δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να στηρίξει τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας, απαντώντας ουσιαστικά στις απειλές Τραμπ για διακοπή εμπορικών σχέσεων με τη Μαδρίτη.

«Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε μια θέση που αντιβαίνει στις αξίες και τις αρχές μας από φόβο για αντίποινα άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό.

Ο Σάντσεθ επέμεινε στην αντίθεσή του στην επίθεση στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση δημιουργεί τον κίνδυνο «ρώσικης ρουλέτας» με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. «Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν οι μεγάλες καταστροφές της ανθρωπότητας … Δεν μπορείς να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με την τύχη εκατομμύριων», επισήμανε.

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ εχθές, Τρίτη, για διακοπή εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου συνδέεται με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μαδρίτη τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει οι στρατιωτικές της βάσεις (οι οποίες από κοινού χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, αλλά υπό την κυριαρχία της Ισπανίας) να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Ιράν.

«Θα διακόψουμε το εμπόριο κάθε είδους με την Ισπανία», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. «Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με την Ισπανία».

Ο Σάντσεθ υποστήριξε ότι η θέση της Μαδρίτης απέναντι στη σύγκρουση με το Ιράν είναι συνεπής με τη στάση που είχε υιοθετήσει η χώρα και σε άλλες διεθνείς κρίσεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή ο πόλεμος στη Γάζα.

«Λέμε όχι στην κατάρρευση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε. «Λέμε όχι στην αντίληψη ότι ο κόσμος μπορεί να λύσει τα προβλήματά του μόνο μέσω συγκρούσεων και βομβαρδισμών. Λέμε όχι στην επανάληψη των λαθών του παρελθόντος… Λέμε όχι στον πόλεμο», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ συνέκρινε επίσης την αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν με την εισβολή στο Ιράκ το 2003 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα μόνο δυστυχία και αυξημένη διεθνή αστάθεια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι ακριβείς συνέπειες από «την πτώση του τρομερού καθεστώτος των αγιατολάχ στο Ιράν», ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα οδηγήσει σε έναν δικαιότερο διεθνή κόσμο ούτε θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών.

«Αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι περισσότερη οικονομική αβεβαιότητα, αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό στην Ισπανία είμαστε αντίθετοι σε αυτή την καταστροφή, γιατί κατανοούμε ότι οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων, να δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι να τα επιδεινώνουν».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση Guardian: Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στο Ιράν – Από ελεγχόμενη διαδοχή έως εμφύλια σύγκρουση και το χάος

Avatar photo

Published

on

Η στρατιωτική επίθεση των Ηνωμένες Πολιτείες και του Ισραήλ κατά του Ιράν εγκαινιάζει μια νέα, ιδιαίτερα αβέβαιη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το πλήγμα στόχευσε κομβικούς πυλώνες ισχύος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα, καθώς και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο βαθιών πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν έχει ενταθεί, με την αμερικανική πλευρά να παρουσιάζει τις εξελίξεις ως μια πιθανή ευκαιρία για τον ιρανικό λαό να αμφισβητήσει την εξουσία της θεοκρατικής ηγεσίας που κυβερνά τη χώρα εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Τα 4 σενάρια για το μέλλον του Ιράν

Τα σενάρια αυτά δεν κατατάσσονται με βάση την πιθανότητα να συμβούν, αλλά με βάση το επίπεδο σταθερότητας που θα μπορούσαν να επιφέρουν.

1. Μια γρήγορη πολιτική μετάβαση

Το πρώτο σενάριο θεωρείται το πιο επιθυμητό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης θα εγκατέλειπαν την αντίσταση, ενώ οι διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες θα συμφωνούσαν στη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να σχηματιστεί υπό την ηγεσία του εξόριστου πρώην πρίγκιπα Ρεζά Παχλαβί, γιου του τελευταίου σάχη του Ιράν. Στο πλαίσιο της μετάβασης θα προετοιμάζονταν εκλογές, ενώ το νέο καθεστώς θα παρέδιδε στις ΗΠΑ το εναπομείναν πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των φυγοκεντρικών μηχανών και των αποθεμάτων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου.

Παράλληλα θα εγκατέλειπε τα προγράμματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και θα άνοιγε την ενεργειακή αγορά του Ιράν σε αμερικανικές εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο «ειρηνικό» σενάριο, οι αναλυτές το θεωρούν το λιγότερο πιθανό, καθώς η ιστορία δείχνει ότι η κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων σπάνια οδηγεί άμεσα σε δημοκρατική μετάβαση.

2. Το «μοντέλο Μαδούρο»

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι το καθεστώς θα παραμείνει στην εξουσία, αλλά με αλλαγή ηγεσίας και σημαντικές παραχωρήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στη Βενεζουέλα. Ένας νέος ηγέτης, ενδεχομένως πιο μετριοπαθής, θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα ηγεσία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το Ιράν θα μπορούσε να συμφωνήσει στην εγκατάλειψη του πυρηνικού του προγράμματος και στην επιβολή αυστηρών περιορισμών στους πυραύλους του, ενώ θα παραχωρούσε σημαντικές ενεργειακές συμβάσεις σε αμερικανικές εταιρείες.

Σε αντάλλαγμα, το καθεστώς θα διατηρούσε την εξουσία του στο εσωτερικό της χώρας και θα συνέχιζε να ελέγχει την πολιτική κατάσταση.

3. Το καθεστώς αντέχει τις πιέσεις

Σύμφωνα με ένα τρίτο σενάριο, το υπάρχον καθεστώς θα μπορούσε να αντέξει τη στρατιωτική πίεση και να διατηρηθεί στην εξουσία. Οι επιζώντες της ηγεσίας θα συνέχιζαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ένας νέος σκληροπυρηνικός θρησκευτικός ηγέτης θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία.

Στο πιο δυσμενές ενδεχόμενο αυτού του σεναρίου, το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα μπορούσε να μεταφερθεί ακόμη βαθύτερα σε υπόγειες εγκαταστάσεις και να επιταχυνθεί η προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων ως μέσο αποτροπής.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, το Ιράν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα απομονωμένο και στρατιωτικοποιημένο κράτος.

4. Εμφύλιος πόλεμος και γενικευμένο χάος

Το τέταρτο και πιο επικίνδυνο σενάριο αφορά την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Παρατεταμένοι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σοβαρά το καθεστώς, οδηγώντας σε αποσκιρτήσεις μέσα στις δυνάμεις ασφαλείας και σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Παράλληλα, εθνοτικές και αποσχιστικές ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το κενό εξουσίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται μειονότητες όπως οι Κούρδοι και οι Μπαλούτσι. Η αστάθεια θα μπορούσε να επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα διεκδικούσαν την εξουσία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ακόμη και τα αποθέματα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο σύγκρουσης μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων.

protothema.gr

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» σπεύδει στη Μεσόγειο

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε σημερινό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ να πλεύσει προς την Μεσόγειο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα από το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, καθώς και από τις εντάσεις στο κανάλι του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την οικοδόμηση μιας συμμαχίας που θα έχει τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει τις θαλάσσιες μεταφορές που είναι σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία.

Εκ παραλλήλου δήλωσε ότι θα παρασχεθούν πρόσθετα μέσα αεράμυνας στην Κύπρο και ότι θα κατευθυνθεί εκεί η γαλλική φρεγάτα Λαγκεντόκ, η οποία αναμένεται να φθάσει σε λίγες ώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι μία σύμμαχος χώρα με την οποία η Γαλλία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες και ότι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης με την Ελλάδα, θα εργαστεί για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος δικαιολόγησε, ως ένα βαθμό, την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν εκφράζοντας ταυτόχρονα την λύπη του για το γεγονός ότι οι στρατιωτικές ενέργειες έγιναν «εκτός διεθνούς Δικαίου». Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν την ταχύτερη δυνατή παύση των στρατιωτικών χτυπημάτων, σημειώνοντας πως η επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι ο λαός του Ιράν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του, τονίζοντας ωστόσο ότι την βασική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση την φέρει το καθεστώς του Ιράν το οποίο ανέπτυξε ένα επικίνδυνο πυρηνικό πρόγραμμα και χρηματοδότησε την τρομοκρατία στις γειτονικές χώρες. Επισήμανε επίσης ότι τον Ιανουάριο, το καθεστώς του Ιράν έδωσε για ακόμα μια φορά εντολή για βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Λίβανο, ο Μακρόν είπε ότι η Χεζμπολάχ έκανε το μεγάλο λάθος να χτυπήσει το Ισραήλ και να θέσει τους Λιβανέζους σε κίνδυνο, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου και να σεβαστεί την εδαφική του ακεραιότητα, διότι αλλιώς θα πρόκειται για επικίνδυνη κλιμάκωση και ένα στρατηγικό λάθος. Ο πρόεδρος Μακρόν είπε επίσης ότι η Γαλλία θα πράξει τα δέοντα για τον επαναπατρισμό των πολιτών της που βρίσκονται στην Μέση Ανατολή, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου 400.000 και κατέληξε λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα «μεγάλη αστάθεια», αλλά η Γαλλία «παραμένει μία δύναμη που προστατεύει τους πολίτες της, μία δύναμη αξιοπιστίας, ειρήνης και αποφασιστικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia