Του Πέτρου Ζαρούνα**

Το παγκόσμια γνωστό και σημαντικό International Crisis Group (ICG) στη πρόσφατη έκθεση του για τη Κύπρο κάνει ανάμεσα στ άλλα τη διαπίστωση ότι οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι μικρές και οι πιθανότητες επανένωσης της χώρας ελάχιστες.  Το ICG για όσους δεν το γνωρίζουν είναι μία αξιόλογη δεξαμενή σκέψης (think tank) με έδρα τις Βρυξέλλες που εργοδοτεί περί τα 150 άτομα. Ασχολείται με συγκρούσεις και διαφορές σε ολόκληρο τον κόσμο και εκδίδει τακτικά εκθέσεις για τη κάθε μία από αυτές. Οι εκθέσεις του περιέχουν τόσο την ανάλυση των γεγονότων όσο και προτάσεις πολιτικής προς τους εμπλεκόμενους ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους. Το Κυπριακό ήταν αντικείμενο κάποιων από τις παλαιότερες του εκθέσεις τη περίοδο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Μετά από μακρά σιωπή στις 17 Απριλίου παρουσίασε μία νέα έκθεση του. Σε αυτή κάνει μία ισορροπημένη ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό. Στη συνέχεια εξηγεί τις ευθύνες των πλευρών για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Ακολούθως επισημαίνει τις 7 τάσεις που υπάρχουν σήμερα και που τείνουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε νέες εντάσεις αν όχι και σε αναζωπύρωση της σύγκρουσης. Σε αυτές περιλαμβάνει τη στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, τον εναγκαλισμό των κατεχομένων από τη Τουρκία, την εμμονή των Τ/κ σε χωριστή κυριαρχία, τις αντιπαραθέσεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες κλπ Τελική κατάληξη της έκθεσης αυτής είναι η πρόταση του για επανασυζήτηση των ιδεών για ΜΟΕ ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο και τα ταξίδια. Όμως όπως η ίδια η έκθεση επισημαίνει στόχος των ΜΟΕ που προτείνει δεν είναι η διευκόλυνση μίας συνολικής λύσης όπως ήταν στο παρελθόν αλλά η αποφυγή νέων εντάσεων. Εξ ου και ο νέος όρος ΜΑΕ που χρησιμοποίησα στην επικεφαλίδα. Η έκθεση αυτή φαίνεται να συνδέεται και με το πρόσφατο ταξίδι της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Ντι Κάρλο και τη συζήτηση στο παρασκήνιο για νέα ΜΟΕ με έμφαση στο άνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων. Η σημερινή δήλωση (24/4) του διαπραγματευτή της Ε/κ πλευράς κ. Μενελάου επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι η έκθεση του ICG, με έδρα τις Βρυξέλλες όπως και η ΕΕ, δεν κάνει καμία αναφορά στη πρόταση του προέδρου Χριστοδουλίδη για αναβαθμισμένη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση και στην επιτυχή κατάληξη της. Τέλος αξίζει κάποιος να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά τις διάφορες σχολές σκέψης ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους και τους εποίκους σε ότι αφορά τη νέα επίσημη θέση τους για λύση δύο κρατών.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτό θέλω να σημειώσω ότι το κυπριακό πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, πανεπιστήμια, ΜΜΕ κλπ) τηρεί σιγή ιχθύος λες και η έκθεση αυτή αφορά το μακρινό Σουδάν. Ακόμα και στα ΜΚΔ οι συζητήσεις τείνουν να επικεντρώνονται σε ιστορικά γεγονότα παρά σε προβληματισμό γύρω από νέες προτάσεις Κυπρίων ή ξένων για το μέλλον της χώρας μας. Προσωπικά δηλώνω ότι θα συνεχίσω να παρουσιάζω και να αναλύω αυτού του είδους τις προτάσεις όπως  επίσης να παράγω και τις δικές μου ως μία συνεισφορά στο μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μου.

 

* Ο όρος αυτός είναι εφεύρημα του κ. Χάρη Θεραπή διευθυντή της εταιρείας UnitrustMedia στα πλαίσια σχετικής συζήτησης στο Vouli.tv

* * Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος

Vouli TV