Γεύμα εργασίας θα έχουν οι Πρόεδροι Κύπρου και Γαλλίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, όπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την ερχόμενη βδομάδα πριν τη μετάβασή του στο Λονδίνο για την επίσημη τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ’, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου. Στο γεύμα εργασίας θα συζητηθούν το Κυπριακό, θέματα της διεθνούς και της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία είπε πως αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία. Πρόσθεσε πως η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι αποτελεί συνέχεια της σύντομης συζήτησης που είχαν οι δυο Προέδροι στο περιθώριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανέφερε πως οι δυο Προέδροι θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες που αφορούν τις ιδέες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για σπάσιμο του αδιεξόδου, ώστε να καταστεί δυνατή η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σημείωσε, ακόμη, πως οι δυο Προέδροι θα μιλήσουν για καίρια θέματα της διεθνούς ατζέντας και της ατζέντας της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα έχουν την ευκαιρία, είπε, να ανασκοπήσουν την άριστη διμερή εταιρική σχέση Γαλλίας – Κύπρου, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την αμυντική συνεργασία και την εκπαίδευση.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έλενα Θεραπή