Βουλευτικές Εκλογές 2026

Οδυσσέας Μιχαηλίδης για Φειδία: Το κατεστημένο αντιδρά σε κάθε καινοτομία

Published

on

Ο επικεφαλής του κινήματος «Άλμα», Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ειδικότερα του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ως κύριο υπεύθυνο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο Μιχαηλίδης υπενθύμισε τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με πρωτεργάτη τον Χάρη Γεωργιάδη, οδήγησε τον Συνεργατισμό στην καταστροφή». Εξέφρασε αγανάκτηση για το γεγονός ότι, όπως είπε, «ο άνθρωπος που φέρει την κύρια ευθύνη συνεχίζει να μιλά δημόσια για το Συνεργατισμό, λες και είναι περήφανος για όσα έκανε».

Αναφορικά με το οικονομικό βάρος της κατάρρευσης, ο Μιχαηλίδης υπολόγισε ότι οι Κύπριοι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με ζημιά ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπενθύμισε ότι «το κράτος επένδυσε 1,7 δισεκατομμύρια το 2013 και το 2015 για να διασώσει τον Συνεργατισμό, και επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια το 2018 για τη διασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών». Από αυτά, όπως ανέφερε, «έχουν επιστραφεί μόνο τα μισά», αφήνοντας, κατά τον ίδιο, «μια “τρύπα” ύψους τριών δισεκατομμυρίων».

Ο επικεφαλής του «Άλματος» επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα σήμερα λειτουργεί υπό καθεστώς ολιγοπωλίου, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» τη δημιουργία μιας νέας, υγιούς συνεργατικής τράπεζας, η οποία θα λειτουργεί υπό αυστηρή εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, «ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στο νέο κόμμα που σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Φειδίας, ο Μιχαηλίδης δήλωσε ότι «κάθε νέα επιλογή για τους πολίτες είναι θετική». Πρόσθεσε ότι «τα συστημικά κόμματα μόλις δουν κάτι καινούργιο, καταλαμβάνονται από πανικό. Πρόκειται για μια νέα πρόταση που θα τεθεί ενώπιον των πολιτών, οι οποίοι θα την αξιολογήσουν. Όποιον εκφράζει ο Φειδίας, ας τον ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία». Παράλληλα, εξήγησε πως «η άμεση Δημοκρατία, όπως την είχαμε μάθει στην αγορά των Αθηναίων, δεν είναι αυτό που περιγράφει ο Φειδίας». Αναφέρθηκε και στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει το «Άλμα» για κινητά, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να δίνουν άμεσα feedback, τονίζοντας ότι η ιδέα αυτή προηγήθηκε της αντίστοιχης του Φειδία.

Συμπλήρωσε ότι οι πολίτες θέλουν εκπροσώπηση στη Βουλή και πως «η άμεση Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν καταργεί τη φωνή του βουλευτή, μετατρέποντάς τον σε ρομπότ».

Απαντώντας στις επικρίσεις πως το «Άλμα» στερείται ιδεολογίας, ο Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «κόμμα του μεταρρυθμιστικού κέντρου», το οποίο αντλεί τις ιδέες του «από τον κλασικό φιλελευθερισμό, τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία». Υπενθύμισε ότι το κόμμα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Renew Europe, υπογραμμίζοντας ότι «στο επίκεντρο της ιδεολογίας μας βρίσκεται ο άνθρωπος και η υγιής επιχειρηματικότητα, όχι η εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «η Κύπρος πρέπει να μείνει έξω από κάθε τουρκική επιρροή» και πως «ένα κανονικό κράτος δεν μπορεί να εξαρτάται πολιτικά ή στρατιωτικά από τρίτες χώρες». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα κατεχόμενα μετά την εκλογή του Τουφάν Ερχουρμάν, σημείωσε ότι «ενώ με την επανεκλογή Τατάρ θα σφραγιζόταν η διχοτόμηση, τώρα διαφαίνεται μια μικρή χαραμάδα ελπίδας», προσθέτοντας όμως ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας και αν θα παραμείνει στη ρητορική των δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα, ο Μιχαηλίδης υποβάθμισε τη σημασία των πρόσφατων αποχωρήσεων, εξηγώντας ότι «δεν επρόκειτο για στελέχη ή μέλη του κινήματος, αλλά για πρόσωπα που συμμετείχαν απλώς στο αρχικό κάλεσμα συμπόρευσης». Εξήρε παράλληλα τον ρόλο του καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετική προσωπικότητα και δεύτερο στην ιεραρχία του κινήματος», προσθέτοντας ότι «είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στις τάξεις μας».

Τέλος, αναφορικά με τη φορολογία και τις συντάξεις, ο επικεφαλής του «Άλματος» τάχθηκε υπέρ του υπολογισμού των φόρων βάσει οικογενειακού εισοδήματος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου «εξαιρετική» και επισημαίνοντας πως «είναι λάθος να απορρίπτουμε καλές ιδέες μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από πολιτικούς αντιπάλους». Παράλληλα, υποστήριξε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 24.500 ευρώ, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τους χαμηλόμισθους και τους εργαζόμενους με πολλαπλές απασχολήσεις.

Viral

Exit mobile version