Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αστερίσκοι πίσω από το ιστορικό μήνυμα Οτσαλάν

Published

on

Ηταν Φεβρουάριος του 1999, όταν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν απήχθη από την ελληνική πρεσβευτική κατοικία στην Κένυα και οδηγήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της νήσου Ιμραλί στην Προποντίδα, με το «φιάσκο» της σύλληψής του να προκαλεί τότε πολιτική κρίση στην Ελλάδα (τις αποπομπές τριών υπουργών) και πανηγυρισμούς στην Τουρκία του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ακριβώς 26 χρόνια μετά, από τις ίδιες φυλακές όπου εξακολουθεί να κρατείται, ο Οτσαλάν απηύθυνε σήμερα μια ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, έκκληση.

Ο 75χρονος πια «Απο», όπως τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του, κάλεσε σήμερα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την οργάνωση που ο ίδιος είχε ιδρύσει τον Νοέμβριο του 1978 στο Ντιγιάρμπακιρ, να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί.

Το μήνυμά του ανακοινώθηκε διά «αντιπροσώπων» στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, από στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), που είχαν νωρίτερα σήμερα συνάντηση με εκείνον στο Ιμραλί.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται, ουσιαστικά, να επιστεγάσει μια κούρσα πέντε μηνών στη διάρκεια της οποίας οι εξελίξεις στην Τουρκία ήταν πολλές και ραγδαίες.

Αρχής γενομένης από τον περασμένο Οκτώβριο, η τουρκική κυβερνώσα ισλαμοεθνικιστική Λαϊκή Συμμαχία (AKP-MHP) παρουσιάστηκε να τείνει χείρα (επανα)προσέγγισης προς τους Κούρδους, με ειδικό απεσταλμένο τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και, προφανώς, τις ευλογίες του ίδιου του Ερντογάν (AKP).

Τι κι αν άλλοτε ζητούσε τη θανατική καταδίκη του ιδίου του Οτσαλάν και την απαγόρευση των φιλοκουρδικών κομμάτων; Ο υπερεθνικιστής Μπαχτσελί παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες να αλλάζει γραμμή στο Κουρδικό. Είπε, για παράδειγμα, ότι βουλευτές του φιλοκουρδικού DEM θα μπορούσαν να συναντηθούν με τον Οτσαλάν στις φυλακές του Ιμραλί, πράγμα που ήδη έγινε. Ο φυλακισμένος Κούρδος δέχθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2024 στο Ιμραλί την πρώτη επίσκεψη, έπειτα από ένα διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών πλήρους αποκλεισμού, και έκτοτε θα ακολουθούσαν κι άλλες. Ο Μπαχτσελί είπε όμως τον περασμένο Οκτώβριο και κάτι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον: ότι ο Οτσαλάν θα μπορούσε ακόμη και να αποφυλακιστεί εάν κηρύξει «το τέλος της τρομοκρατίας» και ζητήσει «τη διάλυση του PKK».

Πέντε μήνες μετά, εκείνη η έκκληση, την οποία είχε ζητήσει/προαναγγείλει ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι πια γεγονός.

«Απευθύνω έκκληση για κατάθεση των όπλων και αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη για αυτό το κάλεσμα. Ολες οι ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και το PKK να αυτοδιαλυθεί». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Οτσαλάν, ένα μήνυμα το οποίο θα μπορούσε όμως παράλληλα και να ξενίσει, καθώς παρουσιάζεται να βλέπει προοπτικές δημοκρατικής προόδου σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική αντιπολίτευση (CHP, DEM) καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα καθαιρέσεων εκλεγμένων αξιωματούχων, αποπομπών και διώξεων.

Πού στοχεύει η πλευρά Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, δεν μπορεί πια παρά να επιχαίρει βλέποντας τους χειρισμούς του να αποδίδουν καρπούς, καθώς αυτό το άνοιγμα προς τους Κούρδους, εάν επιτύχει, θα μπορούσε να τον ωφελήσει ποικιλοτρόπως, εντός αλλά και εκτός των τουρκικών συνόρων.

Ο 71χρονος Ερντογάν κυνηγά πια μια νέα θητεία στην τουρκική προεδρία με ορίζοντα τις εκλογές του 2028, ή μάλλον μια νέα δυνατότητα προεδρικής υποψηφιότητας. Για να μπορέσει όμως να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία, θα πρέπει να έχει εν τω μεταξύ αναθεωρήσει το τουρκικό Σύνταγμα και η ψήφος των Κούρδων, που είναι συνολικά δεκάδες εκατομμύρια σήμερα στην Τουρκία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη σε αυτήν του την προσπάθεια.

Είναι ενδεικτικά όσα γράφαμε στην «Κ» στις 22 Ιανουαρίου για τον Ερντογάν που «χρειάζεται τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων Κούρδων, συντηρητικών και μη, προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα μέσα από ένα νέο δημοψήφισμα, όπως ήταν εκείνο του 2017» και που, σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζεται πια διατεθειμένος να προσφέρει στους Κούρδους, ως αντάλλαγμα για την πολιτική τους στήριξη ή ανοχή, την –υπό προϋποθέσεις– απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Αλλά και εκτός των τουρκικών συνόρων, εάν καταφέρει να εξασφαλίσει τη διάλυση του PKK, ο Ερντογάν θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το τουρκικό αποτύπωμα ισχύος σε Συρία και Ιράκ. Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται, άλλωστε, να έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό πάρει με το μέρος τους Μπαρζανί και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) στο ημιαυτόνομο Βόρειο Ιράκ, ενώ έχει παράλληλα ενισχύσει σημαντικά τη επιρροή του και στη Συρία, προσεγγίζοντας την ηγεσία του Αχμεντ αλ Σάρα έπειτα από την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Δρόμος σπαρμένος με αγκάθια

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο της ενίσχυσης των τουρκικών θέσεων, υπάρχουν ακόμη αγκάθια που παραμένουν για την Αγκυρα και ένα από αυτά τα αγκάθια είναι το PKK. Πέρα από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, η τουρκική ηγεσία βλέπει εχθρούς στο κόμμα της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUK) του Μπαφέλ Ταλαμπανί στο Βόρειο Ιράκ και, προφανώς, στις υπό κουρδική διοίκηση –και υπό αμερικανική στήριξη– Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της βόρειας Συρίας που συνδέονται με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG/YPJ και το συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD).

Η τουρκική ηγεσία επιλέγει, εδώ και χρόνια, να αποκηρύσσει πολλές από τις προαναφερθείσες ομάδες ως «παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK». Πόσο ανταποκρίνεται όμως αυτή η κατηγορία στην πραγματικότητα; Ισχύουν, άραγε, πρακτικά όσα καταγγέλλει η τουρκική ηγεσία όταν μιλάει για «παρακλάδια του PKK» ή μήπως όχι; Από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πρόκειται να κριθούν πολλά το προσεχές διάστημα.

Εάν το δίκτυο του PKK είναι όντως ευρύ και ισχυρό, και τώρα αυτοδιαλυθεί όπως του ζήτησε ο Οτσαλάν, τότε η τουρκική ηγεσία θα έχει όντως σημειώσει μια σημαντικότατη νίκη έπειτα από τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων (1984-2025). Εάν όμως από την άλλη πλευρά, το PKK δεν είναι πια τόσο ισχυρό όπως άλλοτε και δεν έχει πια σημαντική επιρροή σε άλλες ένοπλες ομάδες, τότε ο αφοπλισμός του δεν θα έχει την ίδια αξία. Κι όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι η νυν ηγεσία του PKK θα αποδεχθεί την έκκληση Οτσαλάν και θα καταθέσει τα όπλα, πράγμα δύσκολο, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα δρομολογηθεί διαδικασία αμνηστίας από τις τουρκικές Αρχές για όσους ήταν μέλη του PKK.

Ακόμη και αν ξεκινήσει δε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα ευοδωθεί. Η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο (2013-2015), η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε εν μέσω συγκρούσεων.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) παρουσιάστηκε σήμερα να δηλώνει ότι θα μπορούσαν όντως να κατατεθούν τα όπλα, αφού όμως εξαλειφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάληψή τους. Αναλυτές όπως ο Τσαρλς Λίστερ εκτιμούν ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποστρατιωτικοποιηθούν ομάδες όπως είναι για παράδειγμα εκείνες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Με άλλα λόγια, παρά τη σημερινή «ιστορική» έκκληση Οτσαλάν, το τοπίο είναι σπαρμένο με αγκάθια και οι εστίες καχυποψίας παραμένουν.

Οσα είχαν συμβεί στο παρελθόν δε, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τις αβάσιμες φήμες»

Avatar photo

Published

on

Μήνυμα μέσω του «Χ» έστειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος ουσιαστικά στις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν με βάση όσα δήλωσε ο πρώην στενός συνεργάτης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Ανδρέας Χασαπόπουλος.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως πρόκειται για «ατεκμηρίωτες και αβάσιμες κουβέντες, που προφανώς κατηγορηματικά διαψεύδω και δεν θα μας αποπροσανατολίσουν».

Αυτούσια η ανάρτησή του:
«Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο τόπος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε έναν δυναμικό και στιβαρό Δημοκρατικό Συναγερμό.

Μακριά από περισπασμούς, θα κρατήσουμε πρωτοπόρο το κόμμα μας – και εγώ προσωπικά θα συνεχίσω, όπως πάντα, να αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ατεκμηρίωτες και αβάσιμες κουβέντες, που προφανώς κατηγορηματικά διαψεύδω, δεν θα μας αποπροσανατολίσουν.»

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλωση ενόψει βουλευτικών: Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ σε σκληρή σύγκρουση

Avatar photo

Published

on

Απάντηση στην κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έδωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Στα πλαίσια της επαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, με στόχο τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου στην πρωτεύουσα, ο Στέφανος Στεφάνου άσκησε έντονη κριτική στη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως «το ΑΚΕΛ αποτελεί τη σταθερή δύναμη αντιπολίτευσης. Τα υπόλοιπα κόμματα είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουν ή δείχνουν ανοχή στις πολιτικές και τις συμπεριφορές της. Μόνο το ΑΚΕΛ στέκεται με συνέπεια απέναντι στην κυβέρνηση».

Ο Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ως:

  • Μια κυβέρνηση που καθημερινά αποδεικνύει πόσο ανίκανη είναι να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα και τις προκλήσεις.

  • Μια κυβέρνηση σε διάσταση με την κοινωνία.

  • Μια κυβέρνηση που φροντίζει για συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και υποστηρικτές, αλλά όχι για τους απλούς πολίτες.

  • Μια κυβέρνηση που έχει υποβιβάσει τη διακυβέρνηση σε επικοινωνιακές τακτικές και ενίοτε στηρίζεται στην πρόνοια της… Αγίας Ελένης για την επίλυση των προβλημάτων.

  • Μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και φοβάται τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όπως ο διάβολος το λιβάνι. «Δείτε, για παράδειγμα, το Ταμείο της συζύγου του Προέδρου. Πλήρης συσκότιση. Ποιος φοβάται τη διαφάνεια και τον έλεγχο; Αυτός που έχει κάτι να κρύψει!»

«Απέναντι στην ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι κρίσιμη η ύπαρξη ισχυρής, αποτελεσματικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Στις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΕΛ, η δύναμη της αντιπολίτευσης, πρέπει να βγει ακόμα πιο ισχυρό. Αυτός είναι ο εκλογικός μας στόχος και θα τον υλοποιήσουμε», κατέληξε.

Η απάντηση Λετυμπιώτη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο Στέφανος Στεφάνου, «σε μια προεκλογική του ομιλία για τις Βουλευτικές Εκλογές, απέδειξε ακόμη και στον πιο δύσπιστο παρατηρητή την εμμονή, την εμπάθεια και τον εθισμό στον ανεδαφικό μηδενισμό της Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι «η πορεία μας αποτυπώνεται σε ανάπτυξη, αναβαθμίσεις, διεθνείς αξιολογήσεις, στοχευμένες πολιτικές και σε μια σταθερή ανοδική πορεία της χώρας μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Η δική τους διαδρομή έχει καταγραφεί στην ιστορία ως μοναδική περίπτωση κυβέρνησης που συνδύασε λουκέτα, ανεργία και δημοσιονομική κατάρρευση».

Αυτούσια η ανάρτηση

«Όσο στο ΑΚΕΛ ξοδεύουν τον χρόνο τους πολεμώντας την Κυβέρνηση με συνθήματα, εμείς εργαζόμαστε για να οικοδομούμε μια χώρα που αλλάζει και δεν επιστρέφει πίσω!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε προεκλογική ομιλία για τις Βουλευτικές Εκλογές, απέδειξε την εμμονή, την εμπάθεια και τον εθισμό στον ανεδαφικό μηδενισμό της Κυβέρνησης.

Αν υπάρχει ένα σημείο συμφωνίας με τον κύριο Στεφάνου, είναι η δημόσια παραδοχή ότι μας χωρίζει άβυσσος – και έχει απόλυτο δίκιο.

Εμείς είμαστε περήφανοι για αυτή τη διαφορά, γιατί αφορά αποτελέσματα και κουλτούρα διακυβέρνησης. Η πορεία μας αποτυπώνεται σε ανάπτυξη, αναβαθμίσεις, διεθνείς αξιολογήσεις, στοχευμένες πολιτικές και σταθερή ανοδική πορεία μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Η διαδρομή τους έχει μείνει στην ιστορία ως μοναδική περίπτωση κυβέρνησης με λουκέτα, ανεργία και δημοσιονομική κατάρρευση.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,2%, από τους υψηλότερους στην ΕΕ, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, ιδιαίτερα για τους νέους. Όταν το ΑΚΕΛ παρέδωσε την εξουσία, η ανεργία εκτοξευόταν στο 16% και ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης έφτανε στο -6,6%. Αυτός ήταν ο τραγικός απολογισμός τους.

Το δημόσιο χρέος, μέσω υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, υποχώρησε κάτω από το 60% του ΑΕΠ, από το 107,5% που παρέδωσε η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, οδηγώντας τη χώρα σε μνημόνια. Αυτό επέτρεψε στοχευμένη κοινωνική πολιτική με έμφαση στη μεσαία τάξη.

Σχετικά με την ΑΤΑ, η διαφορά είναι εμφανής: το ΑΚΕΛ την είχε αφήσει να διαλυθεί, εμείς την επαναφέρουμε πλήρως και με διεύρυνση δικαιούχων. Για εμάς, η στήριξη της εργασίας δεν είναι ρητορικό πυροτέχνημα, αλλά πράξη με κοινωνικό αντίκτυπο. Η Κύπρος αλλάζει χάρη σε πολιτική με στόχο, προσανατολισμό και σχέδιο υλοποίησης.

Στην εξωτερική πολιτική, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο ακούγεται, αλλά συμμετέχει και συνδιαμορφώνει. Δημιουργούμε νέες στρατηγικές συνεργασίες, ενισχύουμε περιφερειακή παρουσία, χτίζουμε σχέσεις αξιοπιστίας από την Ευρώπη έως τον Κόλπο και την Ινδία και πρωτοστατούμε σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.

Το ΑΚΕΛ επιμένει στην εμμονική νοσταλγία του παρελθόντος. Η δική μας επιλογή είναι σαφής και σύγχρονη, με διεύρυνση στρατηγικών δεσμών και θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, καθώς και σημαντικές, ιστορικές επισκέψεις. Η σχολή σκέψης τους εξακολουθεί να ανατρέχει σε αποτυχημένες πολιτικές που έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

Στο μεταναστευτικό, τα αποτελέσματα είναι ορατά, με μείωση αφίξεων κατά 89% σε σχέση με το 2022. Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να προωθεί θεωρητικές λύσεις χωρίς κόστος ή ευθύνη, σαν να πρόκειται για αφισοκόλληση.

Και επειδή σκεφτόμαστε το μέλλον, όχι το παρελθόν, μπροστά μας βρίσκεται η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που δίνει στην Κύπρο θεσμικό και πολιτικό χώρο να αναδείξει οράματα, προτεραιότητες, αρχές και ανησυχίες, σε μια συγκυρία όπου το Κυπριακό επανέρχεται ψηλά στις διεθνείς προτεραιότητες, αποτέλεσμα και δικών μας ενεργειών.

Η κυβέρνηση επενδύει στη σοβαρότητα, τη διεθνή αξιοπιστία, την κοινωνική υπευθυνότητα και το μέλλον.

Η Κύπρος αλλάζει, προχωρά μπροστά και κανείς δεν θα μας σύρει πίσω στο σκοτάδι μιας άλλης εποχής. Το ΑΚΕΛ μπορεί να συνεχίσει να επενδύει στη νοσταλγία, την άρνηση και τις πολιτικές που η κοινωνία πλήρωσε και δεν θέλει να ξαναζήσει.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δέσμιοι μίσους και βίας»: Η αντίδραση του Έρχιουρμαν στο κάψιμο σημαίας του ψευδοκράτους

Avatar photo

Published

on

Δέσμιοι του μίσους, της δυσαρέσκειας και των πρωτόγονων βίαιων παρορμήσεων χαρακτηρίζει όσους προβαίνουν σε καύση σημαιών από οποιαδήποτε πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Ο ίδιος καταδίκασε το κάψιμο της σημαίας του ψευδοκράτους, επισημαίνοντας όμως ότι σημαντικότερο είναι να αμφισβητηθεί η νοοτροπία που γεννά και τροφοδοτεί τέτοιο μίσος και δυσαρέσκεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ενώ η καύση μιας σημαίας μπορεί να στοχεύει στην προσβολή ή την ταπείνωση της καμένης σημαίας και των κατόχων της, συχνά δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό «παρά να δείξει ότι όσοι διαπράττουν αυτή την πράξη είναι δέσμιοι του μίσους, της δυσαρέσκειας και των πρωτόγονων βίαιων παρορμήσεων. Το ίδιο ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση».

Ο κ. Έρχιουρμαν πρόσθεσε ότι καταδικάζει την ενέργεια με τον πιο έντονο τρόπο. «Πιο σημαντικό, ωστόσο, και από το ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν εμποδίστηκαν, είναι η ανάγκη να αμφισβητηθεί η νοοτροπία που δημιουργεί και τροφοδοτεί αυτό το μίσος και τη δυσαρέσκεια. Αυτά θα βρίσκονται αναμφίβολα στην ατζέντα μας τις επόμενες ημέρες και θα συζητηθούν. Ας μην το αμφιβάλλει κανείς», τόνισε.

Τ/κ εφημερίδες προβάλλουν επίσης γραπτή δήλωση του προέδρου του ΚΕΕ και «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ, σύμφωνα με την οποία το κάψιμο της σημαίας του ψευδοκράτους αποτελεί επίθεση και προσβολή κατά του τουρκοκυπριακού «λαού». Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους που πραγματοποιήθηκαν στην ε/κ πλευρά, κοντά σε οδοφράγματα με ελληνικές σημαίες.

Ο κ. Ουστέλ επισήμανε ότι η άνοδος του «ακροδεξιού, φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ», το οποίο πολιτεύεται με βάση την εχθρότητα προς τους Τούρκους στην Κύπρο και είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, αποτελεί σαφή ένδειξη του εύρους της απειλής και του κινδύνου. Σημείωσε ότι στη Βόρεια Κύπρο δεν υπάρχει αντίστοιχο πολιτικό κόμμα, κάτι που αποδίδει στην ειρηνική και σύγχρονη δημοκρατική κουλτούρα του τουρκοκυπριακού λαού.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι το ε/κ εκπαιδευτικό σύστημα, «το οποίο ελέγχεται από την ορθόδοξη ε/κ εκκλησία», καλλιεργεί εχθρότητα προς τους Τουρκοκύπριους σε όλα τα επίπεδα του επίσημου εκπαιδευτικού πλαισίου.

«Είμαστε δύο γειτονικά κράτη στο νησί της Κύπρου. Αυτά τα δύο κράτη θα αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε βιώσιμη λύση. Ακόμη κι αν δεν επιτύχουμε συμφωνία, θα ζούμε και θα υπάρχουμε στο νησί ως γειτονικά κράτη με καλές σχέσεις. Το πιστεύουμε ειλικρινά και θέλουμε να το πιστέψουν και οι Ελληνοκύπριοι», δήλωσε.

Ο κ. Ουστέλ υπογράμμισε ότι το χέρι που τείνουν δεν είναι για να επιβληθούν, αλλά για ειρήνη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμπεριφορά εκείνων που έστειλαν Ελληνοκύπριους νέους στα σύνορα με ελληνικές σημαίες και έκαψαν τη σημαία της ΤΔΒΚ συνιστά προσβολή και επίθεση κατά του τουρκοκυπριακού λαού.

Η πορεία των Κύπριων φοιτητών

Υπενθυμίζεται ότι Κύπριοι φοιτητές της ΠΕΟΦ συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μητρόπολη στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να καταδικάσουν τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Κατά τη διάρκεια της πορείας φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ η αστυνομία είχε στήσει φράγμα και οι διαδηλωτές έκαψαν τουρκική σημαία σχηματίζοντας με φωτιά το σύνθημα «Δεν ξεχνώ».

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί άλλες δύο πορείες από την Αγία Σοφία, με τους φοιτητές να κρατούν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι Ελληνική», ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο. Παράλληλα, σημειώθηκε κινητοποίηση και από την Καμάρα.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia