ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι φήμες για ανασχηματισμό επανέρχονται
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναζωπυρώθηκαν οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού. Πρόκειται για φήμες που εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορούν, ξεθυμαίνουν και επιστρέφουν εντονότερες, καθώς οι εκτιμήσεις για την πραγματοποίησή του μετατίθενται συνεχώς.
Αρχικά, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανασχηματισμό μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, όπου συμμετείχε στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, η φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό ώθησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δώσει προτεραιότητα στα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να αποφευχθεί η εντύπωση τιμωρίας για Υπουργούς που πιθανόν θα αντικαθιστούνταν, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι.
Οι φήμες επανήλθαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρείτο ότι υπήρχε παράθυρο για προώθηση των διαδικασιών πριν την έναρξη της περιόδου των Προϋπολογισμών. Ωστόσο, εκκρεμούσαν ακόμη συζητήσεις για την πυρκαγιά στη Βουλή, ενώ ο Πρόεδρος απουσίαζε για αρκετές ημέρες λόγω ταξιδιών στον Καναδά για επενδυτικές επαφές και στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και τριμερείς συναντήσεις για το Κυπριακό. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, η συζήτηση αναζωπυρωνόταν περιοδικά, ενώ το τελευταίο διάστημα φούντωσε ξανά, καθώς πλησιάζει η ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και γίνεται σαφές ότι τυχόν αλλαγές θα πρέπει να προηγηθούν.
Η διασύνδεση των τελευταίων ημερών αφορά κυρίως την ΑΤΑ. Η Κυβέρνηση φαίνεται να αισιοδοξεί, μετά και τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τις εργοδοτικές οργανώσεις την Κυριακή το βράδυ, ότι βρισκόμαστε σε τροχιά συμφωνίας για ένα ζήτημα που παραμένει επί μήνες άλυτο και είχε προκαλέσει παναπεργία. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να φανεί εάν αυτή η αισιοδοξία έχει βάση, καθώς παραμένουν κάποια σημεία τριβής που δεν επιτρέπουν ακόμα την οριστική συμφωνία.
Αν κλείσει το ζήτημα της ΑΤΑ, αφαιρείται ένα σημαντικό θέμα που χειρίζονταν δύο Υπουργοί, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο κάδρο του ανασχηματισμού. Πρόκειται για τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, για τον οποίο φημολογείται πιθανή μετακίνηση σε άλλο χαρτοφυλάκιο, και τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, για τον οποίο υπήρχαν ψίθυροι περί πλήρους αποχώρησης, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει κάτι για οποιονδήποτε από τους δύο. Η πολύμηνη φημολογία έχει καταστήσει σαφές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Η ΑΤΑ δεν αποτελεί τη μοναδική εκκρεμότητα για την προώθηση ανασχηματισμού. Αρκετές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναμονή περίπου δύο εβδομάδων, καθώς η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2026 βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενώπιον της Βουλής έχουν παρουσιαστεί αρκετοί Υπουργοί και Υφυπουργοί, αλλά εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση του προϋπολογισμού των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Εξωτερικών και Παιδείας, καθώς και των Υφυπουργείων Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και Εσωτερικών, με ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 17 Νοεμβρίου με την παρουσίαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.
Πολλοί θεωρούν αδόκιμο να αντικατασταθούν Υπουργοί ενόσω εκκρεμούν οι προϋπολογισμοί τους, καθώς ένα νέο πρόσωπο, όσο καλά ενημερωμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να έχει το ίδιο επίπεδο γνώσεων και ικανότητας να απαντήσει ή να επιχειρηματολογήσει στη Βουλή όσο εκείνος που χειρίζεται τα θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό, θεωρείται πιο λογικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια να γίνουν οι αλλαγές. Ο Πρόεδρος, φυσικά, μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό όποτε θέλει, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αντιδράσεις, εάν ανατρέψει προγραμματισμένες παρουσίες Υπουργών στη Βουλή.
Εάν ο ανασχηματισμός γίνει άμεσα, ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να μην γνωρίζει τίποτα είναι ο βουλευτής της συμπολιτευόμενης ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, του οποίου το όνομα «παίζει» για υπουργοποίηση από τις αρχές καλοκαιριού. Σε τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση, αλλά αν του γίνει, θα τη σκεφτεί. Προσέθεσε ότι, αφού οι φήμες κυκλοφορούν, το καλύτερο θα ήταν να πραγματοποιηθεί σύντομα, αλλά εκτιμά πως «κάπου κοντά είμαστε».
Η μη ενημέρωση του Μουσιούττα μπορεί να υποδηλώνει ότι τελικά δεν βρίσκεται στα σχέδια του Προέδρου ή ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο ανασχηματισμό του 2024, η ενημέρωση των νέων προσώπων γινόταν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση και οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ. Η διαφορά φέτος είναι ότι προβλέπονται και εσωτερικές μετακινήσεις προσώπων εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εδώ και μήνες ακουγόταν, χωρίς επιβεβαίωση, η πιθανότητα αντικατάστασης Υπουργών Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Γεωργίας και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ υπήρχαν φήμες για αποχώρηση των Υπουργών Ενέργειας, Οικονομικών και των Υφυπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού. Τα ονόματα των Γιάννη Παναγιώτου, Ειρήνης Πική, Βασίλη Πάλμα, Νικόλα Ιωαννίδη και Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη συζητούνται για πιθανές εσωτερικές μετακινήσεις, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια θα επικυρωθούν.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ως «φαντασιώσεις» τη σύνδεση μεταξύ ανασχηματισμού και ΑΤΑ. «Διαβάζω τις φαντασιώσεις κάποιων, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο», δήλωσε. Παρά ταύτα, δεν διέψευσε την πρόθεση για επικείμενο ανασχηματισμό, επιτρέποντας στις φήμες να συνεχίζουν να κυκλοφορούν, ενώ η πολύμηνη αναμονή ενισχύει την ένταση των σεναρίων.
50 +1 χρόνια μετά
Διπλή ατζέντα Έρχιουρμαν: Από τις συνομιλίες στο Κυπριακό στους διεθνείς οργανισμούς με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Τουφάν Έρχιουρμαν, φαίνεται να κινείται ταυτόχρονα σε μια δεύτερη ατζέντα, επικεντρωμένη στην προώθηση και ενίσχυση της παρουσίας του ψευδοκράτους τόσο στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών όσο και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», ο κατοχικός ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να ανοίξει και χωριστό κανάλι διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Τουφάν Έρχιουρμαν, «υπάρχει και ένας άλλος κόσμος εκτός του τραπεζιού» των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Έρχιουρμαν, μιλώντας σε εκδήλωση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σχετικά με τη δική του παράλληλη ατζέντα. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να προχωρά σε ενέργειες «στα θέματα που χρειάζονται με τις επαφές που θα αναπτύξουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πρόσθεσε ότι: «Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όχι μόνο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα αναπτύξουμε πιο ενεργά τις εργασίες μας με το καθεστώς του παρατηρητή». Ο Τουφάν Έρχιουρμαν υπογράμμισε επίσης ότι στόχος είναι η διασφάλιση των «δικαιωμάτων τους» στο καλύτερο δυνατό επίπεδο συνεργασίας.
Υπέρμαχος των τουρκικών εγγυήσεων
Το περασμένο Σάββατο, ο Έρχιουρμαν φάνηκε ενοχλημένος από δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Σε γραπτή του δήλωση, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλεσε ως «προϋπόθεση» τη δική του πρόταση μεθοδολογίας τεσσάρων σημείων, λέγοντας: «Δεν ήταν προϋποθέσεις και άλλα παρόμοια, όμως με αυτή τη δήλωση, ο ίδιος θέτει επί τάπητος μια προϋπόθεση που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Σημείωσε ακόμη ότι: «Είναι μάταιο να επιχειρεί ο κ. Χριστοδουλίδης να θέσει τέτοια προϋπόθεση, δεδομένου ότι υπέγραψε πολλές στρατιωτικές συμφωνίες με κράτη που δεν έχουν την ιδιότητα του «εγγυητή», χωρίς τη συναίνεση του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι ένας από τους δύο ίσους εταίρους και κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στο νησί». Ο Έρχιουρμαν τόνισε ότι απαιτείται ατμόσφαιρα για λύση και πρόσθεσε ότι η ευθύνη για πρόοδο στον διάλογο αναλογεί σε εκείνον και στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Συμπέρανε: «Σε αυτό το στάδιο, περιορίζομαι να πω ότι για εμένα η δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη είναι άκυρη, όπως ανέφερα πιο πάνω».
Με τη βούλα της Άγκυρας οι προτάσεις
Όλα όσα παρουσίασε ο Τουφάν Έρχιουρμαν στην πρώτη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη φαίνεται να έγιναν σε συνεννόηση ή με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του πρώην Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ο οποίος ανέφερε ότι ο «τετραπλός οδικός χάρτης για τη μετάβαση σε συνολικές διαπραγματεύσεις, καθώς και η πρόταση των δέκα σημείων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», παρουσιάστηκαν μετά από συντονισμό και διαβουλεύσεις με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Ναμί, αυτές οι κινήσεις ανοίγουν το δρόμο ώστε «η ευθύνη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων να μεταφερθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Πρόσθεσε ότι «η μπάλα φεύγει από τα δικά μας πόδια και περνά στα δικά τους».
ΠΗΓΗ: philenews.com
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Τρίπτυχο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα
Οι αμυντικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ βρίσκονται σε πορεία περαιτέρω σύσφιξης, καθώς η αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενισχύει τη συλλογική στρατηγική αντίληψη για την ασφάλεια της περιοχής. Σύμφωνα με το Policy Brief του αμερικανικού think tank Foundation for Defense of Democracies (FDD), που υπογράφεται από τους Justin Leopold-Cohen και Ryan Brobst, καταγράφονται νέες εξελίξεις στις τριμερείς ισορροπίες Ελλάδας–Ισραήλ–Τουρκίας, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον.
Τουρκική επιθετικότητα από θάλασσα και αέρα
Το FDD σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις:
– στις 18 Νοεμβρίου, το ελληνικό Λιμενικό πραγματοποίησε προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικών αλιευτικών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν ελληνικά χωρικά ύδατα,
– τον Σεπτέμβριο, οπλισμένα τουρκικά F-16 εισήλθαν στον ελληνικό FIR,
– τον Οκτώβριο, τουρκικό F-16 παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Ταυτόχρονα, μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η Άγκυρα ενίσχυσε τη ρητορική και την πολιτική στήριξής της προς τη Χαμάς, αυξάνοντας την απόσταση από το Τελ Αβίβ.
Εξοπλιστικά προγράμματα, πυραυλικά συστήματα και η «Ασπίδα Αχιλλέας»
Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025–2035, εστιάζει στην ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων απέναντι στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Policy Brief του FDD, η Ελλάδα:
– βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση 36 εκτοξευτών PULS από το Ισραήλ,
– εξετάζει την ενσωμάτωση ισραηλινών συστημάτων στο πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό δίκτυο «Achilles Shield»,
– έχει ήδη προμηθευτεί τα συστήματα Heron, Orbiter-3 και SPIKE NLOS.
Παράλληλα, η συνεργασία επεκτείνεται και σε θεσμικό επίπεδο μέσω της συμφωνίας του 2021, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία ισραηλινού εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.
Το FDD επισημαίνει ότι η υπεροχή των F-35 αποτελεί καθοριστικό παράγοντα: το Ισραήλ τα επιχειρεί ήδη, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα το 2028. Η Τουρκία παραμένει αποκλεισμένη λόγω της κατοχής των S-400.
Η διπλωματική αρχιτεκτονική ΗΠΑ – Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου
Σύμφωνα με το Policy Brief, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα, κάτι που πέρα από την αποτροπή της Ρωσίας λειτουργεί και ως έμμεση αποτροπή για την Τουρκία.
Κεντρική στρατηγική σημασία έχουν:
– η τετραμερής συνεργασία 3+1 (Ελλάδα–Ισραήλ–Κύπρος + ΗΠΑ),
– η εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο,
– η διευκόλυνση μέσω Ουάσινγκτον της μεταφοράς αμερικανικού LNG στην Ουκρανία μέσω Ελλάδας.
Το FDD προτείνει την ταχύτερη έγκριση από τις ΗΠΑ των ισραηλινών πωλήσεων προς την Ελλάδα που περιλαμβάνουν αμερικανικά εξαρτήματα, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην άσκηση Iniochos, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας.
Ο κοινός στόχος: ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας
Η ενισχυμένη συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ, σε συντονισμό με ΗΠΑ και Κύπρο, δημιουργεί μια νέα περιφερειακή ισορροπία που περιορίζει τις δυνατότητες τουρκικής επιθετικότητας. Η στρατηγική ολοκλήρωση των αμυντικών συστημάτων, οι τακτικές κοινές ασκήσεις και η συντονισμένη ενεργειακή διπλωματία διαμορφώνουν το νέο πλαίσιο ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η αξιοπρέπεια πάνω από όλα» Η Κύπρος δεσμεύεται να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Την «ακλόνητη δέσμευση» της Κύπρου να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων επανέλαβε, σε παρέμβασή του κατά την Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, ο Ειδικός Απεσταλμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Πολυμέρεια, πρέσβυς Ανδρέας Κακουρής, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από το Σχέδιο Δράσης.
Ο κ. Κακουρής σημείωσε ότι ήταν «μεγάλη τιμή για την Κύπρο, μαζί με το Τατζικιστάν, να συμπροεδρεύσει» της διαδικασίας που οδήγησε στη φετινή Πολιτική Διακήρυξη του 2025, η οποία «επαναλαμβάνει τη συλλογική μας δέσμευση να καταπολεμήσουμε την εμπορία σε όλες τις μορφές της».
Υπογράμμισε ότι η Κύπρος θεωρεί την εμπορία ανθρώπων «μια σοβαρή παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή των κοινών μας αξιών», χαρακτηρίζοντάς την «αποτρόπαιο έγκλημα που υπερβαίνει σύνορα» και εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία της χώρας για τα στατιστικά στοιχεία της Έκθεσης UNODC για την Εμπορία Προσώπων 2024.
Αντλώντας από την εθνική εμπειρία, τόνισε τη στροφή της Κύπρου προς «μια ολοκληρωμένη και με επίκεντρο το θύμα προσέγγιση», επισημαίνοντας τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που «ποινικοποιούν όλες τις μορφές εμπορίας προσώπων» και ενισχύουν το πλαίσιο προστασίας. Αναφέρθηκε ειδικά στην πρόσφατη τροποποίηση που ποινικοποιεί τη δημιουργία υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας ότι «η τεχνολογία μετατρέπεται σε όπλο για την εκμετάλλευση και θυματοποίηση παιδιών».
Υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική της Κύπρου για την περίοδο 2023–2026 σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, περιλαμβάνοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης με «38 δράσεις, οι οποίες αξιολογούνται συνεχώς από την Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα».
Ο κ. Κακουρής τόνισε ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη» και κάλεσε τα κράτη να «προστατεύσουν τα θύματα, να διώξουν τους δράστες και να ενισχύσουν τις συνεργασίες» μεταξύ κυβερνήσεων, συστήματος ΟΗΕ, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα. Η Κύπρος, διαβεβαίωσε, «είναι έτοιμη να συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες».
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL .gr
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Off the Record2 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis4 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis4 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis4 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΗ «Γαλάζια Πατρίδα» συναντά την πραγματικότητα: Κύπρος και Λίβανος λένε «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας, οριοθετώντας κοινή ΑΟΖ

