Ολοκληρώθηκε η πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector). Η απόφαση για διεξαγωγή της σημερινής σύσκεψης για την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν πολύ καλή, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από την παρουσίαση βιβλίου στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, απόφαση, να γίνει αυτή η συζήτηση, ήταν πολύ εποικοδομητική», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Υπ. Ενέργειας: Η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί
Η συζήτηση για τον GSI ήταν εποικοδομητική και θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει κατάληξη, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.
«Ήταν πολύωρη η συνάντηση και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου στις δηλώσεις του μετά το πέρας της ευρείας συνάντησης που κράτησε 4,5 ώρες, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, του Γενικού Εισαγγελέα, του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, εκπροσώπων της Κομισιόν και της γαλλικής Nexans.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών.
Ερωτηθείς αν τα μέρη είναι πιο κοντά ή πιο μακριά, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε άλλο, σημειώνοντας ότι έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. «Και θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η εργασία», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».
«Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά απ’ εκεί που τελειώσαμε σήμερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο αφού η εργασία συνεχίζεται.
Επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση είναι εποικοδομητική και συνεχίζεται, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι πρέπει να δοθεί λίγο χρόνος ακόμη.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά για το τι συζητήθηκε εντός της σύσκεψης. «Επαναλαμβάνω ότι ήταν μία συζήτηση εποικοδομητική, τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της άλλης πλευράς και ουσιαστικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία ώστε να καταλήξει», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Ενέργειας.
Σκυλακάκης: Oι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σε πολιτικό επίπεδο
Η δουλειά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος (Great Sea Interconnector – GSI) συνεχίζεται, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης για τον GSI. Σημείωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν “και σε πολιτικό επίπεδο”.
«Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα».
Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.
Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς». Καταληκτικά, επανέλαβε ότι «η δουλειά μας συνεχίζεται».
Τα θέλω της Λευκωσίας
Σύμφωνα από διαρροές το προηγούμενο διάστημα αλλά και εκτιμήσεις η κυπριακή πλευρά θα κινηθεί στην οικονομική πτυχή του έργου ζητώντας απαντήσεις για την βιωσιμότητά του ζήτημα που τίθεται επιτακτικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Τη σύσκεψη θα απασχολήσει η ανησυχία της Λευκωσίας για το αποτύπωμα του έργου στους καταναλωτές θέμα για το οποίο υπάρχει η κατ’ αρχήν συμφωνία της προπερασμένης Δευτέρας για άντληση ενός ποσού €100 εκατ. από το Ταμείο Ρύπων. Παρά το γεγονός ότι αφήνεται να βγει προς τα έξω πως η σύσκεψη θα κινηθεί στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας θεωρείται βέβαιο πως η κυπριακή πλευρά θα ζητήσει απαντήσει για τις ανησυχίες που διατυπώνει στο κομμάτι του γεωπολιτικού ρίσκου. Ωστόσο η κυπριακή πλευρά στη σύσκεψη θα θέσει και άλλα θέματα που έχουν ενοχλήσει τη Λευκωσία και έχουν να κάνουν με δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων και άλλων στην Αθήνα. Μια από αυτές αφορούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ ο οποίος τελεσιγραφικά είχε απειλήσει με ναυάγιο του έργου εάν η ΡΑΕΚ δεν άλλαζε την απόφασή της για την ανάκτηση εξόδων.
Τα θέλω των Αθηνών
Η κάθοδος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρου Σκυλακάκη αποκαλύπτει το έντονο ενδιαφέρον των Αθηνών για το έργο διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα επιδιώξει η σύσκεψη να βγάλει μια τελική απόφαση. Αυτό που συνεχίζει να προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις είναι το ύφος των δημόσιων τοποθετήσεων κυρίως από πλευράς του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τελευταίο περιστατικό ήταν το περασμένο Σάββατο όπου ο Έλληνας Υπουργός ερωτηθεί σχετικά είπε. «Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε, ούτε γενικότερα, ούτε ειδικότερα». Μάλιστα αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση ήταν η αναφορά του για την δική του παρουσία στη σύσκεψη της Τρίτης. «Όταν με κάλεσαν, μου είπαν ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλει να συγκαλέσει μια σύσκεψη, εξ ου και πηγαίνω στην Κύπρο, γιατί αλλιώς θα μπορούσαμε να κάνουμε και τηλεδιάσκεψη και με διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ότι θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος». Ένα ζήτημα που θα θιγεί από ελληνικής πλευράς είναι και το κόστος που θα επωμισθεί η Αθήνα σε περίπτωση που το έργο ναυαγήσει. Μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει εκταμιεύσει από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περίπου €120 εκατ. ποσό που θα αναγκασθεί να επιστρέψει σε περίπτωση που το έργο δεν προχωρήσει. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί θέλουν την ελληνική πλευρά να είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το ποσό ή ένα μέρος αυτού από τη ΡΑΕΚ την οποία θεωρεί υπεύθυνη για αλλαγή της ρυθμιστικής αρχής για τον τρόπο ανάκτησης εξόδων του έργου.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.