Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον αναπνευστήρα το ηλεκτρικό καλώδιο

Published

on

Μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν είναι το χάσμα μεταξύ κυπριακής πλευράς και των υπολοίπων εμπλεκομένων στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου και τις λιγοστές πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω μετά το πέρας της πολύωρης σύναξης. Όσοι εκ των συμμετασχόντων μίλησαν δημόσια απέφυγαν να πουν κάτι περισσότερο, επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί «εποικοδομητικής συζήτησης». Αν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι το θετικό, αυτό είναι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί χωρίς τελεσίγραφα και προφανώς χωρίς την απειλή για δραματικές επιπτώσεις στο ενεργειακό έργο. Ωστόσο, το εμπάργκο που φαίνεται να έχουν αποφασίσει όλα τα μέρη αποκαλύπτει ότι ο δρόμος προς συμφωνία θα είναι μακρύς και δύσκολος. Όπως έγινε γνωστό από τους υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, οι συζητήσεις για τις κυπριακές ανησυχίες θα συνεχιστούν τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις. Αυτό το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συνεχίζουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της γαλλικής NEXANS για αναστολή εργασιών στην κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου, εάν δεν αρθούν άμεσα οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες.

Στη σύσκεψη η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζήτησε απαντήσεις για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ηλεκτρικό καλώδιο χωρίς να λάβει ξεκάθαρη τοποθέτηση, αναφέρουν πληροφορίες.

Ο Σκυλακάκης

Μια πρώτη γεύση για το τι διημείφθη εντός της αιθούσης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εξήλθε πρώτος από το Προεδρικό. Όπως και οι υπόλοιποι έτσι και ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε μονότονα τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ωστόσο, όταν δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αν ο ίδιος είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να απαντήσει αφήνοντας να αιωρούνται με νόημα τα αρνητικά του συναισθήματα. Ανάλογη τακτική κράτησε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τον τόνο της στάσης των συμμετασχόντων μετά τη σύσκεψη τον έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προτού ολοκληρωθεί η σύσκεψη αναχώρησε για να παρευρεθεί σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου. Επιστρέφοντας στο Προεδρικό ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε. «Η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, απόφαση, να γίνει αυτή η συζήτηση, ήταν πολύ εποικοδομητική». Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν, στη σύσκεψη από κυπριακής πλευράς τέθηκαν κυρίως ανησυχίες τεχνοκρατικού ενδιαφέροντος σε υπερβολικό βαθμό και λιγότερο πολιτικής φύσεως, ενώ στην πιεστική τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο δεν δόθηκαν απαντήσεις. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να παραπέμπει σε τακτική να κερδηθεί χρόνος ή και ακόμα προσωρινού παγώματος του έργου.

Νέα σύσκεψη

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν στο σενάριο εξεύρεσης κοινής συνισταμένης η απόφαση θα οδηγηθεί απευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη τελικής πολιτικής απόφασης ή θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για νομική μελέτη της όποιας απόφασης ληφθεί. Στο άλλο ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης του έργου δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει επί της αρχής τη χρηματοδότηση του έργου με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το Ταμείο Ρύπων, χωρίς να λάβει τελική επίσημη απόφαση για το θέμα.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Η σύσκεψη στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε στον απόηχο μιας νέας παρέμβασης από πλευράς των ΗΠΑ. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο. H πρέσβειρα ρωτήθηκε έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector. «Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κα Φίσερ.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο, ο γενικός και ο βοηθός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Πηγή: Kathimerini

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ

Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο

Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.

⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ

📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

 

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι η καθημερινότητά μας.

Στο νέο επεισόδιο του The Duel, η πολιτική σύγκρουση περνά στο πιο κρίσιμο πεδίο:
ακρίβεια, μισθοί, φορολογία, εκποιήσεις και το μέλλον των νέων.

Στο στούντιο:
▪️ Μάριος Ηλία, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Χάρης Πολυκάρπου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ

Πέντε θεματικές.
Καθαρές ερωτήσεις.
Χωρίς υπεκφυγές.

👉 Η οικονομία πάει καλά ή όχι;
👉 Γιατί ο μισθός δεν φτάνει;
👉 Ποιος πληρώνει την ακρίβεια;
👉 Εκποιήσεις: τράπεζες ή κοινωνία;
👉 Υπάρχει μέλλον για τους νέους στην Κύπρο;

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μία πραγματικότητα που πιέζει.

⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ

📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να είναι: άμεση, ουσιαστική και χωρίς «ναι μεν αλλά».

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι σύγχρονες προκλήσεις της Λευκωσίας και τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών τέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, ο οποίος συντόνισε μια ουσιαστική και ζωντανή πολιτική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από την επαρχία Λευκωσίας, εκπροσωπώντας διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις:
Θεόδωρος Τσάτσος (ΔΗΣΥ), Ελένη Ευαγόρου (ΑΚΕΛ), Κατερίνα Χατζηστυλλή (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) και Γιούλα Πιτσιάλη (ΑΛΜΑ).
• Η στεγαστική κρίση κυριάρχησε στη συζήτηση, με τους υποψηφίους να αναλύουν τις αιτίες της αύξησης των ενοικίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας κατοικιών, παρουσιάζοντας προτάσεις για ενίσχυση της προσιτής στέγασης και στήριξη των νέων ζευγαριών.
• Η εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης αποτέλεσε βασικό σημείο προβληματισμού, με αναφορές στην εμπορική και κοινωνική υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και εισηγήσεις για αναζωογόνηση του αστικού πυρήνα μέσα από επενδύσεις και πολεοδομικά κίνητρα.
• Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις ελλείψεις σε υποδομές και στη δυσκολία πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πόλη πραγματικά συμπεριληπτική και λειτουργική για όλους.
Η συζήτηση ανέδειξε τη σύνθετη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20265 hours ago

EKLOGES2026 – Επομένη μέρα για τις Εκποιήσεις | Κυριακή 26/04 στις 6μμ

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Σάββατο 25/04 στις 7μμ

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

Off the Record1 day ago

Τα περδίκια του σκοπευτή Φούλη που δεν ανησυχεί για παρασπονδία του Πρίγκιπα με τον Άντρο…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Αυτοδιαλύθηκε η Βουλή – Συγκινημένη η Αννίτα Δημητρίου στην αποχαιρετιστήρια ομιλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Όραμα για την Κύπρο, την πατρίδα μας: Συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ξεκινά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Αγία Νάπα

Off the Record2 days ago

Το ΑΛΜΑ, η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ψυχιατρική…

Off the Record2 days ago

Τα κλεμμένα λεφτά της άμυνας και του Τ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Ψάχνουν ημερομηνία για το νέο τετ α τετ Χριστοδουλίδη με Ερχιουρμάν-Συνεχίζουν την προεργασία οι διαπραγματευτές

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia