ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ουδέποτε υπέβαλα παραίτηση» – Η δημόσια τοποθέτηση Αγγελίδη μετά τις φήμες
«Ουδέποτε υπέβαλα παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ξεκαθαρίζει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σε γραπτή δήλωσή του. Ο Σάββας Αγγελίδης σπάει τη σιωπή του μετά από τέσσερις ημέρες, ενόψει της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεσπάσει. Παραδέχεται ότι υπήρχαν σκέψεις και προθέσεις για παραίτηση, αλλά τονίζει ότι δεν τις υλοποίησε λόγω της αντίδρασης και των ανησυχιών των συνεργατών του στη Νομική Υπηρεσία.
Αναφέρει «ευθαρσώς» ότι στο παρελθόν αξιολογήθηκαν πληροφορίες για απειλές προς τον ίδιο και την οικογένειά του, χωρίς ωστόσο ποτέ να θέσει θέμα αποχώρησης γι’ αυτό τον λόγο. Τονίζει επίσης ότι ουδέποτε υποστήριξε ότι υπάρχει διαφθορά στην Αστυνομία και επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε ποτέ λόγο για παραίτησή του.
Όσον αφορά τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, ο Αγγελίδης επισημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται να σχολιάσει δημόσια ζητήματα καθυστέρησης και διαδικασίας, ως άμεσα επηρεαζόμενο πρόσωπο. Στέλνει, ωστόσο, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «η ανοχή που εκ της θέσεώς μου οφείλω να επιδείξω ως προς τη μη ολοκλήρωση εντός εύλογου χρόνου των ερευνών, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αποδοχή μιας κατάστασης που υπονομεύει τα θεμέλια του κράτους δικαίου».
Η δήλωση του Σάββα Αγγελίδη:
«Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το πρόσωπό μου, κρίνω σκόπιμο να ξεκαθαρίσω ότι ουδέποτε υπέβαλα παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πολλές φορές εξέφρασα προβληματισμούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο θεσμός που υπηρετώ. Το γεγονός ότι δεν υλοποίησα τις σκέψεις ή τις προθέσεις μου περί παραίτησης οφείλεται στην αντίδραση και στις ανησυχίες των συνεργατών μου στη Νομική Υπηρεσία για τη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και τον τόπο, αλλά και στους προβληματισμούς που μου διατύπωσαν άτομα που τυγχάνουν του σεβασμού μου.
Ευθαρσώς αναφέρω ότι στο παρελθόν αξιολογήθηκαν πληροφορίες για απειλές που αφορούσαν εμένα και μέλη της οικογένειάς μου, με ανάλογη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές. Δεν έθεσα ποτέ θέμα αποχώρησης από τη Νομική Υπηρεσία για αυτόν τον λόγο και εκφράζω έκκληση για σεβασμό σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα. Παράλληλα, ουδέποτε εξέφρασα θέση ότι υπάρχει διαφθορά στην Αστυνομία, κάτι που λανθασμένα παρουσιάζεται.
Δεν μου επιτρέπεται να προβώ σε δημόσιο σχολιασμό σχετικά με την καθυστέρηση ή πιο σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις εκκρεμείς καταγγελίες ενώπιον της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, λόγω του ότι είμαι άμεσα επηρεαζόμενο πρόσωπο και της θεσμικής αυτοσυγκράτησης που απαιτείται. Τονίζω, ωστόσο, ότι η ανοχή που οφείλω να επιδείξω απέναντι στη μη ολοκλήρωση των ερευνών εντός εύλογου χρόνου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αποδοχή μιας κατάστασης που υπονομεύει τα θεμέλια του κράτους δικαίου. Πρόκειται για ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει όλους.
Η αποστολή μου δεν είναι να σπαταλώ δυνάμεις ή να αντιδρώ σε κάθε κακόβουλο ή συκοφαντικό σχόλιο. Ευελπιστώ ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εργάζεται απρόσκοπτα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Κράτους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός Χριστοδουλίδη – Ποιοι Μπαίνουν στην Κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Πρόεδρος είχε νωρίτερα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων για τις προωθούμενες αλλαγές σε ορισμένα υπουργεία, ενώ προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις στο Προεδρικό με όλους τους αποχωρούντες υπουργούς, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.
Λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενημέρωσε μέσω SMS τα μέλη του ΔΗΚΟ, την ώρα που στα επιτελεία της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ επικρατούσε άγνοια, με τα στελέχη τους να πληροφορούνται τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ. Οι επιλογές του Προέδρου προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό, από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Δαμιανός και Χαραλαμπίδης αποτελούν δύο από τους τρεις αντιπροέδρους του ΔΗΚΟ, ενώ ο κ. Μουσιούττας θεωρείται από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ΔΗΠΑ στη Βουλή. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής, όπως και η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, συγκαταλέγονταν στα 100 άτομα που είχαν στηρίξει τον κ. Χριστοδουλίδη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι από το Υπουργείο Ενέργειας αποχωρεί ο Γιώργος Παπαναστασίου, από το Εργασίας ο Γιάννης Παναγιώτου, ενώ ο κ. Χαρτσιώτης αποχωρεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου Προεδρίας. Από το Υφυπουργείο Πρόνοιας αποχωρεί επίσης η Μαριλένα Ευαγγέλου. Στο Υπουργείο Υγείας, τον κ. Δαμιανό θα διαδεχθεί ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ενώ τον Μάριο Χαρτσιώτη στο Δικαιοσύνης αντικαθιστά ο κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, αποφάσισε όπως προβεί στις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση των μελών της Κυβέρνησης»:
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Δαμιανός… Ο κ. Δαμιανός γεννήθηκε στη Λευκωσία (Αρχάγγελο), με καταγωγή από τον Πολύστυπο και τη Λάρνακα.

Είναι δικηγόρος, απόφοιτος Νομικής (LLB) με άριστα από το Πανεπιστήμιο Southampton — όπου βραβεύθηκε για την κορυφαία ακαδημαϊκή του επίδοση — και κάτοχος μεταπτυχιακού (LLM) στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Cambridge, επίσης με διάκριση από το Fitzwilliam College. Κατέχει τον επαγγελματικό τίτλο Solicitor του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας. Εργάστηκε σε διεθνείς νομικούς οίκους του Λονδίνου (Simmons & Simmons και Hogan Lovells), με εξειδίκευση σε εταιρικά, εμπορικά και ενεργειακά θέματα.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και το 2010 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο.
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Φυτιρής.

Ο κ. Φυτιρής γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 28 Δεκεμβρίου 1960. Φοίτησε στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Εθνική Φρουρά, ολοκλήρωσε και σπουδές Πολιτικού Μηχανικού. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά για 40 χρόνια, σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Αποστρατεύτηκε το 2018 με τον βαθμό του Υποναυάρχου και τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε Διευθυντής της νέας Μαρίνας Αγίας Νάπας.
Υπουργός Υγείας διορίζεται ο κ. Νεόφυτος Χαραλαμπίδη

Γεννημένος στη Λεμεσό το 1978, είναι δικηγόρος, κάτοχος μεταπτυχιακού επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Νομική (Barrister-at-Law) και μεταπτυχιακού τίτλου Masters στη Νομική. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΝΕ.ΔΗ.Κ. Λεμεσού, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος στη Λεμεσό. Παράλληλα, προεδρεύει της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.
Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας
αναλαμβάνει η κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα… Η κα Παπαέλληνα είναι μόνιμο μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ειδίκευση στη Φυσική Αγωγή.
Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο California State University Chico με διάκριση. Ως υπότροφος του ΙΚΥ, εκπόνησε με Άριστα τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διαθέτει πλούσια δράση στον τομέα του Ολυμπισμού, της Ολυμπιακής Παιδείας και της Διοίκησης Αθλητισμού, με μακροχρόνια εθελοντική προσφορά σε σημαντικούς θεσμούς στην Κύπρο και διεθνώς. Κατέχει, μεταξύ άλλων, θέσεις σε επιτροπές των EOC, EOA, ANOC και FIMS. Παράλληλα, είναι Κοσμήτορας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου και συμμετέχει στην Κυπριακή Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ, είναι μέλος της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΠΣΦΝ.
Επίτροπος Προεδρίας αναλαμβάνει ο κ. Μάριος Χαρτσιώτη

Γεννημένος στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε πρακτική στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και εγγράφηκε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το 1988. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MA) στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Από το 1990 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εξετάσεων στον νομικό κλάδο, ενώ είναι εγγεγραμμένος διαιτητής στο Κυπριακό Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, καθώς και Σύμβουλος Αφερεγγυότητας. Έχει διατελέσει μέλος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και του Αθλητικού Εφετείου της ΚΟΠ, ενώ συμμετέχει ενεργά σε διάφορα σωματεία και ιδρύματα. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου.
Η τελετή διαβεβαίωσης και ανάληψης καθηκόντων των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2025.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τα απερχόμενα μέλη της Κυβέρνησης για τη σημαντική τους συνεισφορά και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.
#exAformis
#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
Στο νέο Εξ Αφορμής αναλύουμε όλα όσα απασχολούν την επικαιρότητα:
τη συνάντηση Βουλευτών και ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις εξελίξεις γύρω από τον Μιχάλη Γιακουμή μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΠΑ, την πρωτοβουλία «Υιοθετήστε μια οικογένεια για τα Χριστούγεννα», τα ανησυχητικά στοιχεία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και το νέο θρίλερ με τις εξώσεις και τη μακρά δικαστική του ιστορία.
Στο στούντιο καλεσμένοι οι Στέλιος Ξιούρης και Ιζαμπέλα Τάκα, που σχολιάζουν, αξιολογούν και εξηγούν τις προεκτάσεις κάθε θέματος.
📺 Σύντομα στο Vouli.TV. Μείνετε συντονισμένοι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο νησί για συνομιλίες η Ολγκίν – Χρονοδιάγραμμα συναντήσεων με Έρχιουρμαν και Χριστοδουλίδη
Νέο κύκλο επαφών στην Κύπρο εγκαινιάζει σήμερα η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία αφίχθη στο νησί το βράδυ της Πέμπτης.
Η κ. Ολγκίν αναμένεται στις 11 σήμερα το πρωί να έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουφάν Έρχιουρμαν, τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς. Παράλληλα, αύριο στις 10 το πρωί, η απεσταλμένη του ΟΗΕ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Έρχιουρμαν θα πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε κοινή σύσκεψη υπό τον συντονισμό της κ. Ολγκίν, όπως είχε γνωστοποιήσει ο εκπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ολγκίν είχε συμμετάσχει διαδικτυακά στην πρώτη συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο μήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τουφάν Έρχιουρμαν, μετά την εκλογή του τελευταίου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Χασίμ Ντιάν, ο οποίος φιλοξένησε τους δύο ηγέτες στην οικία του, στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
-
Βουλευτικές Εκλογές 20269 hours agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record3 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis1 month agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025


