Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύοσυν «ισχυρή» απάντηση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες μίλησαν μέσω ασφαλούς σύνδεσης βίντεο για δύο ώρες, καθώς τα δυτικά έθνη ανησυχούν για το πώς να αντιμετωπίσουν τη μαζική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ χαρακτήρισε την κλήση ως «άμεση και ευθεία». Το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν «ειλικρινές και επιχειρηματική». Μετά την εικονική συνάντηση, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δηλωσε:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων Συμμάχων μας για την συσσώρευση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα. σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Αναφερόμενος στην ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κοίταξε τον Πρόεδρο Πούτιν στα μάτια και του είπε σήμερα ότι πράγματα που δεν κάναμε το 2014, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. τώρα.”

Ο κ. Sullivan δεν θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο πώς θα μπορούσαν να είναι οι οικονομικές κυρώσεις και η άλλη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας: «Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, θα προτιμούσαμε να το κοινοποιήσουμε απευθείας στους Ρώσους, να μην διαπραγματευτούμε δημόσια, να μην τηλεγραφούμε Αλλά παρουσιάζουμε για τους Ρώσους με κάποια λεπτομέρεια τα είδη των μέτρων που έχουμε κατά νου».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ήταν η δεύτερη κοινή συνομιλία μεταξύ των ηγετών μέσα σε 24 ώρες και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμφώνησαν μια διατυπωμένη και συντονισμένη απάντηση κατά της Ρωσίας.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε: “Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία. Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν και οι ΗΠΑ θα το κάνουν σε στενό συντονισμό με σύμμαχοι και εταίροι».

Η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν έλαβε χώρα καθώς ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, είπε ότι υπολογίζεται ότι 94.300 Ρώσοι στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.

Ο κ. Ρέζνικοφ είπε ότι είναι δυνατή μια «μεγάλης κλίμακας» κλιμάκωση τον Ιανουάριο, απηχώντας τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποδηλώνουν ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί εντός ενός μήνα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα προκαλέσει την κατάσταση, αλλά θα αντεπιτεθεί εάν δεχόταν επίθεση.

Για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια ρωσική εισβολή, οι δυτικοί ηγέτες θεωρείται ότι έχουν συμφωνήσει ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας.

Θα περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο ακραίες οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ στη Ρωσία. Η αποκοπή της χώρας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT και η στόχευση ανώτερων αξιωματούχων του Κρεμλίνου είναι μεταξύ των επιλογών που θεωρείται ότι εξετάζονται.

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τους στόχους του Προέδρου Πούτιν καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση στρατευμάτων.

Πηγές είπαν επίσης στο Sky News ότι Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την ανησυχία ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν παίρνουν τη ρωσική επιθετικότητα όσο σοβαρά θα έπρεπε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι επικεντρωμένος στη δική του προεκλογική εκστρατεία και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να παραιτηθεί άμεσα από τη γερμανική ηγεσία.

Περισσότερο από κάθε άλλο δυτικό ηγέτη, θεωρείται ότι κατανοεί τον κ. Πούτιν και έχει εποικοδομητική σχέση μαζί του.

Το κεντρικό αίνιγμα για τους δυτικούς ηγέτες είναι τι να κάνουν εάν ο Ρώσος ηγέτης αγνοήσει την απειλή τους για κυρώσεις.

Εάν αποφασίσει να πιέσει στην Ουκρανία ούτως ή άλλως, τότε ποια περαιτέρω δράση μπορούν να λάβουν τα δυτικά έθνη; Αυτή η ερώτηση έχει αποφευχθεί τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που κάνει επικίνδυνες προσπάθειες να κατακτήσει το ουκρανικό έδαφος και ενισχύει το στρατιωτικό του δυναμικό στα σύνορά μας.

«Ως εκ τούτου, η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει αξιόπιστες, νομικά καθορισμένες εγγυήσεις, εξαιρουμένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την ανατολική κατεύθυνση και της ανάπτυξης επιθετικών οπλικών συστημάτων κρούσης στα κράτη που γειτνιάζουν με τη Ρωσία».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν δεν έδωσε και δεν θα δώσει τέτοιες εγγυήσεις.

Vouli TV