Πολιτικοί καβγάδες έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα με αφορμή τα όσα άσχημα σημειώθηκαν σε περιοχές της χώρας, με επίκεντρο την Αττική, από την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών συνεχίζεται καθώς πέραν από τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από το χιόνι και τον παγετό, το λουκέτο για μέρες σε μικρο-επιχειρήσεις φέρνει αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις. 

Κι όλα αυτά, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά, έπειτα και από την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπας, με αφορμή τόσο τη διαχείριση της πανδημίας, όσο και της κακοκαιρίας. Από το παζλ της αντιπολίτευσης δεν έλειψε και το κομμάτι της ακρίβειας στη χώρα, με τα πυρά να στρέφονται στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για αναλγησία και για αυτό το μείζον ζήτημα.

Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο τριήμερο, καθώς η πρόταση μομφής Τσίπρα θα συζητηθεί στη Βουλή.

«Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χθες λαμβάνοντας εκτάκτως τον λόγο στη Βουλή, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη Δημοκρατία, για όλους μας. Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε ακριβά, σε χρήμα, ζωές, σε δικαιώματα, σε φόβο και ανασφάλεια. Δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή».

Από την πλευρά του το κυβερνητικό στρατόπεδο χαρακτηρίζει «προβλέψιμη κίνηση εντυπωσιασμού» την πρωτοβουλία Τσίπρα για την πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει η αντιπολίτευση. Εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποσκοπεί μόνο στην πολιτική εκμετάλλευση των ολιγωριών που επέδειξε η κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας, αλλά παράλληλα αποτελεί μια προσπάθεια δημοσκοπικής ανάταξης. Λέγεται επίσης ότι η κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στοχεύει μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν μπορεί να λάβει μέρος στη σύγκρουση εντός των ορίων της Βουλής καθώς δεν είναι βουλευτής.

Στο μεταξύ, έπειτα από τέσσερις μέρες, αποκαταστάθηκε χθες η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο των αντιδράσεων στη χώρα όλες αυτές τις μέρες, με αφορμή τον πολύωρο εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών, με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από αθηναϊκά Μέσα, σε τέσσερα σημεία του δικτύου της Αττικής Οδού, η εταιρεία της φαινόταν να είχε διαθέσιμα 19 εκχιονιστικά μηχανήματα, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει κανένα από αυτά για να μην εγκλωβισθούν χιλιάδες οδηγοί στη διάρκεια της χιονόπτωσης του προηγούμενου τριημέρου. Αυτό προκύπτει από «χάρτη» του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας που παρουσιάζει «Το Βήμα» με τα διαθέσιμα μηχανήματα εκχιονισμού σε όλες τις σημαντικές οδικές αρτηρίες στην Αττική. Όμως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η αναφερόμενη διάθεση εκχιονιστικών μηχανημάτων από την «Αττική Οδό» να ήταν εικονική και παραπλανητική και εκείνα τελικά που φάνηκε ότι μπορούσαν να υποβοηθήσουν ήταν τρία έως τέσσερα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε πριν από μερικές μέρες ότι θα δοθεί επίδομα ύψους €2.000 ως αποζημίωση για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε από την κακοκαιρία «Ελπίς» στην Αττική Οδό.

Εμπλοκή και της Δικαιοσύνης

Πέραν από την πολιτική κρίση, τα πρακτικά και οικονομικά προβλήματα που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία που σφυροκόπησε τη χώρα, προεκτάσεις υπάρχουν και στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό διότι, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προχώρησε στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης. Αυτό γίνεται με αφορμή τις πολύωρες αλλά και πολυήμερες διακοπές ρεύματος σε συγκεκριμένες περιοχές, με τους επηρεαζόμενους πολίτες που βρίσκονται στο έλεός τους, να διατυπώνουν σφοδρά παράπονα. Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό αναζητούνται ακόμη και ποινικές ευθύνες. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσαν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Εισαγγελία δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι έχουν συμπληρωθεί τρία 24ωρα και εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και να ζουν μέσα σε πολικές θερμοκρασίες, χωρίς να μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πηγή : philenews