Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις αποφάσεις τους να πλησιάζουν όλο και περισσότερο. Μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής όπως διαμορφώνεται μέσα από δημόσιες αναφορές και τοποθετήσεις κομματικών στελεχών αλλά και μέσα από πληροφορίες είναι η θέληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να επιτύχουν συνεργασία για μία κοινή πορεία στις προεδρικές εκλογές. Η αξίωση αυτή τίθεται πλέον όλο και πιο επιτακτικά από τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις ηγεσίες τους να καλούνται να βρουν τη συνταγή για να πετύχει η φόρμουλα συνεργασίας. Το πιο δύσκολο συστατικό αφορά σίγουρα το όνομα του υποψηφίου που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, ενώνοντας όλες τις δυνάμεις και τους ψηφοφόρους τους γύρω από το πρόσωπο του. 

 

Οι άτυπες επαφές μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζονται. Στο επίκεντρο ασφαλώς βρίσκονται οι διεργασίες σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ενδεχόμενη συνεργασία τους είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις προεδρικές εκλογές. Όπως ασφαλώς και ο εκλεκτός αυτών των δύο και κατά πόσο στον σχηματισμό αυτό θα μπορέσουν τελικά να χωρέσουν και άλλα κόμματα, όπως η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η ΔΗΠΑ, για τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχηματισμού συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές.

Το καθοριστικό χρονικό σημείο για ξεκαθάρισμα του σκηνικού είναι το δεύτερο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Στις 6 του ερχόμενου μήνα είναι προγραμματισμένο το πολιτικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, κατά το οποίο θα καθοριστεί εν πολλοίς το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί να χτιστεί η όποια συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές. Την ίδια μέρα είναι επίσης προγραμματισμένο και το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά και το εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων.

Στην ΕΔΕΚ τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση από κομματικούς κύκλους της αντιπολίτευσης είναι ότι μετά τις 6 Φεβρουαρίου οι άτυπες επαφές ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ και των ηγεσιών τους, θα πάρουν μια τυπική μορφή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επομένη του συνεδρίου, οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα προκειμένου να υπάρξει κατάληξη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να μπορέσει και το ΑΚΕΛ να τρέξει τις διαδικασίες του και να τις ολοκληρώσει εντός της άνοιξης, καθώς η πρόθεση του κόμματος είναι ο διάλογος στις κομματικές ομάδες βάσης να γίνει στη βάση συγκεκριμένης πρότασης και όχι σε ένα γενικό πλαίσιο για τις προεδρικές εκλογές. Αναμένεται σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το επόμενο διάστημα κατά τη συνεδρία της οποίας θα αποφασιστεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο θα γίνονται οι διαβουλεύσεις για την πρόταση συνεργασίας με άλλα κόμματα. Στόχος, το αργότερο μέχρι τον Απρίλη το ΑΚΕΛ να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του και να έχει υποψήφιο για τις προεδρικές

Όπως ανέφεραν στον «Φ» κομματικοί κύκλοι, χτίζοντας πάνω στην κοινή θέση και θέληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αλλαγή είναι εύκολο να υπάρξει και το πλαίσιο συνεργασίας. Εκεί που είναι πιο δύσκολα τα πράγματα είναι στο πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Άτυπα το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου έχει πέσει στο τραπέζι από πλευράς ΔΗΚΟ, με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να συσπειρώσει του ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους και ταυτόχρονα είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να συστρατευθούν και οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ, αλλά και ψηφοφόροι των Οικολόγων. Παραμένει όμως ερωτηματικό το τι πρόκειται να γίνει με τον κόσμο του ΑΚΕΛ, ανάμεσα στον οποίο φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Γιώργου Παμπορίδη αλλά και Αχιλλέα Δημητριάδη, στο ΑΚΕΛ δεν σχολιάζουν οτιδήποτε πριν ξεκινήσουν οι διεργασίες με τα άλλα κόμματα. Αυτό το οποίο επισημαίνουν είναι ότι το κάθε άτομο που θα μπορούσε να δοκιμαστεί ως κοινός υποψήφιος θα πρέπει να ενθουσιάζει όχι μόνο τους ψηφοφόρους του χώρου του οποίου προέρχεται, αλλά και τους ψηφοφόρους και των υπόλοιπων κομμάτων.

ΠΗΓΗ : philenews.com

Vouli TV