Προεδρικές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους

                                                            Του Πέτρου Ζαρούνα*

Μία σειρά από αποτελέσματα και δείκτες στη τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ έρχονται να αναδείξουν νέες τάσεις στο προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές του 2023. Το πρώτο που φαίνεται μετά από μία άσκηση ανακατανομής είναι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης (ΑΜ) έχει φτάσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου (ΑΝ). Συγκεκριμένα ο ΑΜ συγκεντρώνει: το 77% του 22.34 που πήρε το ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές  δηλαδή 17%,  το 4,5% του 11,3 του ΔΗΚΟ δηλαδή 0,5%, το 18,5% του 6,7 της ΕΔΕΚ δηλαδή 1,2% και το 14,5% του 6,1 της ΔΗΠΑ δηλαδή 0.9%. Συνολικά 19,6% που Αν σ αυτά προσθέσουμε το 13% του 4.4 που πήραν οι Οικολόγοι δηλαδή ακόμα 0,6% τότε το συνολικό ποσοστό του ΑΜ φτάνει το 20,2% και αγγίζει το 20,5 του ΑΝ.

Παρ όλα αυτά τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα για τον ΑΜ που έχει σχεδόν εξαντλήσει τόσο τη δεξαμενή του ΑΚΕΛ όσο και των κεντρώων κομμάτων. Τελευταία δεξαμενή που μπορεί να το βάλει στο 2ο γύρο οι δυσαρεστημένοι  ακελικοί που πήγαν στην αποχή στις βουλευτικές του 2021. Σε μία προσπάθεια να τους επαναφέρει ο Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε καταστατικό συνέδριο για το 2023 το Φθινόπωρο. Το συνέδριο αυτό είναι μία υπόσχεση –δέσμευση της ακελικής ηγεσίας για διαρθρωτικές αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τα δυσαρεστημένα και αποστασιοποιημένα στελέχη του ΑΚΕΛ. Με λίγα λόγια ο Στεφάνου κλείνει το μάτι και λέει ελάτε να στηρίξτε το κόμμα ώστε να μην διασυρθεί με μία ήττα από το 1ο γύρο και μετά θα κάνουμε τις αλλαγές που ζητάτε.

Η αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ από το 48% στο 52% έχει ενισχύσει και τις ελπίδες του ΑΝ που ξεπέρασε πλέον το ψυχολογικό όριο του 20% ενώ ο αντίπαλος του παραμένει καθηλωμένος στο 30% μετά και τις απώλειες από την μείωση των ψήφων που προσελκύει από το ΑΚΕΛ. Αυτές από το αρχικό 25% έχουν πέσει στο 10%. Το 7.5% του ΔΗΣΥ που αντιστοιχεί  σε ένα 2% παραμένει μία δεξαμενή από την οποία ο ΑΝ ελπίζει να πάρει σημαντικό μέρος από τις ψήφους που θα τον πάρουν τελικά στο 2ο γύρο.

Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το προειδοποιητικό καμπανάκι έχει ηχήσει και θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα έτσι ώστε να κρατήσει την απόσταση από το δεύτερο σε διψήφιο αριθμό.  Σε διαφορετική περίπτωση η νίκη στο 2ο γύρο δεν θα είναι εξασφαλισμένη. Ήδη έχασε σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, κάπου 5%, που αντιστοιχεί με 1%. Στο ΔΗΚΟ έφτασε ταβάνι με 79% συσπείρωση. Ευτυχώς για εκείνο κρατάει το 1/3 των ψήφων του ΔΗΣΥ. Όμως η ψήφος στον ΝΧ είναι πιο χαλαρή από εκείνη στους δύο κύριους του αντιπάλους (μόλις 70% βεβαιότητα έναντι 83% και 86%). Αντίστοιχα τα ποσοστά που παίρνει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι πιο κάτω από το συνολικό ποσοστό του που είναι 30.2%. Κυμαίνονται από το 25% μέχρι το 28% κάτι που προϊδεάζει για νέα μείωση. Αρνητικό σημάδι είναι και η μείωση κατά 2% των ποσοστών που παίρνει ο ΝΧ στο 2ο γύρο έναντι και στους δύο αντιπάλους του. Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη στη προσπάθεια του ΝΧ να συντονίσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που το στηρίζουν αναμένεται να του προξενήσει πρόσθετη ζημιά. Ήδη ο ΑΝ επιχειρεί να το αξιοποιήσει αναδεικνύοντας την ικανότητα και την εμπειρία του στα θέματα διακυβέρνησης.

Όπως όλα δείχνουν οι προεδρικές εκλογές δεν έχουν ακόμα κριθεί. Πολλά θα  εξαρτηθούν από το αν θα μπορέσει ο ΝΧ να κρατήσει τη διαφορά σε διψήφιο ποσοστό και από το ποιος τελικά θα τον αντιμετωπίσει στο 2ο γύρο. Καθοριστική θα είναι η ψήφος όλων όσων ψήφησαν τα κόμματα που δεν εισήλθαν στη Βουλή το 2021(κάπου 15%) αλλά και εκείνων που είχαν τότε επιλέξει την αποχή. Τέλος οι αρχιεπισκοπικές εκλογές αναμένεται να επισκιάσουν για τις επόμενες 30 μέρες τις προεδρικές εκλογές που από την επικοινωνία αναμένεται να περάσουν στη καμπάνια από σπίτι σε σπίτι.

* Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι πολιτικός αναλυτής και διεθνολόγος