ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος: Προσδοκά εντός της βδομάδας συγκεκριμένες εξελίξεις για το Κυπριακό
Την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι εργάζεται εντατικά, σε συνεργασία με την Ελλάδα, για την επίτευξη αυτού του στόχου, μιλώντας σε πανομογενειακή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Κουίνς της Ν.Υ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι προσδοκά πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις για το Κυπριακό.
«Με επιμονή και το πείσμα που χαρακτηρίζει τον καθένα από μας, με αμετακίνητη στοχοπροσήλωση καταφέραμε αυτούς τους 18 μήνες, με τη δική σας βοήθεια, να αναζωπυρώσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και πραγματικά ευελπιστώ αυτή τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη να τεθούν οι βάσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν», είπε.
«Πραγματικά το ελπίζω, αυτός είναι ο στόχος μας μέσα από τις επαφές τόσο τις δικές μου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, με την ολοκλήρωση της βδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή τουλάχιστον μια κοινή συνάντηση που θα δύναται να οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της κυπριακής διασποράς, που διατηρεί ζωντανό το όραμα της επανένωσης της Κύπρου. Εξέφρασε την επιθυμία να θεσμοθετήσει τις πανομογενειακές συναντήσεις, θεωρώντας τες ως σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της στενής σχέσης μεταξύ της Κύπρου και των Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό. Σημείωσε ότι η παρουσία της ομογένειας, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί ισχυρό όπλο για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο και τόνισε ότι η συμβολή τους παραμένει καθοριστική για τη διατήρηση της διεθνούς πίεσης προς την Τουρκία και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη απελευθέρωσης και επανένωσης της χώρας.
«Το 1974, η πατρίδα μας υπέστη ένα διπλό βιασμό, το προδοτικό πραξικόπημα και στη συνέχεια η τουρκική εισβολή, που την τραυμάτισε σοβαρά, τη διαίρεσε, τη λύγισε αλλά παρά τις συνεχείς προσπάθειες κάποιων για αφανισμό της, δεν την κατέστρεψε», ανέφερε.
Εξήρε τη στήριξη της ομογένειας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει λύσεις σε περιφερειακά ζητήματα, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
«Μετράμε φέτος 50 συναπτά τραγικά καλοκαίρια και πολλές ανοικτές πληγές. Παράλληλα όμως, και παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων για το αντίθετο, μετράμε και 50 χρόνια στα οποία ο κυπριακός λαός, ο ελληνισμός στο σύνολο του, δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε και δεν ξέχασε. Παρά τις δυσκολίες, τον πόνο, τα προβλήματα, δεν εφησυχάσαμε και δεν παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια για επανένωση του τόπου μας», τόνισ.
«Πενήντα χρόνια μετά από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η χώρα μας παραμένει μοιρασμένη, συνεχίζει να είναι υπό κατοχή, με χιλιάδες εκτοπισμένους, με αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους και με κατοχικά στρατεύματα. Και όλα αυτά που προανέφερα δεν είναι επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες, αλλά είναι η πραγματικότητα σε μια χώρα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ», είπε.
«Το τραγικό καλοκαίρι του 1974 και όλα όσα συνέβησαν και όλα όσα συνεχίζουν να γίνονται, έχουν ορίσει και συνεχίζουν να ορίζουν την πορεία της πατρίδας μας αλλά και την πορεία όλων μας, τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας. Ορίζουν ταυτόχρονα τις προσδοκίες μας, τις ευθύνες μας για απελευθέρωση, για τερματισμό της κατοχής, για επανένωση και για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η συνεχής κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία αποτελεί πηγή πόνου και ανησυχίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Κύπριους ανά τον κόσμο. Παρά τις δυσκολίες, τόνισε, ο κυπριακός λαός, τόσο στην Κύπρο όσο και στη διασπορά, δεν έχει συμβιβαστεί ούτε έχει ξεχάσει τον στόχο της επανένωσης.
Αναφέρθηκε και στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. «Μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης μας, καταφέραμε να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις διμερείς μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την υπογραφή του Πλαισίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Ενός Πλαισίου που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει μόνο με λιγότερες από 40 χώρες, πλείστες των οποίων είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», είπε.
«Στο ίδιο πλαίσιο με τα όσα προανέφερα, ο ρόλος και ο λόγος μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενισχυθεί ουσιαστικά, προβάλλοντας με πράξεις και όχι απλά με δηλώσεις, τη σημασία της χώρας μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άλλα Κράτη Μέλη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Όταν ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο η κρίση στην περιοχή μας, η χώρα μας, πέραν της πρωτοανακοίνωσης που κάναμε για την πρωτοβουλία – που κάποιοι μας κοροϊδεύαν στην Κύπρο- η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε ως διαμετακομιστικός σταθμός από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη μέρα με συγκεκριμένο σχεδιασμό και ανταποκριθήκαμε στη συγκεκριμένη υποχρέωση μας», σημείωσε.
Ακόμη και σήμερα που, δυστυχώς, η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα, είμαστε έτοιμοι ως Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθούμε, τόνισε περαιτέρω.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς θέσης της Κύπρου και της οικονομικής ανάπτυξης ως παράγοντες ισχύος που ενισχύουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως η δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ως παράδειγμα επιτυχημένης πρωτοβουλίας της Κύπρου, που δείχνει ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή πέρα από το Κυπριακό πρόβλημα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρωτοβουλία του ανθρωπιστικού διαδρόμου, παρόλο που αρχικά αμφισβητήθηκε από κάποιους, απέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή και να μην είναι γνωστή μόνο για το Κυπριακό πρόβλημα.
«Η αναγνώριση του ρόλου μας στην περιοχή, η συνεχής ενίσχυση των σχέσεων με ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, μια ισχυρή, ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία, η επιτυχής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – μια άλλη τεράστια πρόκληση όταν αναλάβαμε», επεσήμανε. «Έχουμε την πολιτική βούληση, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεν φοβόμαστε καθόλου τον διάλογο. Δίνουμε στη σημασία στους παράγοντες που προανέφερα και τους αξιοποιούμε για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για μια μικρή χώρα, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, υπό κατοχή, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Σάββας Τσίβικος και η Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κα Μαρία Πάπας, ενώ προβλήθηκε αφιέρωμα που ετοιμάστηκε από το ΓΤΠ για τα τη μαύρη επέτειο της εισβολής.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την ηγεσία της ομογένειας την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλωση ενόψει βουλευτικών: Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ σε σκληρή σύγκρουση
Απάντηση στην κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έδωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Στα πλαίσια της επαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, με στόχο τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου στην πρωτεύουσα, ο Στέφανος Στεφάνου άσκησε έντονη κριτική στη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως «το ΑΚΕΛ αποτελεί τη σταθερή δύναμη αντιπολίτευσης. Τα υπόλοιπα κόμματα είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουν ή δείχνουν ανοχή στις πολιτικές και τις συμπεριφορές της. Μόνο το ΑΚΕΛ στέκεται με συνέπεια απέναντι στην κυβέρνηση».
Ο Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ως:
-
Μια κυβέρνηση που καθημερινά αποδεικνύει πόσο ανίκανη είναι να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα και τις προκλήσεις.
-
Μια κυβέρνηση σε διάσταση με την κοινωνία.
-
Μια κυβέρνηση που φροντίζει για συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και υποστηρικτές, αλλά όχι για τους απλούς πολίτες.
-
Μια κυβέρνηση που έχει υποβιβάσει τη διακυβέρνηση σε επικοινωνιακές τακτικές και ενίοτε στηρίζεται στην πρόνοια της… Αγίας Ελένης για την επίλυση των προβλημάτων.
-
Μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και φοβάται τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όπως ο διάβολος το λιβάνι. «Δείτε, για παράδειγμα, το Ταμείο της συζύγου του Προέδρου. Πλήρης συσκότιση. Ποιος φοβάται τη διαφάνεια και τον έλεγχο; Αυτός που έχει κάτι να κρύψει!»
«Απέναντι στην ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι κρίσιμη η ύπαρξη ισχυρής, αποτελεσματικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Στις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΕΛ, η δύναμη της αντιπολίτευσης, πρέπει να βγει ακόμα πιο ισχυρό. Αυτός είναι ο εκλογικός μας στόχος και θα τον υλοποιήσουμε», κατέληξε.
Η απάντηση Λετυμπιώτη
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο Στέφανος Στεφάνου, «σε μια προεκλογική του ομιλία για τις Βουλευτικές Εκλογές, απέδειξε ακόμη και στον πιο δύσπιστο παρατηρητή την εμμονή, την εμπάθεια και τον εθισμό στον ανεδαφικό μηδενισμό της Κυβέρνησης».
Πρόσθεσε ότι «η πορεία μας αποτυπώνεται σε ανάπτυξη, αναβαθμίσεις, διεθνείς αξιολογήσεις, στοχευμένες πολιτικές και σε μια σταθερή ανοδική πορεία της χώρας μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Η δική τους διαδρομή έχει καταγραφεί στην ιστορία ως μοναδική περίπτωση κυβέρνησης που συνδύασε λουκέτα, ανεργία και δημοσιονομική κατάρρευση».
Αυτούσια η ανάρτηση
«Όσο στο ΑΚΕΛ ξοδεύουν τον χρόνο τους πολεμώντας την Κυβέρνηση με συνθήματα, εμείς εργαζόμαστε για να οικοδομούμε μια χώρα που αλλάζει και δεν επιστρέφει πίσω!
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε προεκλογική ομιλία για τις Βουλευτικές Εκλογές, απέδειξε την εμμονή, την εμπάθεια και τον εθισμό στον ανεδαφικό μηδενισμό της Κυβέρνησης.
Αν υπάρχει ένα σημείο συμφωνίας με τον κύριο Στεφάνου, είναι η δημόσια παραδοχή ότι μας χωρίζει άβυσσος – και έχει απόλυτο δίκιο.
Εμείς είμαστε περήφανοι για αυτή τη διαφορά, γιατί αφορά αποτελέσματα και κουλτούρα διακυβέρνησης. Η πορεία μας αποτυπώνεται σε ανάπτυξη, αναβαθμίσεις, διεθνείς αξιολογήσεις, στοχευμένες πολιτικές και σταθερή ανοδική πορεία μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Η διαδρομή τους έχει μείνει στην ιστορία ως μοναδική περίπτωση κυβέρνησης με λουκέτα, ανεργία και δημοσιονομική κατάρρευση.
Ας υπενθυμίσουμε ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,2%, από τους υψηλότερους στην ΕΕ, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, ιδιαίτερα για τους νέους. Όταν το ΑΚΕΛ παρέδωσε την εξουσία, η ανεργία εκτοξευόταν στο 16% και ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης έφτανε στο -6,6%. Αυτός ήταν ο τραγικός απολογισμός τους.
Το δημόσιο χρέος, μέσω υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, υποχώρησε κάτω από το 60% του ΑΕΠ, από το 107,5% που παρέδωσε η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, οδηγώντας τη χώρα σε μνημόνια. Αυτό επέτρεψε στοχευμένη κοινωνική πολιτική με έμφαση στη μεσαία τάξη.
Σχετικά με την ΑΤΑ, η διαφορά είναι εμφανής: το ΑΚΕΛ την είχε αφήσει να διαλυθεί, εμείς την επαναφέρουμε πλήρως και με διεύρυνση δικαιούχων. Για εμάς, η στήριξη της εργασίας δεν είναι ρητορικό πυροτέχνημα, αλλά πράξη με κοινωνικό αντίκτυπο. Η Κύπρος αλλάζει χάρη σε πολιτική με στόχο, προσανατολισμό και σχέδιο υλοποίησης.
Στην εξωτερική πολιτική, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο ακούγεται, αλλά συμμετέχει και συνδιαμορφώνει. Δημιουργούμε νέες στρατηγικές συνεργασίες, ενισχύουμε περιφερειακή παρουσία, χτίζουμε σχέσεις αξιοπιστίας από την Ευρώπη έως τον Κόλπο και την Ινδία και πρωτοστατούμε σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.
Το ΑΚΕΛ επιμένει στην εμμονική νοσταλγία του παρελθόντος. Η δική μας επιλογή είναι σαφής και σύγχρονη, με διεύρυνση στρατηγικών δεσμών και θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, καθώς και σημαντικές, ιστορικές επισκέψεις. Η σχολή σκέψης τους εξακολουθεί να ανατρέχει σε αποτυχημένες πολιτικές που έχουν κλείσει τον κύκλο τους.
Στο μεταναστευτικό, τα αποτελέσματα είναι ορατά, με μείωση αφίξεων κατά 89% σε σχέση με το 2022. Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να προωθεί θεωρητικές λύσεις χωρίς κόστος ή ευθύνη, σαν να πρόκειται για αφισοκόλληση.
Και επειδή σκεφτόμαστε το μέλλον, όχι το παρελθόν, μπροστά μας βρίσκεται η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που δίνει στην Κύπρο θεσμικό και πολιτικό χώρο να αναδείξει οράματα, προτεραιότητες, αρχές και ανησυχίες, σε μια συγκυρία όπου το Κυπριακό επανέρχεται ψηλά στις διεθνείς προτεραιότητες, αποτέλεσμα και δικών μας ενεργειών.
Η κυβέρνηση επενδύει στη σοβαρότητα, τη διεθνή αξιοπιστία, την κοινωνική υπευθυνότητα και το μέλλον.
Η Κύπρος αλλάζει, προχωρά μπροστά και κανείς δεν θα μας σύρει πίσω στο σκοτάδι μιας άλλης εποχής. Το ΑΚΕΛ μπορεί να συνεχίσει να επενδύει στη νοσταλγία, την άρνηση και τις πολιτικές που η κοινωνία πλήρωσε και δεν θέλει να ξαναζήσει.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Δέσμιοι μίσους και βίας»: Η αντίδραση του Έρχιουρμαν στο κάψιμο σημαίας του ψευδοκράτους
Δέσμιοι του μίσους, της δυσαρέσκειας και των πρωτόγονων βίαιων παρορμήσεων χαρακτηρίζει όσους προβαίνουν σε καύση σημαιών από οποιαδήποτε πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Ο ίδιος καταδίκασε το κάψιμο της σημαίας του ψευδοκράτους, επισημαίνοντας όμως ότι σημαντικότερο είναι να αμφισβητηθεί η νοοτροπία που γεννά και τροφοδοτεί τέτοιο μίσος και δυσαρέσκεια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ενώ η καύση μιας σημαίας μπορεί να στοχεύει στην προσβολή ή την ταπείνωση της καμένης σημαίας και των κατόχων της, συχνά δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό «παρά να δείξει ότι όσοι διαπράττουν αυτή την πράξη είναι δέσμιοι του μίσους, της δυσαρέσκειας και των πρωτόγονων βίαιων παρορμήσεων. Το ίδιο ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση».
Ο κ. Έρχιουρμαν πρόσθεσε ότι καταδικάζει την ενέργεια με τον πιο έντονο τρόπο. «Πιο σημαντικό, ωστόσο, και από το ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν εμποδίστηκαν, είναι η ανάγκη να αμφισβητηθεί η νοοτροπία που δημιουργεί και τροφοδοτεί αυτό το μίσος και τη δυσαρέσκεια. Αυτά θα βρίσκονται αναμφίβολα στην ατζέντα μας τις επόμενες ημέρες και θα συζητηθούν. Ας μην το αμφιβάλλει κανείς», τόνισε.
Τ/κ εφημερίδες προβάλλουν επίσης γραπτή δήλωση του προέδρου του ΚΕΕ και «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ, σύμφωνα με την οποία το κάψιμο της σημαίας του ψευδοκράτους αποτελεί επίθεση και προσβολή κατά του τουρκοκυπριακού «λαού». Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους που πραγματοποιήθηκαν στην ε/κ πλευρά, κοντά σε οδοφράγματα με ελληνικές σημαίες.
Ο κ. Ουστέλ επισήμανε ότι η άνοδος του «ακροδεξιού, φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ», το οποίο πολιτεύεται με βάση την εχθρότητα προς τους Τούρκους στην Κύπρο και είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, αποτελεί σαφή ένδειξη του εύρους της απειλής και του κινδύνου. Σημείωσε ότι στη Βόρεια Κύπρο δεν υπάρχει αντίστοιχο πολιτικό κόμμα, κάτι που αποδίδει στην ειρηνική και σύγχρονη δημοκρατική κουλτούρα του τουρκοκυπριακού λαού.
Επιπλέον, κατήγγειλε ότι το ε/κ εκπαιδευτικό σύστημα, «το οποίο ελέγχεται από την ορθόδοξη ε/κ εκκλησία», καλλιεργεί εχθρότητα προς τους Τουρκοκύπριους σε όλα τα επίπεδα του επίσημου εκπαιδευτικού πλαισίου.
«Είμαστε δύο γειτονικά κράτη στο νησί της Κύπρου. Αυτά τα δύο κράτη θα αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε βιώσιμη λύση. Ακόμη κι αν δεν επιτύχουμε συμφωνία, θα ζούμε και θα υπάρχουμε στο νησί ως γειτονικά κράτη με καλές σχέσεις. Το πιστεύουμε ειλικρινά και θέλουμε να το πιστέψουν και οι Ελληνοκύπριοι», δήλωσε.
Ο κ. Ουστέλ υπογράμμισε ότι το χέρι που τείνουν δεν είναι για να επιβληθούν, αλλά για ειρήνη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμπεριφορά εκείνων που έστειλαν Ελληνοκύπριους νέους στα σύνορα με ελληνικές σημαίες και έκαψαν τη σημαία της ΤΔΒΚ συνιστά προσβολή και επίθεση κατά του τουρκοκυπριακού λαού.
Η πορεία των Κύπριων φοιτητών
Υπενθυμίζεται ότι Κύπριοι φοιτητές της ΠΕΟΦ συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μητρόπολη στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να καταδικάσουν τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Κατά τη διάρκεια της πορείας φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ η αστυνομία είχε στήσει φράγμα και οι διαδηλωτές έκαψαν τουρκική σημαία σχηματίζοντας με φωτιά το σύνθημα «Δεν ξεχνώ».
Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί άλλες δύο πορείες από την Αγία Σοφία, με τους φοιτητές να κρατούν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι Ελληνική», ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο. Παράλληλα, σημειώθηκε κινητοποίηση και από την Καμάρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό: ΕΔΕΚ αποκλείει Νικόλα για πρόεδρο Βουλής
«Αν ο Νικόλας διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, η ΕΔΕΚ δεν θα τον ψηφίσει», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Νίκος Αναστασίου, σε συνέντευξή του στην «Κ» και στον δημοσιογράφο Αντρέα Κημήτρη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι πρόσφατες ενέργειες του ΔΗΚΟ έχουν κλονίσει τις σχέσεις των δύο κομμάτων».
Όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΔΕΚ με το ΔΗΚΟ μετά την επίσημη υποψηφιότητα του κ. Αποστόλου, ο κ. Αναστασίου επανέλαβε ότι «οι τελευταίες ενέργειες του ΔΗΚΟ έχουν διαταράξει τις σχέσεις των δύο κομμάτων». Σημείωσε πως «οι γέφυρες μεταξύ ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ έχουν γκρεμιστεί», θυμίζοντας ότι «η ΕΔΕΚ στήριξε τον Σπύρο Κυπριανού για την προεδρία της Δημοκρατίας, στήριξε δύο φορές τον Τάσσο Παπαδόπουλο και υποστηρίξαμε και τον Νικόλα Παπαδόπουλο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η στάση του κ. Αποστόλου δεν με ενόχλησε τόσο όσο η στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος επέφερε πισώπλατη μαχαιριά στην ΕΔΕΚ». Επισήμανε ότι «υπάρχουν πληροφορίες πως οι μεταξύ τους συναντήσεις ξεκίνησαν από το Πάσχα» και συμπλήρωσε ότι «όταν συνεργάζεσαι με ένα κόμμα, τέτοια γεγονότα αποτελούν, επαναλαμβάνω, πισώπλατες μαχαιριές. Σίγουρα θα έρθει η ώρα που ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση «θα έρθει η ώρα που ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι «καθαρές κουβέντες: αν ο Νικόλας διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, η ΕΔΕΚ δεν θα τον ψηφίσει». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «οι διαφορές μας δεν επηρεάζουν τη συνεργασία μας είτε στην κυβέρνηση είτε στη Βουλή. Στηρίζουμε ό,τι θεωρούμε σωστό και εκφράζουμε τη διαφωνία μας εκεί που χρειάζεται».
ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Off the Record6 days agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis3 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis3 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis3 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ3 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

