Tα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την εξέταση αιτήσεων για άσυλο σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αφίξεων, ανέφερε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν σε γραπτή απάντηση με αφορμή την ανακοίνωση σχετικής απόφασης  από κυπριακής πλευράς το Σαββατοκύριακο.

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις την Τρίτη στο πλαίσιο της μεσημβρινής ενημέρωσης των συντακτών, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίτα Χίπερ, εξήγησε πως η δυνατότητα αυτή προβλέπεται για περίοδο μέχρι και εννέα μηνών στο πλαίσιο της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου, προσθέτοντας επίσης πως «θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση της χώρας προέλευσης».

Ειδικότερα, σε γραπτή απάντηση σε ερώτηση για τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης που αφορά τον πρόσφατο υψηλό αριθμό παράτυπων αφίξεων από τον Λίβανο στην Κύπρο».

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κύπρο, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και σε τεχνικό επίπεδο», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την Κυριακή 14 Απριλίου.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόθεση είναι να ανασταλεί η εξέταση των αιτήσεων για σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την εξέταση των αιτήσεων σε περίπτωση μεγάλων αφίξεων», πρόσθεσε.

Απαντώντας την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη νομική βάση της απόφασης στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, η κ. Χίπερ απάντησε πως η αναστολή της εξέτασης αιτήσεων «είναι δυνατή σύμφωνα με τους κανονισμούς για τις διαδικασίες ασύλου, και πράγματι αυτή η παράταση μπορεί να διαρκέσει έως και εννέα μήνες. Αλλά φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και επανεκτίμηση της χώρας καταγωγής».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για να αναστείλει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετανάστες, το ΑΚΕΛ άσκησε κριτική, κάνοντας λόγο για «μέτρο αμφίβολης νομιμότητας», κάτι πάντως, που δεν προκύπτει στη βάση της απάντησης της Κομισιόν.

Πηγή: Reportercy

Δημήτρης Νικολάου