ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Η επέτειος των μαύρων επετείων είναι για συλλογικό προβληματισμό
Η πεντηκοστή επέτειος από τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής προσφέρεται για συλλογικό προβληματισμό, για εξαγωγή διδαγμάτων και επαναβεβαίωση αρχών, αξιών και θέσεων σε σχέση με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει τη μετατροπή του χώρου από όπου μεταδόθηκε το μήνυμα του Προέδρου Μακάριου, σε μουσείο, για να γνωρίζουν και οι νέες γενιές τα γεγονότα.
Ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Πάφου για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, ανέφερε πως χάρη στους θαρραλέους συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακάριου.
Στην ομιλία του ο ΠτΔ είπε πως οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής είναι πολλές και συνεχιζόμενες για μισό αιώνα και γι’ αυτό και είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή, αλλά και όλων αυτών που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου διά της βίας.
Η εισβολή και κατοχή, είπε ο Πρόεδρος, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, που υποχρεούνται να ζουν στην ίδια τους την πατρίδα αποστερούμενοι βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επανέλαβε πως είναι αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου.
“Πάνω σε αυτή την ιστορική πραγματικότητα και ανάγκη είναι θεμελιωμένη η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να άρουμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής”, τόνισε, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις απογοητεύσεις, αλλά και τις κατά καιρούς απειλές, “θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αναζητήσουμε λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”.
“Η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς μας προβληματίζει και μας δυσκολεύει, αλλά δεν μας αποθαρρύνει γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τον προορισμό μας, έχουμε πίστη στην αξία των επιχειρημάτων μας, έχουμε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε, ναι, εξάλλου το χρωστάμε, να φέρουμε καλύτερες μέρες σε αυτό τον τόπο”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ανέφερε πως με διεκδικητικό ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς εσωστρέφεια, χωρίς ηττοπάθεια, χωρίς να μεμψιμοιρούμε, που θα ήταν το πιο εύκολο να κάνουμε, συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο στη διάθεσή μας σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε.
Αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που όπως είπε έστειλε απόψε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Ανδρέας Θεοδώρου, αναφέροντας ότι χωρίς ενότητα τίποτα δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση που διαβρώνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της πατρίδας μας για πλήρη αξιοποίηση όλων αυτών που μπορεί να πετύχει για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία και αυτή την κατάσταση που ακυρώνει το όραμα της ενιαίας, κοινής ευημερούσας πατρίδας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη ένα διπλό βιασμό που την τραυμάτισε, τη διαίρεσε και τη λύγισε αλλά σε αυτά τα 50 χρόνια, και προς απογοήτευση κάποιων, ο κυπριακός λαός μας δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε και δεν ξέχασε.
“Παρά τις έκνομες συνεχείς προσπάθειες για αφανισμό της, η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει τη διεθνή παρουσία της και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, συμμετέχει δημιουργικά στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, ως ένας ενεργός, παραγωγικός και δημιουργικός εταίρος”, ανέφερε.
Είπε ακόμη πως με αυτοπεποίθηση, κύρος, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια εργαζόμαστε για την πολυεπίπεδη θωράκιση της πατρίδας μας, πολιτική, οικονομική, αμυντική, κοινωνική, ώστε μέσα από την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας ελεύθερη και ασφαλή πατρίδα.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τις τραγικές εκείνες ώρες, η ηρωική Πάφος έγινε το επίκεντρο του αγώνα κατά του πραξικοπήματος, διαψεύδοντας τα ψεύδη των πραξικοπηματιών ότι ο Μακάριος ήταν νεκρός αλλά συνέχισε, δυστυχώς η προδοσία ήταν τόσο μεγάλη, ο αγώνας ήταν τόσο άνισος, που μοιραία έγειρε το ζύγι σε βάρος της αντίστασης.
“Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί αυτό εδώ το μέρος της ηρωικής Πάφου, πολύ γνώριμο σε μένα, είναι ταυτισμένο με δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνες τις κρίσιμες ώρες, όταν τα νέφη της προδοσίας συγκεντρώθηκαν επικίνδυνα πάνω από τη χώρα μας, δείχνοντας, γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε , και την καταστροφή που θα ακολουθούσε”, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο λαός της Κύπρου στο σύνολο του, αλλά ειδικότερα στην Πάφο, αντέδρασε αστραπιαία στα άνομα σχέδια των πραξικοπηματιών και ύψωσε ασπίδα προστασίας γύρω από τον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη της χώρας.
“‘Ηταν χάρη στους θαρραλέους συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου”, ανέφερε ο Πρόεδρος.
Εξέφρασε σεβασμό και εκτίμηση στους αγωνιστές και συγγενείς αγωνιστών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης λέγοντας ότι “εσείς είστε η ζώσα Ιστορία. Σας οφείλουμε πολλά και σας ευγνωμονούμε”.
Ο ΠτΔ ανέφερε πως καμιά απολύτως δικαιολογία δεν μπορεί να δώσει άλλοθι σε ανιστόρητα και αφελή επιχειρήματα της Χούντας των Αθηνών και των εδώ συνεργατών της, των οποίων τη δράση εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον η Τουρκία και εισέβαλε στη χώρα μας, επιτυγχάνοντας ένα διαχρονικό στόχο που όλοι γνώριζαν ότι είχε.
Πριν την εκδήλωση ο Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνάρχη Μακαρίου και ξεναγήθηκε στον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό Πάφου.
Πηγή: Kathimerini
#exAformis
#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ
Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.
Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.
Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ
Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:
– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Θέσεις των υποψηφίων
– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.
Θέμα Βρετανικών Βάσεων
Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ
Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.
Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:
Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.
Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics1 month agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ
-
Off the Record1 month agoΜακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΚάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
Off the Record4 days agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
Off the Record1 month agoΒελτιωμένη η εικόνα Χριστοδουλίδη- Αναδιάταξη κομματικού σκηνικού
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΠάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

