Connect with us

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Σκιαγραφώντας το πολιτικό ανάγλυφο των βουλευτικών εκλογών

Avatar photo

Published

on

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της διαδικασίας συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων, τα κόμματα ανακοινώνουν σχεδόν καθημερινά νέα ονόματα, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Στα χέρια της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής βρίσκεται παράλληλα το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά μιας βουλευτικής έδρας από τη Λευκωσία στην Πάφο (από τέσσερις σε πέντε), βάσει του εκλογικού καταλόγου που καταρτίστηκε μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων προβληματίζει τα κόμματα, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να μεγαλώσει το ψηφοδέλτιο είτε να αποκτήσει διπλή όψη.

Παρά τις προσπάθειες για ένταξη ευρέως αποδεκτών προσωπικοτήτων, τα περιθώρια για εκπλήξεις φαίνεται περιορισμένα. Σημαντική εξαίρεση αποτελεί η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που έχει δεχθεί προτάσεις από ΔΗΚΟ και ΑΛΜ, καθώς και οι υποψήφιοι που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος Άμεση Δημοκρατία υπό τον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου. Τα κόμματα υπολογίζουν τα εκλογικά τους ποσοστά, εστιάζοντας στην εξασφάλιση εδρών αλλά και στη μάχη στις επαρχίες όπου τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν είναι ευνοϊκά.

Η επαρχία Αμμοχώστου

Η Αμμόχωστος αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για τον ΔΗΣΥ, καθώς τα ποσοστά του 31,51% του 2021 θεωρούνται δύσκολα επαναλήψιμα. Παράλληλα, το ΕΛΑΜ ενισχύει συνεχώς την παρουσία του στην περιοχή.

Από νωρίς, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιάννης Καρούσος, καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν ανησυχίες, αλλά δεν φαίνεται να λήφθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί προβάδισμα στην επαρχία. Υπάρχουν φόβοι ότι ο ΔΗΣΥ μπορεί να χάσει την πρωτοκαθεδρία, καθώς οι τοπικές συγκεντρώσεις δεν προσέλκυσαν παρά έναν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να γίνουν ενισχυμένες εμφανίσεις της ηγεσίας στην περιοχή, προκειμένου να ανακτηθεί μέρος των χαμένων εδαφών. Ο βουλευτής της περιοχής, Ονούφριος Κουλλάς, αν και δεν επαναδιεκδικεί, γνωρίζει σε βάθος τη λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες της επαρχίας.

Παρά τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ τονίζει τη δυναμική του στην Αμμόχωστο και την πιθανότητα να καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά του.

Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, βλέπει την επαρχία με προβληματισμό, καθώς μετά το 2006 οι επιδόσεις της μειώνονται συνεχώς, χωρίς να φαίνονται προφανείς στρατηγικές που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την τάση.

Το ΑΚΕΛ διατηρεί ισχύ στον προσφυγικό πληθυσμό, αλλά και πάλι δεν αναμένεται να καταγράψει εντυπωσιακά ποσοστά στα Κοκκινοχώρια, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη μείωση της συνολικής επιρροής του στην επαρχία.

Η επαρχία Λευκωσίας

Η Λευκωσία παραμένει καθοριστική για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς τα ποσοστά της τείνουν να αντικατοπτρίζουν αυτά στο σύνολο της χώρας. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ συμμετέχουν στη μάχη χωρίς σημαντικές αλλαγές στα ψηφοδέλτιά τους, αφού οι περισσότεροι βουλευτές επαναδιεκδικούν.

Στον ΔΗΣΥ, με εκτός τρεις βουλευτές (Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Τορναρίτης, Χάρης Γεωργιάδης), δημιουργείται νέο περιβάλλον και αμφιβολίες για το πώς θα κινηθεί το κόμμα, ειδικά εντός της αστικής τάξης. Η βασική ανησυχία επικεντρώνεται στο αν θα επαναλάβει τα ποσοστά του 2021, που ξεπέρασαν το 25%.

Η ΕΔΕΚ αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των αλλαγών στα ψηφοδέλτιά της, ενώ το ΕΛΑΜ αντιμετωπίζει τη Λευκωσία ως δύσκολη περιοχή λόγω της πιο περιορισμένης ευελιξίας στην προσέγγιση των ψηφοφόρων σε σχέση με μικρότερες επαρχίες.

Η επαρχία Λεμεσού

Η Λεμεσός παραμένει ενδιαφέρουσα με ισχυρά ονόματα εκτός ψηφοδελτίων. Ο τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δεν συμμετέχει, ενώ το κόμμα θεωρεί ότι το νέο ψηφοδέλτιο παραμένει ισχυρό.

Εκτός ψηφοδελτίου είναι και ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, που θα αποφασίσει ανάλογα με τα εκλογικά δεδομένα της επαρχίας.

Στο ΔΗΚΟ, παρά την απουσία του Παύλου Μυλωνά, η εκτίμηση είναι θετική λόγω δύο ισχυρών στελεχών, του νυν βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου και του αντιπροέδρου Νεόφυτου Χαραλαμπίδη.

Το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει την πρόκληση της συμπλήρωσης του ψηφοδελτίου λόγω απουσιών, ενώ ο ΔΗΣΥ, χωρίς τον αναπληρωτή πρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο, έχει ήδη ξεκινήσει οργανωμένες εκστρατείες. Παράλληλα, το ΕΛΑΜ ενισχύει την παρουσία του, επηρεάζοντας τα ποσοστά του ΔΗΣΥ.

Η επαρχία Πάφου

Η Πάφος έχει σημασία για το γόητρο των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και για την επιπλέον έδρα. Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι επωφελείται από την πέμπτη έδρα, η ΔΗΠΑ βλέπει την Πάφο ως δυνατή της έδρα, ενώ το ΔΗΚΟ επιδιώκει πρωτιά. Το ΑΚΕΛ παραμένει αδύναμο στην περιοχή, κατατάσσοντας τρίτο κόμμα στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις.

Ο ΔΗΣΥ αναμένει θετικά αποτελέσματα, με τον Χαράλαμπο Πάζαρο και τη Νικολέττα Κωνσταντίνου να δημιουργούν πολωτικό κλίμα και πιθανώς να αυξήσουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Η επαρχία Λάρνακας

Η Λάρνακα διατηρεί ιστορικά προβάδισμα για το ΑΚΕΛ, που στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση για να διατηρήσει την ισχυρή του εκπροσώπηση.

Η ΕΔΕΚ αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω απουσίας Ανδρέα Αποστόλου, ενώ το ΔΗΚΟ αναμένει αύξηση ποσοστών σε μια παραδοσιακά χαμηλή περιοχή. Η ΔΗΠΑ δυσκολεύεται να αναπληρώσει την απώλεια ποσοστών του Γιώργου Προκοπίου, ενώ ο ΔΗΣΥ, παρά την προέλευσή της προέδρου του από την περιοχή, ψάχνει υποψηφίους για να καλύψει γεωγραφικά τα κενά.

Η επαρχία Κερύνειας

Στην Κερύνεια οι έδρες φαίνεται να μοιράζονται πιο ισορροπημένα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων. Το ΑΚΕΛ στοχεύει να διατηρήσει την πρωτιά του 2021, ενώ ο ΔΗΣΥ συμμετέχει με τη νυν βουλεύτρια Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ Δήμο Γεωργιάδη και τον κοινοβουλευτικό συνεργάτη Βασίλη Κουμέττο.

                                                                                                                                                                                                                                         Της Οριάνας Παπαντωνίου

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ .cy
Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Άμεση Δημοκρατία», Παρασκευή 17/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Αλεξία Σακαδάκη, Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
▪️ Μάριος Χογλαστός, Υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού με την Άμεση Δημοκρατία

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε καυτές θεματικές που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών:

🟢 Κοινωνική Δικαιοσύνη
👉 «Μιλάτε και οι δύο για κοινωνική δικαιοσύνη. Πείτε μας ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε 3 μήνες — όχι θεωρία.»

🌱 Περιβάλλον & Ευημερία Ζώων
👉 «Πόσο έτοιμοι είστε να συγκρουστείτε με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για το περιβάλλον;»

🏠 Στεγαστικό
👉 «Σήμερα ένας νέος δεν μπορεί να νοικιάσει. Ποιο είναι το πρώτο μέτρο που θα ρίξει τα ενοίκια;»

⚖️ Διαφθορά – Πρακτική Αντιμετώπιση
👉 «Ποιον μηχανισμό φέρνετε που θα στείλει κόσμο φυλακή;»

👩‍🎓 Στήριξη Νέων
👉 «Γιατί να μείνει ένας νέος στην Κύπρο; Πείτε έναν λόγο που θα τον πείσει.»

Με αυστηρό χρόνο, άμεσες ερωτήσεις και χωρίς «ναι μεν αλλά», το The Duel φέρνει στο προσκήνιο καθαρές θέσεις και πραγματικό διάλογο.

⚔️ DUEL: Οικολόγοι vs Άμεση Δημοκρατία

📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική σύγκρουση όπως δεν την έχετε ξαναδεί.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η εκπομπή «Εκλογές 2026» επικεντρώθηκε στην επαρχία Αμμοχώστου, με τον Μίκη Κασάπη να φιλοξενεί μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα της περιοχής, τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων ενόψει των εκλογών.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου: Νεφέλη Κούρτη (ΕΛΑΜ), Ιωάννης Σιαπάνης (ΑΚΕΛ) και Γιάννης Καραγιώργης (ΔΗΚΟ).

• Το στεγαστικό συνεχίζει να πιέζει τους πολίτες, με πολλούς –ιδίως νέους– να αδυνατούν να αποκτήσουν δική τους στέγη.
• Η επαγγελματική αποκατάσταση παραμένει περιορισμένη, οδηγώντας αρκετούς στην αναζήτηση ευκαιριών σε άλλες πόλεις, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
• Ο τουρισμός και οι ξενοδοχειακές μονάδες βρέθηκαν στο επίκεντρο, με έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων και στην εξεύρεση προσωπικού.
• Το μεταναστευτικό τέθηκε στο τραπέζι με έντονο πολιτικό προβληματισμό, με τους υποψηφίους να τοποθετούνται για το ποια κόμματα υιοθετούν ουσιαστικές πολιτικές απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και ποια, αντίθετα, επιχειρούν να το εργαλειοποιήσουν πολιτικά, καλλιεργώντας ρητορική φόβου και διχασμού.
• Σχολιάστηκαν επίσης οι χειρισμοί της κυβέρνησης του Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το περιστατικό με το drone στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, με αναφορές στις επιπτώσεις στο αίσθημα ασφάλειας και στον τουρισμό.
Η συζήτηση κατέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την ανάγκη για άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις για την επαρχία Αμμοχώστου.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia