ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο του ρωσικού ΥΠΕΞ για «ρωσοφοβία» Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσιεύτηκε νέα ενότητα με τίτλο «Παραδείγματα Ρωσοφοβικών Εκδηλώσεων», στην οποία καταγράφονται δηλώσεις αρχηγών κρατών, υπουργών, κοινοβουλευτικών, διπλωματών, δημοσιογράφων και άλλων δημοσίων προσώπων από χώρες της Δύσης και συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίες – κατά το Κρεμλίνο – συνιστούν «ρητορική μίσους κατά της Ρωσίας».
Στην υποενότητα με τίτλο «Παραδείγματα δηλώσεων επίσημων προσώπων και εκπροσώπων των ελίτ των δυτικών χωρών σχετικά με τη Ρωσία, στις οποίες χρησιμοποιείται “ρητορική μίσους”, έτος 2024», περιλαμβάνονται και αναφορές σε αξιωματούχους από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αναφορές στην Ελλάδα
Ανάμεσα στους Έλληνες πολιτικούς που καταγράφονται στη λίστα του ρωσικού ΥΠΕΞ είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι δηλώσεις τους αφορούν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις επιπτώσεις του πολέμου.
Αναφορές στην Κύπρο
Από την Κύπρο, η καταγραφή περιλαμβάνει δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου.
-
Αννίτα Δημητρίου, σε δήλωσή της κατά τη συνάντηση με τη Λευκορωσίδα αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στη Λευκωσία (10.03.2024), ανέφερε:
«Η Κύπρος καταδικάζει με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όπου και αν αυτή σημειώνεται. Έχουμε έναν επιπλέον λόγο να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτές τις αρχές, αφού έχουν καταπατηθεί βάναυσα στην πατρίδα μας εδώ και πενήντα χρόνια λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής – κατοχής εδάφους που αποτελεί επίσης ευρωπαϊκό έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει πλήρως τις κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η ΕΕ κατά του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, όπως και εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία». -
Αννίτα Δημητρίου, σε τοποθέτησή της κατά τη σύνοδο προέδρων κοινοβουλίων της ΕΕ στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα (22.04.2024), υπογράμμισε:
«Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς αποφασιστική πολιτική καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε κρίσιμο σήμα κινδύνου για την ασφάλεια της Ε.Ε., ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για άμεση και ενιαία αντίδραση. Είτε πρόκειται για το καθεστώς Πούτιν ή Λουκασένκο, είτε για περιπτώσεις κατοχής, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνοκαθάρσεων – είτε μιλάμε για τη Γάζα, την Ουκρανία, την Κύπρο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή τη Σερβία – δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχνάμε και δεν πρέπει να πάψουμε τον αγώνα». -
Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Άλαρ Κάρις στη Λευκωσία (27.03.2024), δήλωσε:
«Δύο χρόνια μετά την έναρξη της παράνομης ρωσικής εισβολής και της συνεχιζόμενης επιθετικότητας, επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια ότι η ανομία δεν μπορεί να επικρατήσει. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον της Ουκρανίας ως ελεύθερου, κυρίαρχου και ευημερούντος κράτους. Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε αυτές τις αρχές, χωρίς εξαιρέσεις. Επιβεβαιώσαμε σήμερα τη διαρκή στήριξή μας στην Ουκρανία και – φυσικά – στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Οι δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών
Ακολουθούν σειρά δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε διάφορες συνεντεύξεις και επίσημες παρεμβάσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024, με κοινό άξονα τη στήριξη προς την Ουκρανία και την καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας. Παρόμοιες τοποθετήσεις περιλαμβάνονται επίσης από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τόσο στο πλαίσιο συνόδων του ΝΑΤΟ όσο και σε δημόσιες δηλώσεις του σε διεθνή φόρα και ΜΜΕ.
Η θέση του ρωσικού ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «παραδείγματα ρωσοφοβικής ρητορικής», ενώ με τη δημοσιοποίησή τους επιχειρείται η τεκμηρίωση – από ρωσικής πλευράς – της αντίληψης ότι η Δύση ακολουθεί συστηματικά εχθρική πολιτική απέναντι στη Μόσχα.
Αν επιθυμείς, μπορώ να διαμορφώσω ξεχωριστά και τις ελληνικές δηλώσεις σε πιο συμπυκνωμένη παρουσίαση ή να προτείνω τίτλο για το άρθρο.
Πηγή: kathimerini.gr
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομέρ Τσελίκ: Ελλάδα και Κύπρος φρέναραν τη διεύρυνση της ΕΕ
«Επίθεση» κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ. Ειδικότερα –σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη– ο Τσελίκ υποστήριξε ότι «από την αρχή έχουμε τονίσει πως η αιχμαλωσία της ΕΕ από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «την έχει εγκλωβίσει σε μια πολύ περιορισμένη γεωγραφική ζώνη και έχει πάψει πλέον να αποτελεί παγκόσμια δύναμη».
«Αυτή η απουσία οράματος», συνέχισε, «ξεκίνησε ουσιαστικά με το μπλοκάρισμα της προοπτικής διεύρυνσης προς την Τουρκία. Αλλά ακόμη και πριν από αυτό, προέκυψε από το γεγονός ότι οι περιθωριακές θέσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης παρουσιάστηκαν ως επίσημες θέσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Επιτρέψτε μου να το διατυπώσω ξεκάθαρα για πρώτη φορά εδώ: το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας έχει πλέον μετατραπεί σε ερώτημα για το αν η ΕΕ μπορεί να διατηρήσει τη ζωτικότητά της ως ένωση. Με άλλα λόγια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει με αυτή τη νοοτροπία. Το διαπιστώνετε και από τη συμπεριφορά της σε θέματα ασφάλειας: την αταξία στο ζήτημα της Γροιλανδίας, τις εσφαλμένες θέσεις για το ΝΑΤΟ, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο… Όλα αυτά αποκαλύπτουν μια δομή που διαθέτει οικονομική ισχύ, αλλά στερείται πολιτικής και αμυντικής δύναμης», κατέληξε ο Τσελίκ.
IBNA
Η ρωσική SVR κατά Βαρθολομαίου: Εκκλησία, γεωπολιτική και το νέο μέτωπο της «ήπιας ισχύος»
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τα αμερικανικά σχέδια στα ιρανικά αδιέξοδα – Το πολιτικό στοίχημα Πεζεσκιάν
«Όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές για τον Πρόεδρο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια απόφαση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πλέον ενώπιόν του ένα φάσμα επιλογών για τη στήριξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, με βασικό ζητούμενο την αποδυνάμωση του καθεστώτος, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.
Η καθοριστική σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του επικεφαλής του Πενταγώνου Πιτ Χέγκσεθ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην επιλογή πιθανών στόχων σε διάφορες περιοχές του Ιράν, καθώς οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται και οι απώλειες αυξάνονται δραματικά. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση», επανέλαβε Αμερικανός αξιωματούχος.
Δεύτερη πηγή διευκρίνισε ότι στα σενάρια περιλαμβάνονται και στρατιωτικά πλήγματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια επιλογή θα προτιμήσει τελικά ο Τραμπ». Οι πιθανοί στόχοι αποτέλεσαν, σύμφωνα με τρεις αμερικανικές πηγές, αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας το Σάββατο μεταξύ του Μάρκο Ρούμπιο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Παρά ταύτα, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αποδυναμώσει το κύμα διαμαρτυριών στο εσωτερικό του Ιράν. Τονίζουν όμως ότι εξετάζονται σοβαρά εναλλακτικές όπως κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις πληροφόρησης κατά του καθεστώτος. «Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο της αμερικανικής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο, οι αγιατολάχ φοβούνται ότι είναι θέμα ημερών μια νέα μεγάλη επιχείρηση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, με βασικό στόχο τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, τον πυλώνα του θεοκρατικού συστήματος», επισημαίνουν Άραβες αναλυτές.
Πώς θα αντιδράσει το Ιράν
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, η Τεχεράνη θα στοχοποιήσει αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, καθώς και το Ισραήλ.
Οι απειλές αυτές, ωστόσο, θεωρείται ότι είναι πλέον πιο δύσκολο να υλοποιηθούν, καθώς το καθεστώς εμφανίζεται ευάλωτο. Στην πραγματικότητα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς: οι σύμμαχοί του – Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι – έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις προκαλεί αμηχανία ακόμη και στο ίδιο το καθεστώς, το οποίο απαντά με πρωτοφανή σκληρότητα.
«Οι ελίτ της χώρας και η ένοπλη πτέρυγά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης, καταφεύγουν όπως πάντα σε θρησκευτικά προσχήματα για να συγκαλύψουν τις αποτυχίες τους: μια οικονομία σε κατάρρευση, τις διεθνείς κυρώσεις που οδηγούν τον πληθυσμό σε αχρείαστες θυσίες, την πλήρη άρνηση πολιτικών δικαιωμάτων και τους παράλογους περιορισμούς εις βάρος των γυναικών», σημειώνουν ειδικοί αναλυτές.
Αντίθετα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν, παρά τον μαχητικό τόνο που υιοθέτησε χθες εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε συγκριτικά πιο μετριοπαθής και λιγότερο εμπρηστικός. Προσπάθησε να εκφράσει κατανόηση για τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δηλώνοντας «έτοιμος να ακούσει τον λαό του» και επισημαίνοντας ότι μαζί με την κυβέρνησή του «ακούμε τους διαδηλωτές και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους».
«Εναλλακτική» ο Πεζεσκιάν;
Ο 71χρονος πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα το 2024 μετά τη νίκη του ως επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου, βλέπει το διογκούμενο κύμα διαμαρτυριών και τη βίαιη στάση των Φρουρών της Επανάστασης και των δυνάμεων ασφαλείας ως διπλή απειλή για την εξουσία του.
Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να ανταποκριθεί σε αιτήματα της κοινωνίας αντικαθιστώντας τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, προωθώντας περιορισμένα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής και του πληθωρισμού.
Για τον Πεζεσκιάν, ωστόσο, υφίσταται σαφής διάκριση μεταξύ των «διαδηλωτών», που πρέπει να ακουστούν, και των «ταραξιών», οι οποίοι, κατά την άποψή του, οφείλουν να κατασταλούν. «Ενώ οι υπερσυντηρητικοί κληρικοί θεωρούν τη σιδηρά πυγμή αυτονόητα θεμιτή, ο Πεζεσκιάν και η κυβέρνησή του ακολουθούν μια πιο σύνθετη και προσεκτική γραμμή», υπογραμμίζουν ειδικοί για το Ιράν. «Όπως ακριβώς ο υπουργός Εξωτερικών του, Αμπάς Αραγτσί, βρέθηκε να παλεύει επί μήνες με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα πριν από τον πόλεμο του Ιουνίου, έτσι και ο Πεζεσκιάν καλείται τώρα να βρει τον τρόπο να προωθήσει το σχέδιό του για άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών και τη μεσαία τάξη – μια διαδικασία που μπορεί να ιδωθεί ως μια ιδιότυπη περεστρόικα με σιιτικό πρόσημο».
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 week agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Think Tank2 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis4 weeks ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis4 weeks ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣτάθμευση Κυπριακών μαχητικών αεροσκαφών στο σύμμαχο μας Ισραήλ
-
Off the Record2 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…

